TOP kina ČR: Vedle Tarantina jsou všichni jen pořádně chudí příbuzní

TOP kina ČR: Vedle Tarantina jsou všichni jen pořádně chudí příbuzní
Leonardo DiCaprio, Brad Pitt a Quentin Tarantino | Sony
5. HODINÁŘŮV UČEŇ (země vzniku: Česká republika, Slovenská republika)
Hodinářův učeň
Tržby 1 milion 866 tisíc korun / návštěvnost 13.437 diváků
Začínáme na pátém místě, kde skončila česko-slovenská novinka, tak trochu jiná pohádka Jitky Rudolfové. Tři sudičky, sirotek, nerudný hodinář a jedna láska ve vynalézavých kostýmech, působivých kulisách a spolu s výraznými hereckými výkony nicméně stačily až na pátou příčku. Je to škoda. Mnozí recenzenti snímku malovali solidní budoucnost. Diváci na to však neslyšeli. Snad si najde Hodinářův učeň publikum během všemožných svátků a jiných příležitostí. Nasadit ho dva týdny před začátkem školního roku (a souběžně s Tarantinovou očekávanounovinkou) byla asi chyba...

4. RYCHLE A ZBĚSILE: HOBBS A SHAW (USA)
Rychle a zběsile: Hobbs a Shaw
Tržby 2 miliony 301 tisíc korun / návštěvnost 13.772 diváků
Třetí víkend se drží na předních místech žebříčku akčně-komediální odbočka Hobbse a Shawa, starých známých ze série Rychle a zběsile. Na kontě mají celkově 136 tisíc diváků a 22 milionů korun v rámci tržeb. Celosvětově snímek s rozpočtem 200 milionů dolarů utržil 437 mega. A to je pořád málo k tomu, aby se tvůrci dostali minimálně na nulu... Co do zábavnosti však tenhle film hodnotili diváci i kritici dost solidně.

3. LVÍ KRÁL (USA)
Lví král
Tržby 2 miliony 491 tisíc korun / návštěvnost 15.948 diváků
Nový Lví král je hned po Spider-Manovi: Daleko od domova (2019) komerčně nejúspěšnějším titulem českých kin za prozatímní část letní sezóny. Mnozí tenhle vizuálně působivý snímek vzali s rozpaky, neboť jej vnímají jako necitlivý remake právoplatné klasiky, jejíž původní působivé prvky se vytratily pod nepřeberným množstvím digitálních efektů. Komerčně to však Disneymu i tentokrát vyšlo, snímek celosvětově utržil přes 1 miliardu 400 milionů dolarů a stal se nejvýdělečnějším animovaným filmem všech dob.

2. TOY STORY 4: PŘÍBĚH HRAČEK (USA)
Toy Story 4: Příběh hraček
Tržby 4 miliony 36 tisíc korun / návštěvnost 26.531 diváků
Toy Story 4: Příběh hraček se tentokrát musel spokojit se stříbrem. Další pokračování a opět film z Disneyho konglomerátu má na kontě stejně jako Lví král přes miliardu dolarů. V rámci českých kin dostáhl za necelé dva týdny na statistiky 110 tisíc diváků a necelých 17 milionů korun. Kult "rozsvícené lampičky" u nás dvakrát netáhne. Ačkoliv se v České republice nedávno uskutečnila solidní pixarovská výstava a Toy Story platí za klasiku...

1. TENKRÁT V HOLLYWOODU (USA)
Tenkrát v Hollywoodu
Tržby 19 milionů korun / návštěvnost 118.713 diváků
Tohle prvenství se dalo očekávat. Quentin Tarantino do českých kin přinesl své ohlédnutí za 60. roky v Hollywoodu napěchované nostalgií, autentickou atmosférou, velkolepou výpravou a skvělými herci. Premiéra se v českých kinech uskutečnila pouhý den po 50letém výročí startu festivalu Woodstock a nechvalně známém krvelačném běsnění sekty kolem Charlese Mansona. Takže načasování zafungovalo. Recenzenti se též činili, když jen s pár výjimkami pěli na nový Quentinův film víceméně ódy a chválu.
Leonardo DiCaprio
Tenkrát v Hollywoodu | Sony
Jenže když si uvědomíme, že Tarantinova kinematografie byla vždycky spíš pro cinefily a zaryté fanoušky, je výsledná premiérová návštěvnost a tržby obrovským překvapením. Pro srovnání - v zimě před 3 roky měl premiéru Tarantinův dialogový western s hororovými prvky Osm hrozných (2015), na který vyrazilo do kin jen něco málo přes 11 tisíc diváků. Tarantino vzdal (po svém) poctu starému Hollywoodu a komerčně pokořil ten současný. Rychle a zběsile: Hobbs a Shaw, nový Lví král ani Toy Story 4 o premiérových víkendech nezaznamenaly tak vysoká čísla jako předposlední tarantinovka. Upřímně gratuluji, Quentine.

Aktuální žebříček tržeb a návštěvnosti tuzemských kin najdete ZDE.
Poznáváte žhavé srpnové kinopremiéry?