Díky filmu o legendárním československém běžci bude mít Brno "nový" stadion

Díky filmu o legendárním československém běžci bude mít Brno "nový" stadion
Václav Neužil jako Emil Zátopek | Ivana Roháčková
Natáčení je rozděleno do několika etap, během nichž se štáb bude přesouvat po celé České republice, s přestávkami až do poloviny prosince. Zahajuje se na několika místech v Praze, točit se bude v Plzni i okolí Lipna, náročné scény dvou olympijských klání – londýnského a helsinského, s desítkami komparsistů vzniknou v Brně na stadionu Za Lužánkami.
Bylo třeba najít „doublery“ pro oba originálním stadiony, ani na jednom místě již není možné klíčové scény natočit, nicméně brněnský vyhovuje potřebám filmu a architekt Jan Vlasák ho upravil tak, aby Helsinky a Londýn plnohodnotně nahradil. Produkci pak čekalo zajištění náročných prací na stadionu.
Zátopek
Zátopek
Bylo třeba vykácet nálety a vyčistit tribuny, na nichž rostly i stromy, dále kompletní rekultivace trávníku a povrchu - tzn. vybagrování a odvoz 1721 tun zeminy, vysetí nového trávníku, nivelace povrchu, vytyčení běžeckého oválu nebo vytyčení sportovišť,“ vypočítává všechny nutné úkony výkonná producentka Daria Špačková. Během natáčení ještě proběhne "přestavba" z černého povrchu dráhy pro LOH v Londýně na antukový, který bude představovat LOH v Helsinkách. Zdejší natáčení se uskutečňuje ve spolupráci s městem Brnem a sportoviště, která budou po potřeby filmu vytvořena, město následně využije k veřejným účelům.
Filmaři natáčejí o československém outsiderovi, jehož vůle a touha vyhrávat z něj učinily sportovní legendu
Filmy29. 4. 2019
Filmaři natáčejí o československém outsiderovi, jehož vůle a touha vyhrávat z něj učinily sportovní legendu
Příběh filmu Zátopek začíná v pohnutém roce 1968. Australský rekordman Ron Clarke právě navzdory očekáváním promarnil pravděpodobně poslední šanci na olympijskou medaili, když během klíčového závodu utrpěl vážný zdravotní kolaps. V době rekonvalescence propadne pochybám o smyslu vlastní kariéry. Nakonec se rozhodne vydat za legendárním běžcem Emilem Zátopkem, jehož od začátku bezmezně obdivuje. Příběhová linka rozhovoru Rona Clarka s Emilem Zátopkem nás retrospektivně vrací do stěžejních momentů atletova sportovního i soukromého života a dohromady se spojuje v komplexní portrét muže, jenž neztrácí tempo ani poté, co jeho poslední závod skončí. Příběh o přerodu neduživého chlapce v muže, který na Olympiádě v roce 1952 získal tři zlaté medaile a zároveň ve všech těchto disciplínách dosáhl světových rekordů, se stal legendou o nezlomné síle vůle, která dodnes inspiruje tisíce sportovců po celém světě.
„Životní příběh Emila Zátopka je pro mě obrovskou výzvou,“ říká režisér David Ondříček. „Je to téměř klasický příběh outsidera a v podstatě ne příliš talentovaného sportovce. Zároveň je to příběh člověka s ohromnou vůlí a touhou vyhrávat, zarputilého a nezlomného, který se stal legendou. Osamělého, přemýšlivého běžce a zároveň veselého mluvky, který touží po obdivu. Atleta s obrovskou touhou porazit své soupeře a pak jim láskyplně věnovat zlatou medaili.“
Václav Neužil (II)
Martha Issová
Do hlavních rolí Emila a Dany Zátopkových obsadil režisér herce Václava Neužila a Marthu Issovou. Oba představitelé museli projít náročnou sportovní přípravou. Václava Neužila připravoval trenér Jan Pernica, Marthu Issovou trenér hodu oštěpem Rudolf Černý, několik tréninků měla i s dvojnásobnou olympijskou vítězkou a trojnásobnou mistryní světa Barborou Špotákovou.
„Nechci hrát Emila Zátopka jako nějaký idol, ikonu. Měl v sobě ohromnou vůli jít za štěstím a udělal všechno proto, aby se cítil svobodný. Pro mě je to normální člověk - tvrdohlavý, svérázný, vtipný a strašně houževnatý. Svobodu, kterou mu běh poskytoval, si doslova vydřel,“ říká o titulní postavě herec Václav Neužil, který pro film prochází i fyzickou proměnou – maskéři mu vyholili část vlasů, vytvářejí umělé „kouty“, upravují tvar uší.
„Dana a Emil Zátopkovi jsou pro mě hrdinové a považuji za strašně důležité připomenout si, že jsme měli v naší historii takovéhle velké hrdiny,“ dodává Martha Issová.
Film Zátopek je realizován za podpory Státního fondu kinematografie a s podporou Českého i Slovenského olympijského výboru. S uvedením do kin se počítá v srpnu 2020.
Václav Neužil (II)
Václav Neužil (II)