25 filmů, které si nesmíte nechat ujít ve zbytku roku - část 1

25 filmů, které si nesmíte nechat ujít ve zbytku roku - část 1
Petr Kotlár | Rotten Tomatoes
Při zběžném pohledu na programy kin se dá docela dobře tvrdit, že závěrečné čtvrtletí letošního roku bude minimálně co do kvantity nadupanější než celý jeho zbytek. Čeká nás pravda mnoho nepůvodních projektů a vlna pokračování zajetých značek se zdá být nekonečnou, ale sem tam narazíme i na zajímavé autorské počiny a osobitější filmy, jež by měly tvořit vítanou alternativu k drahým studiovkám od Marvelu. S vědomím, že každý máme svůj vkus a své favority, jsem se pokusil vybrat 25 titulů, které by na podzim mohly diváky z různých důvodů přitahovat nejvíce. Nejprve si posvítíme na prvních dvanáct.
To Kapitola 2
premiéra 5.9.2019
e52222ad
To Kapitola 2 | 2019 Warner Bros
Klaunská mánie, kterou před dvěma lety rozpoutala první část adaptace slavné knihy Stephena Kinga, se bude s velkou pravděpodobností opakovat i toto září. Pokračování největšího hororového hitu všech dob přizvalo na palubu herecké hvězdy první velikosti a dle trailerů slibuje ještě temnější a nostalgickou podívanou, jaká by opět mohla uspět napříč několika generacemi a přivát do světa prvoligových hororů nový kreativní závan. Jednička, vázaná hlavně na naivní dětskou perspektivu, se moc povedla, dvojka bude doufejme více dospělácká a nedojede na přehnaná očekávaní a vysoce nastavenou laťku.
Nabarvené ptáče
premiéra 12.9.2019
Petr Kotlár
Petr Kotlár | Jakub Čech
Vedle megalomanského Jana Žižky nejambicióznější česká produkce od Tmavomodrého světa vzbuzuje netrpělivá očekávání. Václav Marhoul se rozhodl zfilmovat slavnou knižní předlohu v syrovém naturalistickém duchu, obsadil mezinárodní herecké persony a nedávno slavil první velký úspěch, když bylo Nabarvené ptáče zařazeno do soutěže na prestižním festivalu v Benátkách. Zejména poslední trailer ukázal potenciál temné látky ve stylu ruských protiválečných eposů a s nápadným vizuálem á la Tarkovsky a já jsem na výsledek moc zvědavý. V kině chybět tentokrát nehodlám.
Rambo: Poslední krev
premiéra 19.9.2019
eabc9426
Rambo: Poslední krev | Lionsgate
Podle všeho poslední rozloučení s ikonickou postavou Johna Ramba zatím vykazuje parametry úspěšného a navštěvovaného filmu. Jednak mu odolá jen málokterý divák, který bere celou sérii jako svou výchovnou akční srdcovku, jednak film útočí zajímavým marketingem a slibuje krvavá jatka ve stylu zběsilé a oceňované čtyřky. Sylvester Stallone si navíc navzdory pár posledním přešlapům udržuje fanouškovskou popularitu i obstojnou úroveň svých produkcí, takže bychom mohli v polovině září dostat důstojnou a plnohodnotnou labutí píseň jeho kultovní postavy.
Ad Astra
premiéra 19.9.2019
Brad Pitt
Ad Astra | 20th Century FOX / trailer
Na první pohled tematický sourozenec Interstellaru patřil k mým osobním letošním favoritům už jen pro účast režiséra Jamese Graye, který mě před třemi lety oslnil starosvětským Ztraceným městem Z. První ukázky dávají tušit, že nás čeká myšlenkově bohatá sci-f, která dokáže skloubit drahé výpravné měřítko s osobním lidským příběhem a která by měla umět svým příběhem překvapit. Do karet filmu navíc hraje i účast Brada Pitta, jehož mohutnou hvězdnou image momentálně posiluje nová tarantinovka Tenkrát v Hollywoodu, kde Brad každou svou scénou ukazuje, že do starého železa ještě rozhodně nepatří.
Deštivý den v New Yorku
premiéra 26.9.2019
9f5819ce
Deštivý den v New Yorku | Bioscop
Většina z vás se teď asi chytá za hlavu, ale Woody Allen je pořád Woody Allen. Nekorunovaný král romantických konverzaček chrlí i po osmdesátce jeden film za druhým, a byť už není hitmakerem jako ještě v minulé dekádě, své skálopevné fandy si jeho osobité příběhy pořád najdou. Film o dvou mladých lidech, kteří o víkendu v New Yorku řeší nejen nepřízeň počasí, se chlubí pro režiséra standardně hvězdným obsazením (aneb Timothée Chalamet ve svém asi dvacátém filmu za dva roky) a pokud Woody po delší době natrefí na svou osvědčenou zábavnou strunu, mohlo by stále jít o milé překvapení.
Parazit
premiéra 3.10.2019
db7aefc1
Parazit | Film Servis Festival Karlovy Vary
Do nebes vynášený vládce letošního festivalu v Cannes je označován za nejzábavnějšího držitele tamní Zlaté palmy od Pulp Fiction. Tuto reputaci nevyvrátil ani festival karlovarský a řada mých přátel i široké veřejnosti hlasitě hovoří o jednom z nejlepších snímků roku. Kdo dosud, podobně jako já, neměl tu čest, si musí na výsledek počkat do začátku října, kdy tahle jihokorejská satira dorazí do našich kin. Osobně nekoukám na trailery a nezjišťuji dějové podrobnosti, protože Parazit zkrátka je jedním z nejočekávanějších filmů zbylého čtvrtletí a já si nechci tohle příjemné natěšení nijak narušovat. Jižní Korea chytré a zábavné filmy vyprodukovat umí, jak ukázali třeba loňští podobně vychvalovaní Zloději.
Ovečka Shaun ve filmu: Farmageddon
premiéra 3.10.2019
0b2275d0
Ovečka Shaun ve filmu: Farmageddon | Studio Canal / teaser trailer
Fakt beze srandy. Jedna z nejpopulárnějších postaviček animovaného studia Aardman poznala největší slávu v dobách svého seriálu, vysílaného v letech 2007 až 2013, ale velmi se vydařil i celovečerní snímek z roku 2015. Ten nabídl publiku ztřeštěné dobrodružství, které si chvílemi hrálo s různými žánrovými odkazy podobně zábavně jako vrcholné pixarovky a obsahovalo univerzální humor, díky němuž se mohli upřímně zasmát i dospělí diváci. Letošní pokračování slibuje už dle názvu další ujetou jízdu a po zkušenostech s jedničkou se pomalu začínám těšit na nejzábavnější animák tohoto roku. Pro rodiče s dětmi by mělo jít o podzimní kino-jistotu.
Joker
premiéra 3.10.2019
Joaquin Phoenix
Joker | Warner Bros.
Navzdory hereckým personám, populárnímu komiksovému námětu a zajímavému režisérovi nevznikal nový Joker úplně pod světly reflektorů (minimálně v našich končinách). Pak ale internetem otřásla první upoutávka, která si hlasitě říká o titul nejlepšího filmového traileru vůbec, a rázem je z depresivně vyhlížejícího Joaquina Phoenixe jedno ze synonym filmového podzimu. Režisér Todd Phillips tvrdí, že Jokerův příběh pojal po svém a film naštve řadu skalních komiksových fanoušků, což mi jako naprostému ignorantovi komiksových sešitů vůbec nevadí. Naopak, snímek se tváří jako myšlenkově vyspělá variace na legendárního Taxikáře a mohl by se stát podobně ceněným obrázkem zneklidňující společnosti a jejích temných zákoutí.
Stehlík
premiéra 10.10.2019
c9955b41
Stehlík | Warner Bros.
Jeden z nadějných nadcházejících filmů, o němž jste zřejmě neslyšeli, ale mohl by patřit k podzimním černým koním. Příběh posetý hvězdami jako Ansel Elgort, Sarah Paulson nebo Nicole Kidman bude sledovat trpké osudy chlapce, který se vyrovnává se smrtí své matky při teroristickém útoku. Trailery lákají na emocionální nářez, působivě zarámovaný do obrázků Rogera Deakinse a protknutý jemným dotekem Johna Crowleyho, jehož předchozí Brooklyn mě sice tolik nezasáhl, ale ukázal velkou řemeslnou jistotu a cit směrem k postavám. Třeba se vše sejde na svém místě a bude z toho jeden z oscarových adeptů.
Blíženec
premiéra 10.10.2019
Blíženec
Blíženec | Dokina.cz - Tiscali.cz
Jeden z nejdiskutovanějších filmů zbytku roku bude publiku servírovat příběh, o nějž se hollywoodská studia perou od konce devadesátých let, a navrch bude postaven na stále problematicky vnímaném digitálním omlazování hlavní postavy. Upoutávky v tomhle směru zatím nepůsobily nikterak přesvědčivě, ale stále zbývá čas na doladění vizuálu a všichni jistě věříme, že zkušený borec jako Ang Lee velkou zodpovědnost ustojí a v říjnu do kin vypustí akční pecku. Pokud se to povede, mohlo by jít pro Willa Smithe o velký návrat mezi absolutní hereckou špičku. Očekávání jsou však trochu vrtkavá a opatrnější.
Zombieland 2: Rána jistoty
premiéra 24.10.2019
78893ce0
Zombieland: Rána jistoty | trailer
Původní Zombieland byl v podstatě instantní klasikou s výraznými protagonisty a černým humorem, jakého není nikdy dost. Po deseti letech se Woody Harrelson a spol konečně vracejí, aby dál dobývali zombíky sužované Spojené státy a možná obsadili i nějaký ten zbylý sklad s tyčinkami twinkies. Vrací se také režisér Ruben Fleischer a fanoušci jistě doufají, že nevznikne pouze utahaný sequel z povinnosti, ale komediální akční jízda, která dokáže překvapit ve stylu jedničky a skvělého camea Billa Murrayho.
Terminátor: Temný osud
premiéra 31.10.2019
ac8da7b4
Terminátor: Temný osud | 20th Century Fox
Další pokračování, o kterém bylo už vše napsáno. James Cameron se vrací jako producent k legendární robotí sérii a pochopil, že sequely a spin-offy po jeho dokonalé dvojce se moc nepovedly, tudíž je čas udělat za nimi (tedy vlastně před nimi) tlustou čáru a navázat v tom nejlepším. Terminátor: Temný osud tak naváže přímo na události ze Dne zúčtování a povolá k tomu staré známé Lindu Hamilton, Arnolda Schwarzeneggera i Edwarda Furlonga aka Johna Connora. Režii obstaral machr přes vizuální efekty a tvůrce Deadpoola Tim Miller, takže nelze než očekávat zásadní blockbusterovou událost. A přestože první trailer nebyl nic moc, zatím není důvod tenhle ultrabiják dopředu odepisovat.
Zbylých 13 žhavých podzimních titulů si představíme ve druhé a poslední části.
Poznáváte žhavé srpnové kinopremiéry?