Vítejte ve světě divokých lišek, draků, bohyní a upírů. Fenomén cosplay na české scéně

Vítejte ve světě divokých lišek, draků, bohyní a upírů. Fenomén cosplay na české scéně
Kentaro aka Katsuki Bakugou (Boku no Hero Academia) | Spiritualy
To, že se dívky převlékají za chlapce, není v dnešní době už žádný velký kulturní šok. V cosplayi se tento termín nazývá slovem „crossplay“ a je mezi dívčími cosplayerkami velmi populární. Proč? Na to existuje poměrně jednoduchá odpověď. Jak lépe se na chvíli odpoutat od reality a užít si trochu zábavy v kostýmu než v roli opačného pohlaví? Dívkám se naskytuje zcela ojedinělý, nezapomenutelný a často i zábavný zážitek, který se zkrátka stane velmi snadno návykovým a horko těžko se s ním přestává.
Fenomén "crossplay" aneb Když se dívky převlékají za chlapce a chlapci za dívky
Téma9. 10. 2018
Fenomén "crossplay" aneb Když se dívky převlékají za chlapce a chlapci za dívky
vitejte-ve-svete-divokych-lisek-draku-bohyni-a-upiru-aneb-fenomen-cosplay-na-ceske-scene-1
Toshiro aka Haku (Cesta do fantazie) | Butrix Production
Mezi takové crossplayerky patří například Kentaro, která je v cosplay komunitě mimo jiné uznávaná fotografka (EvaHlavatá: PhotographyArt), protože její talent doprovázený neomezenou fantazií je zkrátka pro všechny cosplayery jako zlatý důl. Nejen tedy, že je šikovná, co se tvorby kostýmů týče, její talent spadá do vícera uměleckých odvětví, což se jí bezpochyby hodí také mimo cosplay komunitu. Jejím nejpopulárnějším kostýmem je Katsuki Bakugou z anime známé jako Boku no Hero Academia (2016). Toto anime patří mimo jiné mezi vůbec nejcosplayovanější svého druhu ve světě.
vitejte-ve-svete-draku-lisek-bohyni-a-upiru-aneb-fenomen-cosplay-na-svetove-scene-3
Kentaro aka Katsuki Bakugou (Boku no Hero Academia) | Butrix production
Další crossplayeka, kterou bych chtěla zmínit, je Toshiro. Pohybuje se v komunitě již několik let a za tu dobu vytvořila nespočet kostýmů, které jsou z větší části pánské. Všechny charaktery ji vždy perfektně sednou a povětšinou se jedná o charismatické, možná trochu egocentrické a tajemné charaktery, i když ani to není stálým pravidlem. Důležité je, že se Toshiro dokáže perfektně vžít do každého crossplayovaného charakteru, a tak je vždy zábava s ní na festivalu navázat alespoň krátkou konverzaci. To se pak dostáváme do zcela jiného universa; a ne do ledasjakého, ale do toho japonského.
vitejte-ve-svete-draku-lisek-bohyni-a-upiru-aneb-fenomen-cosplay-na-svetove-scene-7
Toshiro aka Ferid Bathory (Owari no Seraph) | EvaHlavatá: PhotographyArt
Takových talentovaných crossplayerek je u nás spousta, strávila bych nad jejich vyjmenováváním mnoho času, takže je na čase se přesunout dál. Tentokrát se bude jednat o cosplay, což znamená, že se podíváme na dívky, které si pro výběr kostýmů vybírají charaktery něžného pohlaví.
vitejte-ve-svete-draku-lisek-bohyni-a-upiru-aneb-fenomen-cosplay-na-svetove-scene-19
Elda aka Illustrious (Azur Lane) | ZHadrava
Jako první bych chtěla zmínit Konu, která se stejně jako Toshiro v komunitě pohybuje už několik let a rozhodně si zaslouží velké uznání. Nejen, že ji každý cosplay krásně padne co se charakteru i vzhledu týče, ale také je to člověk s neskutečně zlatým srdíčkem, takže si vyzdvihnout rozhodně zaslouží. Mezi její kostýmy patří například charakter Raphtalie z Rising of the Shield Hero (2018) nebo postava Violet Evergarden (2018), což je anime, které jen tak mimo řeč vzniklo v nedávno vyhořelém animačním studiu v Kjótu (KyoAni).
vitejte-ve-svete-draku-lisek-bohyni-a-upiru-aneb-fenomen-cosplay-na-svetove-scene-14
Kona aka Violet Evergarden (Violet Evergarden) | Photo Kay
Mezi další patří například cosplayerky Elda, Tara nebo Nelly. Elda se specializuje především na dívky, které rády tančí a zpívají. Ani to však není vždy pravidlem, občas se u ní najde i divočejší charakter někde z prostředí japonského lesa.
vitejte-ve-svete-draku-lisek-bohyni-a-upiru-aneb-fenomen-cosplay-na-svetove-scene-12
Elda aka Hakurou (Onmyoji) | Jaroslav Eliáš Edit: Elda
Tara je v komunitě poměrně nová, stejně jako Nelly. Obě tyto dívky patří k mým nejbližším, protože mají srdce na správném místě. Nejen, že jsou talentované, s kostýmem si vždy dávají záležet a ve výsledku to opravdu stojí za to, ale také jsou ochotné pomoct a podpořit kohokoliv jiného z komunity, nezdráhají se dát cenné rady anebo dokonce na kostýmu vypomoct. Pokud byste tedy měli zájem s cosplayem začít, tady máte pár osůbek, které budou jistě otevřené všem radám a tipům pro začátečníky.
vitejte-ve-svete-divokych-lisek-draku-bohyni-a-upiru-fenomen-cosplay-na-ceske-scene
vitejte-ve-svete-draku-lisek-bohyni-a-upiru-aneb-fenomen-cosplay-na-svetove-scene-9