TOP kina ČR a USA: Rychlé a zběsilé tržby, bez dieselu, zato s duem Statham/Johnson

TOP kina ČR a USA: Rychlé a zběsilé tržby, bez dieselu, zato s duem Statham/Johnson
Rychle a zběsile: Hobbs a Shaw | Universal Pictures
Série Rychle a zběsile zažila zajímavý, skoro až neuvěřitelný vývoj. Poté, co se v roce 2001 stal z jedničky solidní hit (rozpočet 38 milionů, celosvětové tržby 207), začali si v Universalu myslet na novou sérii. Nečekaně ale studio narazilo na velké ego Vina Diesela, který si už tehdy připadal jako největší hvězda vesmíru a za dvojku požadoval neskromných 20 milionů. Plán na přímé pokračování proto padl (později z něj vznikl scénář čtyřky) a místo toho se dvojka zaměřila na Paula Walkera. Rozpočet se významně navýšil (76 milionů), tržby už méně (236 milionů), takže tudy cesta nevedla. Trojka s podtitulem Tokijská jízda byla rovnou střelou mimo terč a jde po zásluze o nejméně úspěšný díl série (158 milionů celosvětově). V roce 2009, kdy došlo na již zmíněnou čtyřku, se konečně povedlo pokračovat tam, kde to původně bylo v plánu, s větším důrazem na akci. A začal se rodit nečekaný fenomén (ale v době uvedení se to ještě netipovalo - film vydělal "jen" 363 milionů).
Jason Statham, Dwayne Johnson
Rychle a zběsile: Hobbs a Shaw | Universal Pictures
A pak přišla nabušená pětka, mnohými dodnes považovaná za vrchol série. Řada fantastických akčních scén (přepálených a přesto uvěřitelně fyzických) a do toho správná míra patetických řečí o rodině. Jako bonus naháněcí buldok v podání charismatického Dwaynea Johnsona. A už žádné paběrkování - pětka si v tržbách dojela pro 626 milionů. Základy největší nekomiksové akční série současnosti byly položeny a zašlo to tak daleko, že poslední dva díly hravě na celosvětových tržbách překonaly hranici jedné miliardy. Hobbs a Shaw je testem, jestli už může fenomén fungovat, když se jede bez Diesela. Po prvním víkendu si mohou v Universalu oddechnout.
Prvotní tržby sice nejsou v rámci série rekordní a vlastně ani vyloženě strhující (když vezmeme v potaz masivní kampaň a rozpočet za 200 mega), ale start na domácím trhu za 60 milionů, respektive za 180 celosvětově, to je na "pouhou" odbočku sakra slušné číslo. Film podle očekávání skončil v amerických kinech první a mimo jiné si vysloužil nálepku "toho, kdo sestřelil z trůnu Lvího krále". Stejné je to i u nás. Na spin-off vyrazilo o prvním víkendu 54 483 platících diváků, kteří v kinech nechali téměř 9 milionů korun, tím ukončili vládu Lvího krále a minimálně na pár týdnů stanovili krále nového.
Po takovém razantním nástupu už se přirozeně začíná mluvit o dvojce, tahle meta ale ještě není úplně na pořadu dne. Hobbs a Shaw sice výhledově nemá v následujících týdnech žádného vážného konkurenta, může se ale stát, že filmu dojde dech. A musí se vydělat minimálně 700 milionů, aby se tahle legrace vyplatila. Pokud ale vezmeme v potaz převažující spokojené divácké reakce, mělo by všechno klapnout. Rozhodnuto bude příští víkend.
Aktuální žebříček tržeb a návštěvnosti tuzemských kin najdete ZDE.
Pro kompletní žebříček z amerických kin klikejte ZDE.
Jason Statham, Dwayne Johnson
Rychle a zběsile: Hobbs a Shaw | Universal Pictures