Vyhaslé hvězdy: Michael Biehn. Kam se poděl hrdina Vetřelců a Terminátora?

Vyhaslé hvězdy: Michael Biehn. Kam se poděl hrdina Vetřelců a Terminátora?
Vetřelci | 20th Century Fox
Jméno Jamese Camerona zná dnes každý. Železný Jim byl největší režisérskou raketou osmdesátých let, když fiasko v podobě druhého dílu Piraně zastínil vizuálně přelomovým Terminátorem a tajuplnou Propastí. V těchto titulech se přitom ve výrazných úlohách objevil i rodák z Alabamy, 183 centimetrů vysoký a dnes třiašedesátiletý Michael Biehn.
Michael Biehn
Michael Biehn

Herec

Sympatický a pohledný Biehn nebyl na začátku osmdesátých let známou hvězdou, ale v televizi už měl stabilní a dobře placenou práci, kterou bral vždy velmi vážně. Od té doby, co viděl slavného Taxikáře, chtěl vždy spolupracovat s těmi nejlepšími a nejnadanějšími z oboru. Dopomoci mu k tomu měl i jeho významný agent Ed Limato, jenž mu přinesl scénář o kyborgovi z budoucnosti, který se snaží zlikvidovat budoucí matku velitele lidského odboje.
Biehn byl vzhledem ke svým ambicím pochopitelně zklamaný, protože spolupráce s bývalým kulturistou Arnoldem Schwarzeneggerem nepocházela z ranku těch vysněných. A reakce na autora scénáře byla tehdy na místě. „Kdo je sakra James Cameron? Nikdy jsem o něm neslyšel,“ sdělil v rozhovoru pro The Hollywood Reporter roku 2019.
Michael Biehn, Linda Hamilton
Terminátor | Metro-Goldwyn-Mayer
Scénář si však Michael na doporučení agenta přečetl a zaujal ho. Líbil se mu jeho charakter Kyle Reese a potenciál spatřoval v netradiční romantické linii. Rozhodující pro něj nakonec bylo, že opravdu může podat kvalitní výkon, i když film třeba propadne.
Všichni víme, jak tahle životní kapitola dopadla. Terminátor je nyní kultovní snímek stojící na počátku vlivné sci-fi série, která před čtyřmi lety dostala už šestý a zatím poslední celovečerní příspěvek. Cameron je minimálně z pohledu kasovních úspěchů největším filmařem novodobé historie a Biehn se před třemi dekádami svezl společně s ním na vlně slávy, kterou se od devadesátých let marně snažil oprášit.
Cameron o svém dřívějším dvorním herci mluví jedině v dobrém: „Pro mě byl vždy ztělesněním těch mužských vlastností, které obdivuji – síly, cti, smyslu pro povinnost, přesvědčení. Jeho charisma nevycházelo z pózy ‚jsem příliš cool pro školu‘ nebo ze sarkasmu jako u mnoha mladých herců. Nosil své srdce na dlani.“
A podobně pozitivně Biehn vzpomíná také na natáčení Terminátora. V prvé řadě proto, jak silné pouto si vytvořil k představitelce Sarah Connor Lindě Hamilton. „Když jsme natáčeli, tak jsem se do ní zamiloval. Já byl ženatý, ona vdaná. Nebylo to tak, že bychom spolu opravdu randili. Ale ona je prostě skvělá a zábavná. Byla tak krásná a sexy,“ nechal se herec unést vzpomínkou na kolegyni, jejíž kariéru rovněž určila především terminátoří série.
James Cameron, Michael Biehn
Michael Biehn a James Cameron | MGM
Výborného parťáka našel i v podceňovaném Cameronovi. Tomu bylo tehdy 29 let a období neomezené slávy měl před sebou, ale Biehn už tehdy poznal, že pracuje s někým výjimečným, kdo dokáže v každé situaci přijít s nečekaným a originálním řešením. Například natáčení automobilové honičky, kdy měl Arnoldův Terminátor rozbít okno pohybujícího se vozu a popadnout Sarah, Jim pojal takový způsobem, aby se auto vůbec nemuselo pohybovat. Biehn na to vzpomíná: „Vše muselo přesně klapnout. Jim postavil tuhle obrovskou věc, co vypadala jako budova. Byla skoro čtyři metry vysoká a na kolečkách. A když došlo na akci, tak s ní jen pohybovali opačným směrem. Vypadalo to, jako když jedeme dozadu, ale my jsme tam jen seděli.“
Cameron se také nebránil herecké improvizaci. Ve scéně Reesova výslechu policejním psychologem Biehn přišel s nápadem, že jeho charakter by měl být dost chytrý na to, aby si uvědomil, že ho sledují přes zrcadlo. Cameron souhlasil a přidal do scénáře repliku, během níž se Reese podívá do kamery a ptá se, kdo to celé vede. Cameron si ho v tomto směru také zpětně pochvaloval: „Velmi snadno se mi s ním pracovalo, měl výborný instinkt, jak zahrát danou scénu. Rychle jsme si začali důvěřovat a kamera ho milovala.“
Dobré vztahy s vizionářským tvůrcem se měly nadějnému herci teprve vyplatit. Terminátor v kinech při rozpočtu necelých šest a půl milionu dolarů vydělal 78. Cameron díky tomu dostal na starost sequel k Vetřelci Ridleyho Scotta, což byl projekt neskrývaných ambicí (rozpočet činil 19 milionů). Biehn o tom samozřejmě věděl a přitahovala jej role desátníka Hickse. „Chtěl jsem ji získat. Myslel jsem si, že jsem odvedl dobrou práci v Terminátorovi, tak proč ne? Ale ukázalo se, že Jim se chtěl vydat jiným směrem,“ naznačil herec zvrat, k němuž naštěstí nedošlo.
Bill Paxton, Sigourney Weaver, Michael Biehn
Vetřelci | 1986 20th Century Fox
Role totiž měla připadnout herci Jamesi Remarovi, jehož pár týdnů před začátkem produkce vyhodili kvůli drogám. Biehnovi tak rázem nic nebránilo, aby si spolupráci s Cameronem zopakoval. Důvodem k radosti pro něj mohla být i účast hvězdné Sigourney Weaver, která za svůj výkon získala oscarovou nominaci, a jeho kamaráda Billa Paxtona. Představitelka Ellen Ripley vzpomínala, jak jí Michael pomáhal přiblížit Cameronovu filosofii a hodnoty. Paxton už byl jedním z jeho nejbližších přátel a Biehn ho popisuje jako člověka, kterého měl každý rád.
Michael s Cameronem spolupracoval už jen jednou, a to na další průlomové sci-fi Propast z roku 1989. Přes kladné přijetí filmu si však všímá, že třetí akt kvůli technickým limitům nefungoval úplně dobře. Jeho konec je jediným přešlapem Jimovy kariéry. Kdyby třetí akt dokázal završit ten druhý, všude by se válely Oscary,“ nepochybuje Biehn.
Propast
Propast | 20th Century Fox
O Biehnovi se na konci osmdesátých let mluvilo jako o alternativě Bruce Willise a dalších charismatických herců, které zpopularizovaly jejich akční role. On sám se však nikdy za hvězdu nepovažoval.Bruce Willis, Tom Cruise, Schwarzenegger, Stallone, Mel Gibson. Ti byli star osmdesátek. Brali 20 milionů za film, já nikdy nedostal ani milion. A byl jsem za to docela rád,“ ujišťuje. Herec vždy zdůrazňoval, že pro něj byla přednější rodina a děti. „Mám pět kluků a vždy pro mě bylo důležité, abych jim byl nablízku jim,“ potvrdil.
Biehn málem ztvárnil Batmana ve filmu Tima Burtona, role však připadla Michaelu Keatonovi. Větší zklamání ale určitě pociťoval z toho, jak scénáristé vyřešili osud desátníka Hickse v dalším pokračování Vetřelce. Místo této ságy si Michael roku 1993 zahrál ve hvězdně obsazeném westernu Tombstone, jehož natáčení bylo plné problémů. Biehn vzpomíná, jaké ignorování zažil od Vala Kilmera, jenž patřil k tehdejším velkým hvězdám: „Lidé se mě pořád ptají, jaké to je pracovat s Valem Kilmerem. Nevím. Nikdy jsem ho vlastně nepotkal. Nikdy jsem mu nepotřásl rukou. Znal jsem jeho postavu, ale jeho ne.“
Michael Biehn
Tombstone | Buena Vista International
Od té doby se Biehn z drahých a ambiciózních projektů vytratil. Zřejmě za to mohla jeho vrozená skromnost a špatné zkušenosti s áčkovými produkcemi. Ze známějších titulů, v nichž se od roku 1993 objevil, můžeme vypíchnout jen vedlejší role ve Skále Michaela Baye nebo v Grindhouse: Planeta Teror Roberta Rodrigueze. Slávu přitom ještě mohl oprášit. Už roku 1998 mu jeho kamarád Cameron ukázal scénáře k filmům Alita: Bojový anděl a Avatar se slovy, že k jejich realizaci potřebuje vyspělejší technologii. „Devět měsíců jsem věřil, že dostanu roli, kterou v Avatarovi nakonec ztvárnil Stephen Lang,“ povzdechl si. Třeba se objeví v některém z pokračování, což Cameron nepopřel: „Je to dobrý nápad. Budu se nad tím muset zamyslet, ale nic neslibuji. Každopádně se těším na další spolupráci.“
zdroj: The Hollywood Reporter