Téma: Nejlepší animované postavičky ve vedlejších rolích

Téma: Nejlepší animované postavičky ve vedlejších rolích
Kniha džunglí (1967) | WallpaperCave
Nezůstaneme samozřejmě pouze u Příběhu hraček, nýbrž si posvítíme na celou bohatou historii animovaných celovečerních snímků od Sněhurky a sedmi trpaslíků (1937) až po nadcházející pixarovku a pokusíme se vypíchnout ty protagonisty, kteří v jejich filmech nikdy nehráli hlavní housle, ale přesto se ve vedlejších úlohách stali ikonickými a oblíbenými figurkami.
Výběr je to nepochybně náročný až nemožný a jsem připraven na nesouhlasné reakce, ale každý při sledování filmů (těch animovaných pochopitelně nevyjímaje) směřujeme své sympatie za někým jiným a budu velmi rád, když doplníte své vlastní favority do přilehlé diskuze. Má volba je odvislá taktéž od zmíněných sympatií, ale dále třeba od faktoru zábavnosti, který postavu charakterizuje, nebo od jejího vlivu na ostatní postavy v rámci příběhu a samozřejmě také od celkového renomé, jež si animovaný hrdina ve filmové historii či v pokojíčcích nadšených dětských diváků vysloužil. Předem upozorňuji, že v oblasti anime jsem poněkud nevzdělaný, a tak tahle jinak krásná asijská díla z úcty ke skalním fanouškům vynechám. Teď už dost řečí a pojďme na to.
Příběh hraček - Rex, Prasátko a Brambůrek
Toy Story 2: Příběh hraček
Toy Story 2: Příběh hraček | Disney
Začneme ovšem již zmiňovanou populární sérií. Ta totiž skvělými charaktery od jejího počátku doslova přetéká a jsou mezi nimi tři, jejichž vtipnost a bezprostřednost přeci jen vyniká. Pan Brambůrek coby rozený pesimista dokáže jen suchou a dobře načasovanou hláškou opakovaně rozesmát i dospělou část publika, Rex je výborným vybalancováním té přihlouplé, ale stoprocentně věrné a vkusně zmatené postavy, no a Prasátko aka Čunče vyniká jako znalec přes techniku a sarkasmus. Dohromady tvoří boží trojici, jejichž sympatie film od filmu narůstají, a často jsou to oni, kdo mají na svědomí nejpovedenější a nejúdernější hlášky.
Doba ledová - Veverka Scrat
Doba ledová
Doba ledová | 2002 20th Century Fox
V civilizovaném světě snad neexistuje nikdo, kdo by tohle natvrdlé stvoření neznal nebo se jeho činům alespoň párkrát nezasmál. První Doba ledová měla veškeré ingredience úspěšného animáku a hned několik skvělých hrdinů, ale stejně si všichni nejvíce zapamatovali ztřeštěnou veverku, která pořád někam strká svůj žalud (a není to sprosté). Scrat je vzorovým příkladem motta "v jednoduchosti je síla" a jeho motivace jsou triviální a neměnné, ale díky precizní animaci a schopnosti tvůrců neustále obohacovat totožné schéma smolařství a přírodní katastrofy se stal nonstop zábavnou figurkou, jejíž účinek příliš nepolevuje ani s nástupem nových a nových pokračování, které už se jinak dost zajídají.
Hledá se Nemo - Dory
Hledá se Nemo
Hledá se Nemo (2003) | Pinterest
V tomto případě se sice jedná takřka o hlavní postavu, ale pořád je možné ji považovat za vedlejší. A jak ukázalo nedávné pokračování, Dory svědčí úloha pouhého "přicmrndávače", jakou plnila v kultovním originálu, mnohem lépe. Coby energická a neposedná postava s výpadky krátkodobé paměti tvoří znamenitý protiklad k věčně traumatizovanému Marlinovi a značně oživuje pátrací schéma vyprávění. Hlavně díky ní a její nerozvážnosti může dvojice pokračovat v cestě skrze nebezpečné nástrahy oceánu a její vývoj podtrhuje pozitivní poselství filmu. Velmi se navíc povedl i český dabing (jako tradičně u animáků jsem originální znění dosud neměl šanci posoudit).
Lví král - Timon a Pumba
Lví král
Lví král | JOE.ie
Jedny z vůbec nejmilovanějších disneyovských postaviček není třeba příliš představovat. Dvojice extravagantních zvířat ztělesňuje nakažlivý pozitivní a emocionální náhled na svět, jenž pomůže mladému Simbovi překonat těžké životní období. Jejich živelnost vnáší do celého filmu ten správně oddechový feeling, jejich vizuální ztvárnění je snadno zapamatovatelné a zábavné a konečně jejich motto Hakuna matata doprovázené chytlavou písní ještě posiluje celou objemnou výpovědní hodnotu nesmrtelného afrického dobrodružství.
Madagaskar - Tučňáci
Madagascar
Madagaskar (2005) | Pinterest
Přestože se původní Madagaskar řadí k velmi oblíbeným animákům právě kvůli množství výrazných a různorodých postav, možná největší úspěch zaznamenala striktně zásadová čtveřice tučňáků ve složení Kowalski, Rico, Skipper a Vojín. Velké oblibě se sice těší i král Jelimán s poskokem Borisem (hlavně díky geniálnímu dabingu), ale byli to právě tučňáci, kteří i z mála dokázali vytěžit maximální porci zábavy a pozornosti, a jejich paralelní příběh v prvním filmu se svérázným vyvrcholením si ihned každý zapamatoval. Čtveřice vtipně ztělesňuje a paroduje špionážní tradice a výrazná je i v pokračováních, nemluvě pak o jejich sólovém filmu, jenž se dle mého moc povedl. Kdybych někdy extrémně zbohatl a měl služebnictvo, hlavnímu poskokovi neřeknu jinak než "Kowalski!!".
Na vlásku - Hřebec Maximus
Na vlásku
Na vlásku (2010) | Walt Disney Studios
Dobrodružství z roku 2010 vzkřísilo nefalšované tradice Disneyho pohádek o zakletých princeznách a hrdinných rytířích, v nichž hrají důležitou roli muzikálová čísla a zvířecí vedlejší postavy. A právě jedna taková, zarputilý a udatný (a nemluvný) kůň Maximus, se stala právoplatným highlightem filmu a jedním z nejvtipnějších vedlejšáků animované historie. Tvůrci vtiskli postavě nezapomenutelný charakter urputného pronásledovatele (který okořenili očekávaným, ale bezchybně provedeným vývojem) a ozdobili ji úžasnou animací, díky níž jsou její jednotlivá gesta a mimické posunky mnohem zábavnější než mluvená slova. Vše dovršují vynalézavé konfrontace s ležérním mužským hrdinou, které pomáhají dotvářet ikonický obrázek Maxima v éterech animovaného filmu.
Vzhůru do oblak - Pes Dug
Vzhůru do oblak
Vzhůru do oblak (2009) | Pixar Animation Studios
Vzhůru do oblak bylo před deseti lety jedním z nejmilovanějších titulů celého roku, o čemž svědčí i nominace na Oscara za nejlepší film. Intimní dobrodružství o stárnutí a hledání nového smyslu života samozřejmě sázel i na srandovní charaktery, které by celý příběh více přiblížili i dětskému publiku. A právě pes Dug, geniálně nadabovaný Pavlem Liškou, byl naprostou trefou do černého. Roztomilá animace, dabing, výrazné charakterové rysy a hezký vývoj vztahu s hlavními aktéry dělají z lehce natvrdlého Duga okamžitý kult mezi animovanými hrdiny, který jako jednostranně zábavná výplň a dětský zdroj bohatých myšlenek filmu obstál na výbornou. Když teď někde vidím veverku, má reakce je předem jasná a okolím často nepochopená.
Kniha džunglí - Balú
Kniha džunglí
Kniha džunglí (1967) | Pinterest
Kniha džunglí patří k těm nejoblíbenějším knižním titulům pro děti a to samé se dá napsat také o jejím prvním filmovém zpracování. Animák z roku 1967 vytváří bohatý a zábavný svět plný roztomilých či obávaných hrdinů, mezi nimiž přeci jen nejvíce vyčnívá dobrosrdečný a pohodlný medvěd Balú. Zasloužené oblibě se tenhle méďa dlouhodobě těší pro svou oddanou starost o zranitelného Mauglího, jemuž se stal když ne náhradním otcem, tak rozhodně největším přítelem. Balú si snadno získává sympatie pro svou bodrost, statečnost (Šer Chánovi byl v závěru skoro rovnocenným protivníkem) a bohémský styl života. Zároveň však Mauglímu ukazuje nové životní hodnoty a je mu také nedocenitelným rádcem.
Já, padouch - Mimoni
Já, padouch
Já, padouch | Illumination Entertainment
Já vím, že žlutá lavina už nám všem trochu vybledla. Sólový film za moc nestál, ale to nic nemění na tom, že roku 2010 byly postavičky ve tvaru tik-taků zjevením, které jako pomocná síla ve snímku Já, padouch odstartovalo několikaleté žluté šílenství. Žvatlající stvoření byla zkrátka k popukání a šíleně roztomilá, a kdykoli se objevila na scéně, bylo o zábavu postaráno. V případě mimoňů jednoznačně platí, že jim to lépe svědčí jako vedlejšákům, protože jejich dětinské výstupy na vlastní celovečerák prostě nestačí, ale jako ztřeštěná podpora výraznějšímu příběhu fungují bravurně. Jen se přiznejte, komu lezli na nervy už po jejich prvním filmu? Moc se vás určitě nenajde.
Shrek 2 - Kocour v botách
Shrek 2
Shrek 2 | WallpaperCave
Zvažoval jsem na jeho místo Oslíka, ale toho už opravdu nelze považovat za vedlejší postavu. Dvojka Shreka čelila ohromným očekáváním, která vzešla ze všeobecně oblíbené jedničky, a poradila si s nimi nadmíru dobře. Nejenže diváky zavedla do zcela nového prostředí a dodala příběhu akčnější měřítko, ale také přišla se silnými novými aktéry v čele s roztomilým zrzavým kocourem, jenž se ale umí s mečem ohánět jako Zorro. Postavě nechyběl vtip, skvělá vizáž, lehce tajemná minulost, speciální schopnosti (nejroztomilejší pohled kinematografie) a výborný dabing (původní Antonia Banderase i ten český Aleše Procházky) a okamžitě se stala právoplatným členem oblíbené party. A že všechny trumfy neodhalila během svého prvního skvělého působení, o tom svědčí i celkem vydařená sólovka.
A jaké jsou vaše nejoblíbenější animované postavy, které hlavním hrdinům "pouze" přitakávají? Klidně vypíchněte i nějaké ze žánru anime, rád se přiučím a inspiruji.