Vše nejdůležitější kolem budoucnosti Marvelu - Eternals, Thor 4, Blade i noví X-Meni

Vše nejdůležitější kolem budoucnosti Marvelu - Eternals, Thor 4, Blade i noví X-Meni
Avengers | Tech Buzz Online
Základním bodem nadcházející tvorby Marvelu bude Fáze 4, která dle Feigeho potrvá pouhé dva roky. Třetí fáze se uzavřela letos masivním úspěchem Avengers: Endgame (dnes už nejvýdělečnější snímek všech dob) a dovětkem v podobě filmu Spiderman: Daleko od domova, čímž studio udělalo tlustou čáru za desetiletou érou a 23 filmovými dobrodružstvími, kterým dominovalo šest nejdůležitějších hrdinů (Iron Man, Kapitán Amerika, Black Widow, Thor, Hulk a Hawkeye). Mnozí mohli očekávat ohlášení další natřískané desetiletky, ale svědomitý Feige oznámil pouze pět filmů, jejichž premiéry pokryjí rozptyl následujících dvou let, což je samozřejmě rozdíl oproti vyhlášení třetí fáze roku 2014, které hledělo znatelně dál do budoucnosti. Sám Feige k tomu řekl: "Je to kompletní Fáze 4. Způsob, jakým jsem ohlásil Fázi 3 před pěti lety - věci se neustále hýbou a mohou se měnit, k čemuž také došlo, pokud se ohlédnete zpět a vzpomenete si, o čem jsme před těmi pěti lety mluvili. Nějakou dobu jsme na tom teď pracovali a je to hezký set. Ale změny jsou samozřejmě vždy na pořadu dne."
Oznámeno bylo tedy konkrétně pět celovečerních filmů a pět televizních seriálů. Zde je pro zpřehlednění jejich výčet:
Filmy:
Black Widow - premiéra 1.5.2020
Eternals - 6.11. 2020
Shang-Chi and the Legend of the 10 Rings - 21.2.2021
Doctor Strange in the Multiverse of Madness - 7.5.2021
Thor: Love and Thunder - 5.11.2021
TV série:
Falcon & Winter Soldier - srpen 2020
WandaVision - 2021
Loki - jaro 2021
What if...? - léto 2021
Hawkeye - 2021
Televizní tvorba, která bude spjatá se stanicí Disney+, bude poprvé v historii Marvelu součástí celé tvůrčí tematické fáze, takže dění ve filmech i seriálech se bude vzájemně překrývat a doplňovat. V tomto ohledu je zajímavá například ohlášená účast Elizabeth Olsen alias Scarlet Witch v sequelu Doctora Strange, jehož děj by měl být propojen právě se sérií WandaVision, v níž si Elizabeth svou roli také zopakuje. Je tedy docela dobře možné, že Strange převezme roli mentora a bude Scarlet učit, jak se vyrovnat s jejími schopnostmi.
Avengers: Infinity War
Avengers: Infinity War | CBR
Pokud ještě chvíli zůstaneme u Doctora Strange, tak zajímavá je jistě zpráva o tom, že jeho druhá sólovka by měla být prvním hororem v řadě MCU. Jedná se zatím spíše o přání režiséra Scotta Derriksona, který se oficiálně vrací na palubu, ale vzhledem k chystanému propojení s WandaVision, kde by se mohlo také vydatně brnkat na temnější strunu, nejsou řeči o hororu úplně od věci. Doctor Strange je ostatně mocnou postavou, která dokáže zkoumat dosud neviděná a nepředstavitelná zákoutí vesmíru - a Derrikson coby etablovaný hororový tvůrce je bezpochyby ten režisér, který si v takových místech dokáže představit i nějakou tu noční můru.
Velké pozdvižení panova
Avengers: Infinity War
Avengers: Infinity War | Inverse
lo také kolem překvapivého ohlášení čtvrtého Thora. Toho dostane na starost opět Taika Waititi, jemuž u Warnerů odložili chystanou předělávku Akiry, a na našich stránkách už jste se mohli dočíst, že se vrátí i Natalie Portman, která s velkou pravděpodobností ztvární ženskou alternativu Boha blesku. Se vznikem tohoto projektu pochopitelně vyvstává otázka, co se stane s Thorem a Strážci galaxie? Nuže, jak už naznačuje účast Portman coby Jane Foster a Tessy Thompson v roli Valkyrie, je docela dobře možné, že Thor s tváří Chrise Hemswortha bude hrát ve filmu jen druhé housle a skutečně si ho v plné parádě užijeme až ve třetím filmu o Strážcích galaxie. Což by nakonec dávalo smysl, neboť příběh chystaných "Asgardians of the Galaxy" (jak sám Thor pravil v Endgame) má předcházet tomu ve filmu Thor: Love and Thunder, přestože se Strážci nepodívají do kin dříve než roku 2023 ve Fázi 5.
Dalším velkým tématem jsou Eternals. Ty se točí kolem skupiny ohromně mocných lidských bytostí, které stvořila bájná rasa Celestials, a pro širokou veřejnost nejsou tak známým komiksem. To by se ale mělo nyní změnit. Nepříliš známou režisérku Chloé Zhang totiž doplnil hvězdný casting se jmény jako Angelina Jolie, Salma Hayek, Richard Madden nebo Kumail Nanjiani. Feige připustil, že by Eternals mohli být nějakým způsobem propojení se Strážci galaxie nebo s Thorem. "Jedná se o příběh, který vám představí tuhle neuvěřitelnou skupinu nesmrtelných. Ovšem, bude součástí našeho vesmíru, vesmíru MCU, takže o něm určitě uslyšíte zmínky. Ale současně film půjde mnohem více do minulosti. Moc o nich zatím nevíme. Řekl nám o nich Sběratel, kdovíkde je useknutá hlava Celestiala a byl s nimi zapleten Ego, ale musíme se toho o nich dozvědět mnohem více." Eternals by každopádně mohli objasnit či rozvést mnoho dříve naťuknutých motivů a jejich ohlášení dává po uzavření velké příběhové osy smysl.
Eternals
The Eternals | Entertainment Weekly
Dlouho očekávaným projektem je pochopitelně také Black Widow. Už víme, že sólovka Scarlett Johansson se bude odehrávat mezi Občanskou válkou a Infinity War, startujíc vševědoucím prohlášením Tonyho Straka v závěru Občanské války "Jdou po tobě". Natasha by tedy měla být na útěku před politickou vrchností, která naháněla i Kapitána Ameriku a Buckyho Burnese, a minimálně část filmu se má odehrávat v Budapešti, s níž má Black Widow silné vazby. Ohlášen byl také záporák, jímž bude ikonický komiksový žoldák Taskmaster, jenž nabyl schopnosti fotografických reflexů - umí napodobovat a kopírovat okolní pohyby, jakmile je jednou zaznamená. Není zcela jasné, zda půjde o poslední vystoupení Johansson v rámci MCU. Pokud ano, její labutí píseň alespoň doprovodí hvězdný cast v podání Florence Pugh, Davida Harboura a Rachel Weisz.
Ohlášeny, byť prozatím bez dat premiéry, byly také další projekty, které by měly tvořit následující Fázi 5. Vedle zmiňovaných Strážců galaxie 3, jejichž režisér James Gunn momentálně pracuje na pokračování Suicide Squad u konkurenčního DC, bylo velkým překvapením oznámení nového Bladea s tváří oscarového Mahershali Aliho. Přestože Marvel získal filmová i televizní práva na lovce upírů zpět před několika lety, kolem této dříve populární látky panoval naprostý klid a zdánlivý nezájem. Nyní bylo oficiálně ohlášeno, že kontroverzního Wesleyho Snipese, jenž nadělal pořádnou paseku na place Blade: Trinity, nahradí v roli Bladea populární Ali, jenž už si střihl například záporáka v seriálu Luke Cage - což je možná další důkaz, jak je filmový Marvel s tím televizním úzce propojen. Zatím se neví, kdy začne produkce a kdy se má film podívat do kin, natěšení bylo však zažehnuto více než spolehlivě.
Black Widow
Black Widow | MovieWeb
Posledními výraznými projekty, na nichž studio prý pracuje, zůstávají dvě série, které se poslední dobou v kinech spíše trápí - X-Meni a Fantastická čtyřka.Prvně jmenovanou ságu uvedlo poprvé roku 2000 do kin studio 20th Century Fox a dodnes vyprodukovalo 12 vzájemně propojených filmů (pokud počítáme i Dark Phoenix, který vyšel až po koupi studia společností Disney). Feige potvrdil, že Marvel bude mít v této oblasti tvůrčí zájem a že hodlá představit publiku něco jiného, než na co bylo zvyklé. S detaily však zatím spíše šetřil. Podobně tomu bylo i v případě Fantastické čtyřky, o níž pouze prohlásil, že je nadšený z toho, že konečně může přivést první marveláckou rodinu na stupínek a úroveň, jakou si zaslouží (ano, také má podobný názor na předchozí verze jako my všichni).
Také jste si všimli, že absentuje nějaká výrazná týmovka? Inu, i k tomu se veliký Kevin o víkendu vyjádřil. Podle něj se do budoucna připravuje tak trochu jiná týmovka: "Bude to odlišný tým od těch, které jsme vídali dříve. O tom to (Avengers: Endgame) celé bylo. Bude to rozdílné sloučení těch lidí, které už jsme dříve potkali, s těmi, které zatím nikoli." Takto reagoval na dotazy ohledně mladých Avengers nebo jakékoli týmovky, kterou by Marvel mohl chystat. Současně zdůraznil, že se žádné týmovky diváci dočkat nemusí, a pokud ano, bude opravdu hodně odlišná.
Každopádně to vypadá, že studio ani
Benedict Cumberbatch, Benedict Wong
Benedict Cumberbatch | če
jeho fanoušci rozhodně zahálet nebudou, protože pod vedením Feigeho se už tak nějak můžeme spolehnout na dochvilnost i kvalitu produkovaných výrobků. "Vždycky existuje větší vize, která se souběžně s jejím upevňováním konfrontuje s náhledem ostatních. Zeptejte se mě v roce 2021, ale my budeme opět jen pokračovat v tom, co jsme dělali už u Fáze 1, 2 a 3. A to točit film o postavě, kterou už znáte, jako Black Widow, způsobem, jaký nebudete očekávat." Stejně jako druhá fáze expandovala po prvních Avengers, tak by se měla svézt na podobném konceptu i fáze nadcházející. "Chtěli jsme mít velký soubor hrdinů jako dříve se Strážci, tak máme Eternals... Chtěli jsme také přivést nové postavy jako Shang-Chi, jenž je úžasný - taková nová verze Doctora Strange... Thor se pak bude dále měnit a vyvíjet."
Nové a nové informace se v nejbližší době zřejmě jen pohrnou a bude zajímavé počkat si, jak úspěšně si Marvel v první fázi své druhé desetiletky povede. Zatím asi nic nenasvědčuje tomu, že by měl o zájem fanoušků přijít. A jestli nás za těch deset let čeká obdobná filmová událost jako letos v případě Endgame? Osobně bych se tomu nedivil a rozhodně bych si to přál.