Lví král (1994): Co jste nejspíš nevěděli o animovaném hitu studia Disney

Lví král (1994): Co jste nejspíš nevěděli o animovaném hitu studia Disney
Lví král (1994) | Walt Disney Studios
O významu Lvího krále svědčí fakt, že ho má knihovna Kongresu USA uloženého ve svém archivu jakožto kulturně, historicky či esteticky významné dílo.
Lví král vstoupil do kin v červnu roku 1994 a na kontě má v rámci tržeb 968 milionů dolarů. Nechybělo mnoho a padla miliardová hranice. Očekává se, že letošní Lví král miliardu pokoří "levou zadní".
Lví král má na kontě dvě oscarové sošky, obě za hudbu. Hans Zimmer, který neměl do té doby s tvorbou pro animovaný film zkušenosti, je držitelem jedné z nich. Kromě toho má na kontě dalších 10 nominací, z nichž žádnou v sošku slavného plešouna neproměnil.
Druhým držitelem Oscara je Elton John za skladbu Can You Feel the Love Tonight. Vše ale mohlo být jinak. Když Elton John na speciální projekci zjistil, že autoři skladbu z filmu vystřihli, důsledně se rozhodl stát si za svým a význam skladby prosadit. A nakonec se to vyplatilo všem.
Lví král
Lví král | 2002 WALT DISNEY Pictures
Co je na původním Lvím králi nejpůsobivější? Jednou z odpovědí by mohla být příběhová linka, která je kombinací rodinné tragédie, emocionálního hledání a dospívání. Scenáristka Irene Mecchi to pojmenovala slovem "Bamlet" kombinujícím prvky Shakespearova Hamleta a disneyovky Bambi (1942).
Už před uvedením Lvího krále byly ty tam doby, kdy se vše vytvářelo ručně, políčko po políčko. Pro Lvího krále vznikl například počítačový program, který měl za úkol koordinovat úprk stáda pakoňů tak, aby do sebe zvířata vzájemně nenarážela.
V původním Lvím králi hlasy této šelmy neuslyšíte. Tvůrci se rozhodli použít místo lvího řevu tygří. Údajně kvůli jeho působivější razanci.
co-jste-mozna-nevedeli-o-animovanem-hitu-lvi-kral
co-jste-mozna-nevedeli-o-animovanem-hitu-lvi-kral-1