50 akčních filmů, které by měl každý fanoušek žánru vidět (2. část)

50 akčních filmů, které by měl každý fanoušek žánru vidět (2. část)
Kill Bill | Miramax

Francouzská spojka (1971)

Francouzská spojka
V témže roce, kdy Clint Eastwood odložil klobouk a popadl ještě větší revolver v Drsném Harrym, se do kin podíval další snímek a to Francouzská spojka. Naprosto fantastické sledovačky, výborný příběh, herci, režie a mnoho dalšího se podařilo nacpat do tohoto filmu. Výsledek je fenomenální. Tenhle kousek nestárne, možná naopak mládne, protože přišel s tak nadčasovou tématikou a skvěle natočenými akčními scénami, že by mohl konkurovat i dnešním filmům. A to je na film z roku 1971 úctyhodný výkon.
Nejlepší akční scéna: Pronásledování vraha v nadzemce autem.

Hard Boiled (1992)

Hard Boiled
A přesuneme se do Hong Kongu roku 1992. John Woo a Chow Yun-Fat se sešli v té největší síle a vytvořili zřejmě nejlepší film své kariéry. První přestřelka možná působí trochu nepřehledně, ale to si jen oko musí pořádně zvyknout na tu nálož vizuálních lahůdek. John si navíc každou akční scénou zvyšuje laťku a finále patří k tomu nejlepšímu, co žánr zažil. Pokud vám nevadí asijský styl emocí (přeci jen se tu postavy vyjadřují trochu jinak a stejné je to i s humorem), tak Hard Boiled určitě musíte vidět. Je to bomba.
Nejlepší akční scéna: Finále v nemocnici.

Hrdina (2002)

Hrdina
V Asii ještě zůstaneme, neboť další film se odehrává v Číně a to v daleké minulosti. Zde akční hrdinové umí nejen bojovat, ale používat i dost nepravděpodobné akrobatické triky, jenž jim dovolují skákat až nepřirozeně daleko/vysoko. Tyto prvky jsou ale rozumně tlumené a nepůsobí tu vůbec rušivě. Zároveň ve filmu Jet Li spolu s dalšími předvádí neskutečný herecký výkon a i scénáristé měli lepší chvilku, než bývá v žánru zvykem. A co se akce a soubojů týče, tak ty jsou přímo dechberoucí (a každý úplně jiný).
Nejlepší akční scéna: Jet Li vs Donnie Yen.

Indiana Jones a dobyvatelé ztracené archy (1981)

Indiana Jones a dobyvatelé ztracené archy
Kdo by neznal Indyho a jeho dobývání ztracené archy? Tenhle dobrodružně akční klenot se zařadil mezi absolutní špičku záhy po premiéře a vystřelil Harrisona Forda snad ještě výš, než se mu to povedlo rolí Hana ve Star Wars. Spielberg už měl navíc řemeslo pěkně v paži a tak je v akčních scénách bezkonkurenční. Ford sice nepředvádí žádné bojové umění, jde ale do každé akční scény tak naplno, že v soubojích i honičkách mu neustále fandíte a užíváte si to. Čtyřdílná série se může pochlubit 2 fantastickými díly (Archa a Křížová výprava), jedním dobrým (Chrám zkázy) a jedním slabším (Křišťálová lebka) a vybrat z prvních dvou nebylo zrovna lehké. Ale když dělám seznam akčních filmů, tak jednička je přeci jen akčnější, takže proto.
Nejlepší akční scéna: Indiana Jones na náklaďáku

John Wick (2014)

John Wick
Už jsem to nakousl v prvním článku, ale právě třetí díl Johna Wicka je důvod, proč píši tento článek.Vše začalo v roce 2014, kdy se Keanu Reeves a jeho dlouholetý kamarád/kaskadér Chad Stahelski dohodli na tom, že společně natočí poctu hongkongské kinematografii a zároveň světu dokážou, že se dá přehledně a levně natočit dobrý fantastickou akcí nabitý film. Finanční úspěch to sice nebyl extra velký nebyl (jednička celosvětově vydělala jen 89 milionů), ale měl nadšené ohlasy a vydělal dost na pokračování. A Stahelski si jako zkušený filmový kaskadér a choreograf pohlídal kvalitu všech bitek a přestřelek a výsledek je téměř ohromující. Vybrat z celé trilogie jen jeden film byl celkem oříšek. Nakonec jsem dostál názoru, že jednička je jednička, ale zkusíte-li jakýkoliv díl, nebudete zklamáni. Klidně by tu mohly být všechny.
Nejlepší akční scéna: John Wick proti vrahům ve svém domě.

Kick-Ass (2009)

A máme tu opět komiksovku, ale trochu jinou, než jaké známe od Marvelu. Matthew Vaughn si totiž natočil eRkový příběh o klukovi, co se rozhodne být superhrdinou. A díky nižšímu rozpočtu měl víceméně volnou ruku, což dokazují drsné akční scény, které berou dech a protivníkům i orgány. Zároveň se po dlouhé době objevil Nicolas Cage v roli, která mu celkem padla a i on je v akčních scénách famózní. Zasloužený úspěch jedničky si vysloužil pokračování, tentokrát však bez Vaughna a dost se to odrazilo na kvalitě i tržbách, které byly výrazně nižší a zabily možnost na případný třetí díl, což je rozhodně škoda. Jednička nicméně patří k tomu nejlepšímu, co žánr nabízí.
Nejlepší akční scéna: Hit Girl, která si střílí cestu uličkou

Kill Bill (2003)

Kill Bill
Těžko uvěřit, že se Quentin Tarantino tak často soustředí na konverzačky, když se umí tak dobře ohánět i v akci. Minimálně v prvním díle Kill Bill se nehorázně vyblbnul a akční scény jsou sice přehnané až komické, ale jsou napěchované tolika nápady, že mile rádi vypnete na chvíli mozek a budete se jen bavit. V druhém díle (respektive v druhé části, protože film byl točen jako jeden a až následně rozdělen na dva) Quentin trochu ubral a akce ustoupila dialogům, i dvojka je ale extrémně povedený a hlavně stylový akční film.
Nejlepší akční scéna: Souboj na nože v úvodní scéně

Komando (1985)

Komando
Asi málokterá osmdesátková klasika má tak kultovní hlášky, jako takhle Arnoldova pecka. Pokud jste film viděli ve správném věku, tak jistě uznáte, že Komando tu zkrátka nemůže chybět. Ano, akční scény jsou přehnané a až komicky nerealistické a žádný soudný člověk nemůže tvrdit, že jde o dokonalé dílo. Ale bez Komanda by tenhle speciál prostě nebyl kompletní.
Nejlepší akční scéna: Finální přestřelka

Leon (1994)

Luc Besson se sice v poslední době našel spíše v produkci, počátky jeho kariéry byly ale hlavně o režii a tehdy točil opravdu výjimečné a pamětihodné filmy. V Leonovi kombinuje akční thriller s působivým dramatem o zabijákovi a malé holčičce, které vystříleli celou rodinu. Fantastické postavy se vám zaryjí pod kůži a Jean Reno i mladá Natalie Portman hrají přímo exkluzivně. Akce je sice méně, než bývá u Bessona zvykem, ale i těch pár akčních momentů dokáže člověka pořádně posadit na židli. Finále bezkonkurenční.
Nejlepší akční scéna: Leon vs policie

Matrix (1999)

Matrix
Redefinice akčního žánru a jasný signál, že hongkongský styl boje a přestřelek jde dělat i v Americe. A ještě k tomu lze přihodit skvěle vymyšlený příběh. Wachowští v době natáčení moc dobře věděli, co chtějí a i proto si povolali legendárního hongkongského choreografa Yuen Woo-pinga. A jak se to vyplatilo! Výsledek byl snad ještě lepší, než oni sami doufali a v soubojích a přestřelkách přišla filmová revoluce, kterou do té doby nikdo nikdy neviděl. Film má také dvě pokračování, ale ta se víc než na akci zaměřují na příběh a některé zbytečné CGI efekty (Neo vs. několik agentů) potenciálně dobrou akci spíš zabíjí. Jednička zůstane nejspíš navždy nepřekonána a doufejme, dojde-li někdy v budoucnu na restart, že se Matrix dostane do dobrých rukou.
Nejlepší akční scéna: Přestřelka v hale
Dalších 10 filmů máme za sebou a příští týden opět na viděnou.
Předchozí část našeho speciálu naleznete ZDE.