Recenze: Kořist - mladá žena s traumatem a zabijáckým superzvířetem opodál

Recenze: Kořist - mladá žena s traumatem a zabijáckým superzvířetem opodál
Kořist (2019) | CinemArt
Kořist je typický béčkový horor, natočený v minimálních kulisách (především zatopený sklep pod domem) a s pár (lacinými) herci. Jména Alexandre Aja (režie) a Sam Raimi (producent) by mohla naznačovat, že půjde o slušný počin (aspoň v rámci žánru), ale není to bohužel až tak úplně pravda.
Hlavní (a hodně veliký) problém spočívá v tom, že postavy (především hlavní hrdinka, která je na plátně 90 procent filmu) jsou strašlivě klišoidní a nemají v sobě ani náznak reálného chování, se kterým by divák mohl nějak soucítit. Je mnoho způsobů, jak by se mohla chovat mladá žena s mírným traumatem, která ví, že se několik metrů (nebo desítek metrů) od ní pohybuje zabijácké superzvíře. Film nám ale žádný z těch způsobů neukáže a prezentuje hrdinku v podstatě jako supermana, který tváří v tvář strášlivé smrti ani nehne brvou. A dělá to beze stopy ironie nebo humoru.

Trailer:

Kořist
Po řemeslné stránce je film ucházející a jak vichřice, tak aligátoři jsou slušně vyrenderovaní. Kdybych se soustředil jen na scény, kdy počasí šílí a krokodýli koušou, byl bych asi celkem nadšen. Kromě těchto scén je ale ve filmu mnoho minut výplně, kdy se hrdinka někde plazí / vzdychá / baví se o smyslu rodiny. Ty jsou zhola zbytečné a nedávají divákovi vůbec nic.
Hodnocení "40 procent" už bere v úvahu cílovou skupinu diváků. Pro fanoušky Merchanta a Ivoryho je to samozřejmě "nula procent".
Hodnocení: 40%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE
Ve kterých filmech hrála tato monstra?