Stranger Things: Nejlepší moment třetí série a otazník nad koncem

Stranger Things: Nejlepší moment třetí série a otazník nad koncem
Stranger Things | Netflix

Budou přirozeně následovat spoilery...

Osobně bych se nebál třetí sérii označit za skoro perfektní. Jistě, na jedničku, která měla výhodu neokoukaného, to stále nemá, ale jsme blízko. Tvůrci znovu skvěle pracují s postavami a i když se vytratila hororovější část (na "druhou stranu" jsme tentokrát vlastně zamířili), naproti tomu fantasticky zafungovaly emoce i humor, nemluvě o dost možná nejstylovějším (a současně neujetějším) momentu celé show, kdy si Dustin a Suzie zazpívají v nejvypjatějším momentu třetí řady úvodní song z Nekonečného příběhu.
Tahle scén milovníky osmdesátek zkrátka nemůže nechat chladnými:
Ale k meritu věci. Tvůrci si v třetí sérii Stranger Things připravili i několik překvapení, přičemž jedním z nich je smrt oblíbeného drsňáka Hoppera (David Harbour). Ve finále už to skoro vypadá, že hrdinové mají vyhráno, ale poté trošku horlivý zástupce pořádku zůstane doslova stát na špatné straně a dá Joyce očima svolení, aby zničila pekelný stroj, kterým se Rusové snaží otevřít bránu do paralelního světa a tím bohužel zabila i jeho. Následuje opravdu dojemné loučení všech se všemi, do kterého čte El text, který si Hooper připravil, když s ní chtěl mluvit o jejím vztahu s Mikem. Nebudu přehánět, když řeknu, že takhle dojatý jsem u seriálu nebyl hodně dlouho.
Jenže se zdá, že možná všechny ty dolované emoce budou menší podpásovka. Během závěrečných titulků se totiž nezvykle odehrává ještě krátká scéna z ruského Kamčatka, kde jsou v tajném zařízení vězni předhazováni jako svačinka Demogorgonovi. Hoppera nevidíme, ale když jdou hlídači pro novou oběť, jeden z nich řekne "Toho Američana ne." Když si to spojíme s faktem, že se po výbuchu Hooper doslova vypařil, zatímco po jiných zůstaly krvavé zbytky, nabízí se varianta, že nás tvůrci jenom tahají za fusekli a oblíbený šerif z Hawkinsu ještě neřekl poslední slovo.
Upřímně nevím, za kterou stranu kopat. Přijde mi sice, že bez Hoppera bude další série poloviční, ale na druhou stranu měl dokonalé rozloučení a byl bych vlastně nerad, kdyby šlo o pouhou záminku pro dějový zvrat.
Prostě... nevím...
Obrázek článku