Nejšílenější LGBT cenzury: Incest v Americe na denním pořádku?

Nejšílenější LGBT cenzury: Incest v Americe na denním pořádku?
Sailor Uran s Sailor Neptun | Toei Animation
Není žádným tajemstvím, že se v mnohožánrové filmové krajině vyskytují nejrůznější cenzury, které zakrývají politické i kulturní nesrovnalosti mezi státy. Mezi takové patří třeba cenzury týkající se homosexuálního kontextu. I když je v dnešní době toto téma společnosti stále více a více odkrýváno a tyto "náplasti" pomalu, ale jistě mizí, tak to tak nebylo vždy. Stačí se podívat pár let zpátky a vidíme, jak se práva LGBT (zkratka označuje lesby, gaye, bisexuály a transgender osoby) komunity výrazně posunula dopředu.
nejsilenejsi-lgbt-cenzury-cast-prvni-libajici-se-sestrenice-v-americe-bezne-k-videni-34
Haruka s Michiru a princezna z Měsíce | Toei Animation
To, že je dnešní USA co se týče homosexuálů a třeba transgender jedinců velmi otevřená, neznamená, že tomu tak bylo vždy. Populární seriál z devadesátých let minulého století je toho důkazem. Jedná se o anime jménem Sailor Moon z roku 1992. Tento velmi populární snímek z japonské tvorby se jako jeden z prvních dostal do celého světa a také jako jeden z prvních ustoupil anglickému dabingu, který se postaral o perfektní ukázku směšné devadesátkové cenzury.
nejsilenejsi-lgbt-cenzury-cast-prvni-libajici-se-sestrenice-v-americe-bezne-k-videni-16
Sailor Scouts | Toei Animation
Tento seriál podle stejnojmenné mangy od japonské autorky Naoko Takeuchi pojednává o skupině mladých vyvolených dívek, které se v námořnických oblečcích starají o svou princeznu a přitom ochraňují sluneční soustavu před obludami z temnot. Není náhoda, že jsou jejich pseudonymy určeny podle planet (Sailor Mars, Sailor Venus, Sailor Jupiter, Sailor Saturn atd.), právě ty totiž hrají v seriálu hlavní roli. Jsou něco jako jejich ochránci, kteří jim propůjčují sílu k tomu, aby mohly bránit Zemi a princeznu před posly zla. Právě mezi těmito dívkami se nachází lesbický pár, skládající se ze členek Sailor Uran a Sailor Neptun.
nejsilenejsi-lgbt-cenzury-cast-prvni-libajici-se-sestrenice-v-americe-bezne-k-videni-12
Sailor Neptun a Sailor Uran | Toei Animation
Zatímco v originálním jazyce je zřejmé, že se jedná o partnerky, tak podle anglicky mluvících zemí to tak není a jsou to pouze blízké sestřenice, které se nebojí vzájemně políbit, držet se za ruce, škádlit se a trávit společně veškerý volný čas. Po internetu dnes kolují nejrůznější vtipy, týkající se tohoto směšného pokusu zakrýt homosexuální podtext.
nejsilenejsi-lgbt-cenzury-cast-prvni-libajici-se-sestrenice-v-americe-bezne-k-videni-14
Haruka a Michiru | Toei Animation
Sailor Uran, v seriálu známá také jako Haruka Tenoh, je tomboy, to znamená, že se stylizuje do role kluka, aniž by přitom potlačovala své pohlaví. Netvrdí o sobě, že je mužem, ale ráda zastává jeho roli. Může nosit pánské oblečení, ale není to nutností. V seriálu je však často s chlapcem zaměňována, tomu ale napomáhá také skutečnost, že má vášeň pro rychlá auta, s nimiž také sama závodí.
nejsilenejsi-lgbt-cenzury-cast-prvni-libajici-se-sestrenice-v-americe-bezne-k-videni-33
Haruka Tenoh | Toei Animation
Její partnerka jménem Michiru Kaiou je nadaná muzikantka a velmi jemná dívka, která s Harukou tvoří dokonalý povahový kontrast a zároveň zažívá intimní a milenecký vztah. V seriálu se vzájemně provokují, zatímco Haruka má slabost pro mladší dívky, Michiru je bisexuální, to znamená, že ráda pokukuje po mužích i ženách. Obě své charakteristické rysy příliš neskrývají a několikrát se kvůli nim pohádají. Jejich povahové kontrasty tvoří opravdu dynamický vztah, který je nemožné zakrýt pouze tím, že dáme do dabingu větu "Jsme sestřenice".
nejsilenejsi-lgbt-cenzury-cast-prvni-libajici-se-sestrenice-v-americe-bezne-k-videni-31
nejsilenejsi-lgbt-cenzury-cast-prvni-libajici-se-sestrenice-v-americe-bezne-k-videni-23
Opravdu si nemyslím, že se snaha Američanů tento vztah cenzurovat povedla, v mnoha případech to působí spíše komicky a někdy dokonce i mnohem více nevhodně, než kdyby jednoduše „přiznali barvu“ a nedělali kolem toho takové drahoty. Minulé století je ale minulé století, v remaku tohoto anime z roku 2014 (Sailor Moon Crystal), už se jejich vztah zakrýt nesnaží, stejně tak v nové dabingové verzi původního seriálu z roku 2016.
Tohle vnímám jako krásnou ukázku neskutečného pokroku LGBT práv, který za posledních dvacet let ve světě nastal. I přesto, že ne v každém státě to je pro jedince této komunity jednoduché, situace se postupně lepší. Snad brzy jakákoliv cenzura tohoto tématu z filmů a seriálů úplně zmizí.
nejsilenejsi-lgbt-cenzury-cast-prvni-libajici-se-sestrenice-v-americe-bezne-k-videni-5
| Toei Animation