Co si nesmíte nechat ujít v kinech v červenci 2019

Co si nesmíte nechat ujít v kinech v červenci 2019
Lví král (2019) | Walt Disney Studios
Zendaya
Spider-Man: Daleko od domova | Marvel Studios
Datum premiéry: 4. 7. 2019
Žánr: Akční, dobrodružný, sci-fi
Režie: Jon Watts
Index natěšenosti: 6.5 z 10
Dva měsíce po premiéře Avengers: Endgame (2019) se o pozornost hlásí Peter Parker aka Spider-Man, který při své cestě po Evropě zavítal i do stověžaté Prahy. Odlehčeně natočený a vedený snímek se zaměřuje na milostné eskapády Spideyho a předznamenává novou etapu Marvel Cinematic Universe. Dle jedněch příliš dětinský a na délku 130 minut natažený film. Dle druhých solidní změna směřování komiksového universa. Tuzemští recenzenti prozatím dávají filmu 71 procent.
Spider-Man: Daleko od domova

Mrtví neumírají
Mrtví neumírají (2019) | Universal Pictures International
Datum premiéry: 4. 7. 2019
Žánr: Horor, komedie
Režie: Jim Jarmusch
Index natěšenosti: 7.5 z 10
Kultovní autor nezávislé americké tvorby Jim Jarmusch je zpátky a spolu s ním komediálně laděný snímek inspirovaný zombie žánrem upozorňující na současné společenské "nešvary" a další poklesky. Osobitý autor zabydlel svůj svět svéráznými postavičkami v podání zavedených tvůrců (Bill Murray, Adam Driver, Tilda Swinton, Danny Glover, Iggy Pop) a znovu pomrkává na spřátelené diváky. Recenzenti jsou poměrně kritičtí, vyčítají autorovi "nulové" tempo, zajeté koleje a vyčpělou instantní recepturu. Jiní ve snímku vidí solidní alegorii na současné společensko-politické problémy a trendy. Pro fanoušky Jarmusche návštěva kina jistá. Ostatní se mohou rozhodnout na základě recenzí. Ty tuzemské snímku Mrtví neumírají prozatím dávají 55 procent.
Mrtví neumírají

Kořist
Kořist | Paramount Network
Datum premiéry: 11. 7. 2019
Žánr: Akční, horor, thriller
Režie: Alexandre Aja
Index natěšenosti: 6.5 z 10
Hurikán na Floridě a partička hladových aligátorů. To vypadá na syrový akční horor, pod jehož vznikem je podepsán v roli producenta kultovní Sam Raimi (Evil Dead) a na pozici režiséra Alexandre Aja, autor pořádně ostrých žánrových zářezů Piraňa 3D (2010) nebo Hory mají oči (2006). Na letní období pro fanoušky filmového děsu jednoznačné osvěžení. V hlavních rolích Kaya Scodelario (Zlo s lidskou tváří) a Barry Pepper (Opravdová kuráž).
Kořist

Devadesátky
Devadesátky | A24
Datum premiéry: 11. 7. 2019
Žánr: Drama, komedie
Režie: Jonah Hill
Index natěšenosti: 8 z 10
Jméno Jonah Hill prvně zazářilo v roli DiCapriova filmového parťáku v ujetě zábavném Vlkovi z Wall Street (2013). Již brzy se Hill představí českých divákům též coby zábavný a citlivý režisér. Jeho debut Devadesátky pojednává o dospívání v Los Angeles uprostřed komunity skejťáků a flákačů. Snímek vlastně nic moc neřeší, zaujme však autentickou atmosférou dokumentárního ražení, dobovými detaily a ty, co "devadesátky" pamatují, na několik desítek minut přenese v čase do jejich dospívání. Velmi zdařilý debut, který si od tuzemských recenzentů prozatím vysloužil 75 procent. Příště snad bude Hill v rámci režie tnout víc do živého.
Devadesátky

Lví král
Lví král | Walt Disney Studios
Datum premiéry: 18. 7. 2019
Žánr: Animovaný, dobrodružný, rodinný
Režie: Jon Favreau
Index natěšenosti: 7 z 10
Jednoznačně nejočekávanější titul měsíce, nová verze kultovního animovaného filmu Lví král z roku 1994, který je držitelem dvou sošek Oscara. Studio Walta Disneyho předělává další animovanou klasiku do podoby hraně-animované (pro řadu scén a tvorů byly předlohy natočené se skutečnými, takzvanými mockup herci) verze. Je to hyperrealisticky ztvárněné, de facto kopírující originál scénu po scéně. Bude to ale fungovat? Kniha džunglí z roku 2016 dokázala, že to lze. Nový Lví král má navíc stejného režiséra, Jona Favreaua, který má s "novým" žánrem zkušenosti. Za dva týdny budeme vědět víc.
Lví král

Aubrey Plaza
Dětská hra | Orion Pictures
Datum premiéry: 25. 7. 2019
Žánr: Horor
Režie: Lars Klevberg
Index natěšenosti: 6 z 10
Aby těch hororů nebylo málo, máme tady ještě jeden očekávaný přírůstek, resuscitaci vraždící panenky Chucky. Tentokrát je děsivá panenka přeprogramovanou hračkou z továrny, kterou její ďábelský tvůrce vypne před vlastní sebevraždou veškerá omezení. Elektronické "superudělátko" se dostane do rukou nadšenému chlapci a hororová řež může začít. Původní Dětská hra z roku 1988 je právoplatnou klasikou. Jakpak si povede novinka disponující stejným názvem? V původním anglickém znění Chuckyho namluvil ikonický Mark Hamill.
Dětská hra