Recenze: Yesterday - komedie o tom, kdyby Beatles nebyli, ale přesto by někdo znal všechny jejich hity

Recenze: Yesterday - komedie o tom, kdyby Beatles nebyli, ale přesto by někdo znal všechny jejich hity
Yesterday | Universal Pictures
Yesterday (2019)
Yesterday (2019) | Universal Pictures
Přežije to, přijde o dva zuby a o plnovous, a po pár dnech zjistí neuvěřitelnou věc: Ocitl se ve světě, ve kterém je téměř všechno jako v tom našem, ale některé drobnosti jsou jiné. A k nejzajímavějším (pro Jacka) patří drobnost, že v tomto světě neexistují Beatles (a nikdy neexistovali). Tudíž nikdo nezná jejich písničky. A tudíž se z Jacka (který si je pamatuje) téměř přes noc stane nejslavnější hudební génius planety! Dokáže se vyrovnat s náhle nabytou slávou a bohatstvím? A dokáže se pochopit, že ho jeho kamarádka a skoromanažerka Ellie (Lily Jamesová) už asi dvacet let miluje?
Mám rád filmy, které vymyslí nějakou originální, bizarní, naprosto nepravděpodobnou premisu, a pak kolem ní vystaví příběh, ve kterém na ni normální inteligentní lidé víceméně normálně inteligentně reagují. Viz například Hřiště snů nebo seriál "Black Mirror". Film Yesterday je částečně z tohoto soudku a částečně ze soudku "je to legrační a romantické, o logice příliš nepřemýšlejte, je to spíš pohádka". Tedy co se týče scénáře, je to něco podobného jako Lásky čas (od stejného scenáristy). Scénář klade některé velmi zajímavé otázky (například "Co dalšího ještě vyplývá z toho, že neexistují Beatles?"), ale většinou se nezatěžuje s tím, aby na ně hledal odpovědi. Jsou pouze zdrojem vtípků.

Trailer:

Yesterday | Universal Pictures,
Naštěstí Yesterday nerežíroval Richard Curtis, nýbrž Danny Boyle, kterému můžeme vyčítat ledacos, ale je to bez debaty schopný řemeslník. A Curtisem napsané scény natočil téměř bezchybně. Což není samo sebou, protože například správně atmosféricky zahrát a natočit scénu "chlapík hraje na kytaru písničku Yesterday, kterou už hrál mockrát a je to pro něj rutina, zatímco všichni kolem reagují jako kdyby ji slyšeli poprvé" není vůbec snadné. A Boyelovi se to daří a jeho svižné audiovizuální zkratky dobře pomáhají udržovat tempo i ve scénách, které nejsou úplně geniálně napsané.
Yesterday (2019)
Yesterday (2019) | Universal Pictures
Hodně také pomáhá, že většina herců je velmi zdařile vybraná. Překvapivě slušně hraje i Ed Sheeran (jehož role není jen cameo) a nejlepší je Kate McKinnonová jako stoprocentně materialistická americká manažerka. Škoda, že není ve filmu víc.
Prvek, který nakonec funguje nejméně dobře, je romantická podzápletka hlavního hrdiny a jeho kamarádky. Od začátku filmu vidíme, že po něm jede (vědí to všichni, jen on ne) a jakmile se mezi nimi objeví třenice kvůli čerstvé slávě, je jasné, že on se bude muset časem rozhodnout a že jeho rozhodnutí bude osudové a správné (t.j. chce lásku, ne peníze). To všechno je obrovsky předvídatelné a Lily Jamesová přes všechnu snahu o normálnost stále působí jako supermodelka.
Pokud nebudete mít přehnaná očekávání, budete s Yesterday spokojeni. Je to velice profesionálně natočená romantická fantasy komedie, jejíž předvídatelnost je narušena občasnými nápaditými vtípky. Je mi jen trochu líto, že se podobný námět nedostal do rukou třeba Christophera Nolana, který by se jistě dokázal více věnovat analýze té alternativní reality a jejím následkům.
Hodnocení: 80%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE
P.S: Pokud jste extrémní znalec osudů Beatles, pravděpodobně se vám tenhle film líbit nebude, protože slavná čtyřka je v něm použita především jako jednoduchá pohádková rekvizita. Není to film o ní.