TOP kina USA: X-Meni se na rozdíl od Avengers důstojného finále nedočkali

TOP kina USA: X-Meni se na rozdíl od Avengers důstojného finále nedočkali
X-Men: Dark Phoenix | 20th Century Fox
Po problematické Apokalypse z roku 2016 bylo nicméně jasné, že u Foxů tak úplně neví, kam by šli se sérií dál. Vyměnili sice obsazení za mladou krev, původních postav se ale vzdát nedokázali. Dark Phoenix měl být nápravou. Začal vznikat v době, kdy se ještě nevědělo o tom, že Disney studio Fox koupí a tím Marvelu spadnou X-Meni zpátky do klína. Takže se nejspíš nepočítalo s tím, že Dark Phoenix ságu nakonec uzavře a je otázkou, jestli s touhle vidinou měli tvůrci čas nějak pracovat. Faktem je, že se ve velkém přetáčelo, premiéra se dvakrát odkládala a stejně to nakonec nevyšlo.
Snímek o víkendu vyrazil do kin a v Americe propadl - otevřel za pouhých 32,8 milionů na druhém místě, což je s přehledem nejhorší výsledek série (nejslabším kusem byl do téhle chvíle druhý Wolverine s otvírákem za 53 mega). 136 milionů celosvětově je také bída, protože téměř půlka padla z Číny, kde mají hollywoodská studia menší podíl z tržeb. A to jsme ještě nezmínili mizerné ohlasy, kritické i divácké. Zkrátka a dobře, tohle neplánované finále bude současně nejhorším zářezem v sérii. O to víc člověk musí ocenit, jak se v Marvelu poprali s Avengers a že je dokázali úspěšně dovést až do finále (a to nejen komerčně, ale především z hlediska kvality).
Vítězem víkendu se stal animák Tajný život mazlíčků 2, který otevřel na prvním místě. I tady to ale na velké fanfáry není. Dvojka totiž debutuje se 48 miliony, což je víc jak o polovinu méně než kolik měl předchůdce (konkrétně to bylo 104). Nejspíš půjde, podobně jako v případě LEGO příběhu, o jednu z těch sérií, kde se diváci nadchli u prvního filmu, ale dál už se tématu nepotřebují věnovat. V Universalu každopádně navzdory úbytku diváků tratit nebudou - pokračování je vyšlo na 80 milionů a už nyní mají celosvětově 96.
Jak si vedly ostatní filmy, to zjistíte v našem kompletním žebříčku US tržeb.
X-Men: Dark Phoenix
Tajný život mazlíčků 2