Velký amatérský film na Černé věži. Který to vyhraje tentokrát?

Velký amatérský film na Černé věži. Který to vyhraje tentokrát?
Černá věž 2018 | archiv organizátorů
První kategorií je Malý amatérský film, který je určen snímkům do 10 minut, jejichž tvůrci nestudovali a nestudují filmovou školu.Velký amatérský film zahrnuje filmy od 10 do 45 minut. Do této kategorie se opět hlásí autoři mimo umělecké školy.
Naopak pro studenty filmových škol je určena kategorie Studentský film, do které patří filmy do 45 minut, které vnikly za účelem studia nebo v rámci ukončení školy, předmětu, semestru na filmových školách. Ředitel festivalu Milan Pleva objasňuje: „Týká se všech vysokých a vyšších odborných škol. Pokud by studenti tvořili film v rámci předmětu na střední škole, ti soutěží mezi amatéry v kategoriích Malý a Velký amatérský film.“
horor-na-festivalu-cerna-vez-ktere-filmy-zaujmou-tentokrat-4
Černá věž 2018 | archiv organizátorů
Amatéři i studenti, kteří natočili dokumentární snímek do 45 minut, se hlásí do kategorieDokument. Absolventi filmových škol nemohou již soutěžit jako studenti ani jako amatéři. Pro ně je další kategorie a to Nezávislý film. „Kromě absolventů sem patří především všichni tvůrci, kteří se cítí jako poloprofesionálové a jejich tvorba přesahuje amatérskou úroveň, ať už produkčně nebo dramaturgicky,“ doplňuje Milan Pleva s tím, že je na posouzení autorů, na jakou kategorii se cítí. „Chtěl bych vyzvat všechny tvůrce, kteří si aspoň trochu myslí, že dělají filmy na vyšší úrovni, ať se nebojí přihlásit do téhle kategorie,“ nabádá Milan Pleva. Nově zde mohou soutěžit i filmy nad 45 minut. „Každý, kdo natočil film delší než tři čtvrtě hodiny, je odvážný a jeho snímek patří zcela určitě mezi nezávislé filmy,“ ujišťuje Milan Pleva.
horor-na-festivalu-cerna-vez-ktere-filmy-zaujmou-tentokrat-1
Černá věž 2018 | archiv organizátorů
Každý tvůrce může přihlásit až čtyři filmy. Festival Černá věž přijímá snímky od autorů z České republiky a Slovenské republiky. Přihlásit se mohou tvůrci i z jiných států, kteří u nás nebo na Slovensku pracují nebo studují.
Martin Michael Stiltenn
Víš, že spíš? - Martin Michael Stiltenn | Hithit
Zda byl jejich film nominován, se dozví 1. října prostřednictvím webových stránek a Facebooku. O nominacích rozhodují členové realizačního týmu. V jednotlivých kategoriích bude nominováno do hlavní soutěže pět až deset filmů, které posoudí odborná porota. Jako každoročně v porotě zasedne například střihač, producent a pedagog Libor Nemeškal působící na Chapman University v Kalifornii nebo filmová a divadelní herečka Kamila Janovičová. Hodnotit budou i loňští vítězové. Nováčkem poroty se stal letos umělec a režisér Martin Michael Stiltenn, který právě natáčí snímek kombinující hrané scény a animaci Víš, že spíš?
Tématem letošního ročníku bude horor. Autoři nemusí přihlašovat jen horory, ale realizační tým ocení jeden z přihlášených filmů spadající do hororového žánru. Jeden z tvůrců bez ohledu na žánr získá také diváckou cenu. V neposlední řadě je tu ocenění Mladá tvorba, kdy si sošku za nejlepší film napříč všemi kategoriemi odnese autor věkem do 15 let včetně.
Letošní novinkou bude přehlídka filmových námětů. „Vyzveme autory, aby vytáhli ze šuplíku nebo z hlavy své nerealizované filmové náměty a nápady na filmy. Vzájemně si je ukážeme a odprezentujeme,“ nastiňuje ředitel festivalu nápad, který má za cíl podnítit diskuzi tvůrců a vzájemně se inspirovat. Prezentace bude samostatnou částí programu určena převážně pro filmaře. Podrobnosti přinesou organizátoři Černé věže v průběhu léta.
horor-na-festivalu-cerna-vez-ktere-filmy-zaujmou-tentokrat
horor-na-festivalu-cerna-vez-ktere-filmy-zaujmou-tentokrat-5