Nejlepší filmové trilogie všech dob

Nejlepší filmové trilogie všech dob
Pán prstenů: Dvě věže (2002) | New Line Cinema
Je potřeba podotknout, že budou zahrnuty pouze filmy, které ve svém celku opravdu působí jako trilogie. Proto nebudou zahrnuty snímky jako Indiana Jones (1981) nebo Vetřelec (1979), protože tyto série mají již více filmů než tři. Taktéž budou zahrnuty pouze trilogie, jejíž všechny tři díly mají ucházející kvalitu, tudíž například Matrix (1999) zahrnutý nebude.

Pán prstenů

Pán prstenů: Návrat krále
Pán prstenů: Návrat krále | 2003 New Line Productions
- Pán prstenů: Společenstvo prstenu (2001)
- Pán prstenů: Dvě věže (2002)
- Pán prstenů: Návrat krále (2003)
Epická podívaná, která vznikla jako adaptace stejnojmenných děl J. R. R. Tolkiena, je bezpochyby naprostou špičkou v žánru fantasy. Podmanivý příběh, zajímavé a rozmanité hrdiny, se kterými se člověk může ztotožnit, velkolepé bitvy, dechberoucí podívanou a fantastickou hudbu, to vše může divák v trilogii najít. Každý, kdo zmiňované filmy viděl, musí uznat, že to není jen nějaká laciná nerdovská fantasmagorie, ale naprosto okouzlující a poetický příběh o hrdinství, lidství, přátelství, lásce a statečnosti. Stíhá být zároveň vtipný a vážný. Napínavý a odlehčený. Romantický a děsivý.

Star Wars

Carrie Fisher, Mark Hamill, Harrison Ford
Star Wars: Epizoda IV – Nová naděje | 1977/1997 20th Century Fox
- Nová naděje (1977)
- Impérium vrací úder (1980)
- Návrat Jediho (1983)
Řeč je samozřejmě o původní Star Wars trilogii, kde jedna velká dějová linka začíná prvním dílem a končí třetím, do které se zamilovaly miliony lidí po celém světě. Sci-fi klasika, která je zodpovědná za vznik jedné z největších fanouškovských základen, možná není nějakým hlubokým dílem, ale skvělou atmosférou a podmanivým zasazením do předaleké galaxie si to hravě vynahrazuje.
jake-jsou-nejlepsi-filmove-trilogie-vsech-dob-1
| Universal Pictures[
- Návrat do budoucnosti (1985)
- Návrat do budoucnosti II (1989)
- Návrat do budoucnosti III (1990)
Sice nenáročná, ale velice chytrá a vtipná série filmů, kterou si vzal pod režisérskou taktovku Robert Zemeckis, ohromila svou originalitou v osmdesátých letech jak kritiky, tak i diváky. Nemusíme se tedy divit tomu, že se v devadesátých letech stala trilogie kultovní klasikou, kterou si diváci zamilovali po celém světě.

Bourneova trilogie

Matt Damon
Bourneovo ultimátum | Universal Pictures
- Agent bez minulosti (2002)
- Bournův mýtus (2004)
- Bourneovo ultimátum (2007)
Ano, sice z této série existují ještě další díly (Bourneův odkaz a Jason Bourne), ale první tři filmy měly jednu velkou dějovou linku, která v prvním díle začíná a ve třetím končí. Série filmů o bývalém zabijákovi, kterého se jeho někdejší nadřízení snaží zlikvidovat, se může pyšnit senzační akcí, dechberoucí napínavostí a rychlým tempem, díky kterému jsou první tři filmy naprostou špičkou v žánru.

Trilogie Krvavých dolarů

jake-jsou-nejlepsi-filmove-trilogie-vsech-dob
| copyright © Metro-Goldwyn-Mayer (MGM)
- Pro hrst dolarů (1964)
- Pro pár dolarů navíc (1965)
- Hodný, zlý a ošklivý (1966)
Série, která pravděpodobně položila základ žánru „špagetový“ western. I přestože na sebe díly trilogie příběhově nenavazují, přičemž sám tvůrce Sergio Leone vznik trilogie ani neplánoval, sdílí všechny tři filmy téměř identického hlavního hrdinu s charakteristickým ponchem v podání drsného Clinta Eastwooda. Trilogie se stala vzorem pro všechny pozdější špagetové westerny, tudíž na tomto seznamu se samozřejmě musela objevit taktéž.

Kmotr

Kmotr
Kmotr | Paramount Network
- Kmotr (1972)
- Kmotr II (1974)
- Kmotr III (1990)
Adaptace předlohy Maria Puza se v sedmdesátých letech stala jedním z největších hitů filmového světa. Pravděpodobně nejslavnější gangsterka všech dob se do povědomí lidí zapsala především skvělým výkonem Marlona Branda v roli charismatického Dona Corleoneho, nemluvě o brilantní Coppolově režii a nadupané atmosféře mafiánského světa čtyřicátých a padesátých let. I přestože spousta lidí považuje třetí díl za zklamání, je Kmotr trilogií, která zde rozhodně nesmí chybět.

Trilogie Temného rytíře

Christian Bale
Temný rytíř | Warner Bros.
- Batman začíná (2005)
- Temný rytíř (2008)
- Temný rytíř povstal (2012)
Pravděpodobně největším králem všech filmů o netopýřím hrdinovi zůstane trilogie od Christophera Nolana, který temnému světu města Gotham dodal o něco realističtější nádech. Precizní Nolanova režie, vynikající hudba od Hanse Zimmera a Jamese Howarda Newtona, chytrý scénář, to vše jsou prvky, díky kterým si Baleova Batmana zamiloval celý svět. Nehledě na to, že každý z filmů má výrazného a charismatického padoucha, který svou kvalitou převyšuje valnou většinu marvelovských pobudů.

Tři Barvy

Tři barvy: Modrá
- Tři barvy: Modrá (1993)
- Tři barvy: Bílá (1994)
- Tři barvy: Červená (1994)
Když bychom chtěli zavítat do krapet intelektuálnějších filmových hlubin, určitě bychom neměli zapomenout na trilogii jednoho z nejslavnějších polských režisérů, Krzysztofa Kieslowskiho. Jeho trilogie Tři barvy, beroucí si inspiraci z francouzské trikolóry, je charakteristická pomalým tempem a naprosto fantastickou atmosférou doplňující podmanivé proniknutí do lidských duší a niter. Každý filmový fajnšmekr by si tyto tři díla rozhodně neměl nechat ujít.
Filmových trilogií jsou ale spousty. Které se vám ještě líbí?
Poznáte herce v ikonických siluetách? II. část