Slavný britský režisér Guy Ritchie je gentlemanem se slabostí pro mafiány

Slavný britský režisér Guy Ritchie je gentlemanem se slabostí pro mafiány
Guy Ritchie | YouTube

Sbal prachy a vypadni (1998)

Jason Flemyng, Jason Statham, Dexter Fletcher
Jason Statham
První celovečerní film, který stál necelý milion liber, tedy něco málo přes milion dolarů, a nakonec vydělal téměř 25 krát tolik. Tato drsná komediální gangsterka prakticky okamžitě nabyla kultovního statutu, který si stále drží. Nestává se příliš často, že by režisér natolik zaujal hned svým prvním celovečerním počinem. O to zajímavější je fakt, že to je právě "ten'" dyslektik Guy Ritchie, který byl dvakrát vyhozen že střední školy. Tento film mimochodem nastartoval kariéru akčního herce Jasona Stathama.

Podfu(c)k (2000)

Jason Statham, Brad Pitt
Podfu(c)k
Ritchieho druhý film a první, který vznikal v americké koprodukci. V hlavní roli romského boxera se představil Brad Pitt. Nemá příliš cenu o tomto filmu něco zdlouhavě psát. Tohle dílo prostě musíte vidět! Podfu(c)k patří spolu s Ritchieho prvotinou k jeho nejlepším filmům, ve kterých zásadně rozvinul specifický způsob točení a zaujal velká hollywoodská studia. Rychlé střihy, drsný humor, videoklipový vizuál a tématika podsvětí. To vše jsou filmy Guye Ritchieho!

RocknRolla (2008)

Gerard Butler, Thandiwe Newton
Šílená komediální krimi, ve které nechybí násilí, sex a rock 'n' roll. I když podle mého názoru RocknRolla nedosahuje kvalit prvních dvou snímků Guye Ritchieho, je to stále stylová jízda, ve které se pořád něco děje. Ritchie tento film nejen zrežíroval, ale také napsal scénář a z velké části produkoval. Typický mix brutality a roztomilého humoru nechybí ani tentokrát. Pochopitelně spolu s několika legendárními scénami. Za všechny můžeme zmínit například coming out gaye Boba (Tom Hardy) svému nejlepšímu kamarádovi (Gerard Butler). Nesmíme opomenout, že si ve filmu zahrál i "náš" krajan Karel Roden v typické roli ruského mafiána.

Sherlock Holmes (2009)

Robert Downey jr., Jude Law
Sherlock Holmes | Warner Bros.
Sherlock Holmes byl dalším vydatným úspěchem; po finanční stránce se jednalo o naprostý trhák. Ritchieho detektiv se původní knižní předloze příliš nepodobá. V podání Roberta Downey Jr. je kultovní vyšetřovatel daleko větší drsňák. A tak celý film obsahuje spoustu honiček, rvaček a výbuchů. Velké části publika tento styl sedl, ne však každému. Kritici poukazují na to, že je na filmu velmi znát, že se jedná o americkou produkci, která schovává za bombastickou akcí a "cool'' vizuálem totální prázdnotu. Tento pocit ještě více prohloubilo pokračování z roku 2011, které spíše připomíná horší bondovku. Tímto výtvorem se Ritchie nepopiratelně přidal k hlavnímu mainstreamovému proudu kinematografie.

Miliardový Aladin

Mena Massoud, Will Smith
Aladin | Walt Disney Studios
Z drsných mafiánských gangsterek s brutálním humorem přechází Guy Ritchie do hollywoodské pohádky - zajímavý vývoj. Rozhodně se nelze zcela spoléhat na recenze, protože mnoho oceňovaných filmů časem zapadlo a naopak některá díla - v době vzniku kritizovaná - až s odstupem času nabyla popularity. Film, který měl premiéru koncem května roku 2019, vznikal s velkým rozpočtem a vedle osvědčeného Willa Smithe v roli džina se v hlavních úlohách představují mladí nadějní herci. A světe div se, Ritchie z této látky "vytřískal" miliardu dolarů v rámci celosvětových tržeb.
Guy Ritchie
Guy Ritchie | Warner Bros.
Přesto, že se Guy Ritchie jako režisér neustále vyvíjí a vybírá si nová témata na zpracování, z hlediska kvalit jsou dle mého názoru jeho první dva filmy Sbal prachy a vypadni a Pod(f)uck nepřekonané. Souhlasíte, nebo ne? A jaký je podle vás nejlepší Ritchieho film?