Rocketman: Trumfne hudební životopis Eltona Johna Bohemian Rhapsody?

Rocketman: Trumfne hudební životopis Eltona Johna Bohemian Rhapsody?
Rocketman - Taron Egerton | CinemArt
TOP kina ČR: Rekordní "Avatar" padl! "Bohemian Rhapsody" je nejnavštěvovanějším filmem v historii
Filmy28. 1. 2019
TOP kina ČR: Rekordní "Avatar" padl! "Bohemian Rhapsody" je nejnavštěvovanějším filmem v historii
Hudební film inspirovaný skupinou Queen a Freddiem Mercurym Bohemian Rhapsody vyrazil loni všem dech. Celosvětově utržil snímek s rozpočtem 52 milionů dolarů 903 mega, z letošních Oscarů si odnesl čtyři cenné sošky, zamával s historickým žebříčkem tuzemských kin, ale kritici a recenzenti zas tak nadšení nebyli. Snímku vyčítali bezbřehou adoraci, řadu historických nesrovnalostí a líbivost nejdoucí za hranu zobrazování "zakázaných" témat (drogy, homosexualita, neshody mezi členy skupiny). Na webu s novinářskými kritikami RottenTomatoesBohemian Rhapsody tedy "pouhých" 61 procent kladných recenzí a průměrnou známku 6.1 z 10.
Na festivalu v Cannes se představil nový snímek režiséra Dextera Fletchera, který Bohemian Rhapsody dokončoval. Jeho Rocketman vstoupí do českých kin již tento čtvrtek a pojednává o jiném, dosud žijícím hudebníkovi, Siru Eltonu Johnovi. Jak si povede u diváků, na to nedokážeme odpovědět, ale první kritické ohlasy už jsou na světě. A nevypadá to vůbec špatně. Že by to "Rakeťák" Elton u novinářů v souboji s Queeny a Freddiem vyhrál?
Rocketman
Rocketman | CinemArt
Zatím to tak vypadá; na webu RottenTomatoes má snímek prozatím 49 zveřejněných kritik, z nichž vychází hned 88 procent jako kladných. Průměrná známka činí 7.6 z 10. Pojďme si některé z prvních ohlasů přiblížit a těšme se na konec května, kdy má snímek v českých kinech premiéru.
KLADNÉ OHLASY
"Hustá jukeboxová hudební variace na Vánoční koledu..."
(Eric Kohn, indieWire)
"Písně burácejí z plátna, příběh poskakuje dopředu s radostným elánem a po většinu času to sedí i co se týče emocí."
(Philip De Semlyen, Time Out)
"Dexter Fletcher vytvaroval opulentní monument popové superstar Eltona Johna - se symaptickým Taronem Egertonem v hlavní roli - klišoidní ve způsobu vyprávění, ale stavějící na působivosti raných nahrávek."
(Peter Debruge, Variety)
"Díky oslavované osobě a jejímu nepřebernému množství chytlavých multiplatinových hitů se film mění v důvěrného známého, který vás jednoduše okouzlí."
(Justin Chang, Los Angeles Times)
ZÁPORNÉ OHLASY
"Rocketman není ničím jiným než barevným zachycením života, který veřejnost dobře zná. Ztrácí se v pouhém encyklopedickém heslu podávajícím zprávu, že s naším známým Eltonem Johnem je všechno v pořádku."
(Charles Bramesco, Little White Lies)
Rocketman
Rocketman