Seriálový fenomén – kterak Živí mrtví zažili svou překvapivou renesanci

Seriálový fenomén – kterak Živí mrtví zažili svou překvapivou renesanci
Živí mrtví | AMC
Seriál Živí mrtví (2010) běží už téměř deset let. Na vrcholu své slávy byl v období své třetí až páté série, kdy byl nejenom blahořečen kritiky a diváky, ale vedl si naprosto znamenitě i ve sledovanosti. Od šesté série se však ona sledovanost začala postupně snižovat, přičemž ani divákům už nevoněl tak jako předtím. Největší újmu v kvalitě však seriál utrpěl během své sedmé a osmé série, ve které hlavní hrdinové čelili obrovské nepřátelské skupině jménem Spasitelé. Začaly se různě objevovat články, videa a názory, které poukazovaly na to, že seriál umírá nejenom díky své klesající sledovanosti, ale i stále bídnější kvalitě. A během osmé série byla spousta fanoušků přesvědčena, že seriál je už jen pouhým stínem své předešlé slávy, a měl být co nejrychleji střelen do hlavy.
Živí mrtví
Živí mrtví
V říjnu však přišlo překvápko. Seriál představil svou devátou sérii, která se už konečně přestala věnovat Spasitelům, a navrátila se do ducha sérií prvních. A očividně dobře udělala, protože na seriál se, k překvapení mnohých, opět pěje chvála. Na známém filmovém webu s recenzemi Rotten Tomatoes si momentálně u kritiků udržuje hodnocení 90%, což je ze všech sérií číslo největší, a u diváků zas 75%. Jak je to vůbec možné? Inu, jeden z hlavních důvodů může být změna ve vedení celého seriálu. Showrunnerkou se totiž stala Angela Kang, která ještě před natáčením deváté série slibovala divákům velké změny. Ať už z pohledu atmosféry, tak i děje jako takového.
Úspěch deváté série je o to více zajímavý a překvapující i kvůli tomu, že Živí mrtví jsou seriálem příběhově založeným. A je známo, že pokud nějaký příběhový seroš běží příliš dlouho, většinou dojde k nevyhnutelnému poklesu kvality, ze kterého se daný seriál většinou už nevzpamatuje. Živí mrtví rozhodně neplánují v nejbližší budoucnosti skončit, proto jsem byl přesvědčený, že už ho s ohledem na klesající kvality nelze nijak zachránit. Obzvlášť i s ohledem na to, že jeho hlavní představitel, sympaťák Andrew Lincoln, v polovině série z příběhu navždy zmizel. Nestává se často, aby se příběhový seriál takhle vzchopil. Jeho sledovanost i nadále pomaličku klesá, ale AMC si s tím údajně nedělá starosti, přičemž vedení samo uvedlo, že jsou se seriálem spokojeni.
Živí mrtví
Živí mrtví
Otázkou samozřejmě zůstává, jak dlouho tato renesance vydrží. V listopadu se seriál vrátí se svou již desátou sérií. Zda si i nadále udrží svou překvapivě vysokou kvalitu, to se budeme muset nechat překvapit.