Recenze: Můj nový život - dokument mapující osud pěti dětských onkologických pacientů

Recenze: Můj nový život - dokument mapující osud pěti dětských onkologických pacientů
Můj nový život | APK Cinema Service
Můj nový život
Můj nový život | APK Cinema Service
Nejsem žádný expert na dětskou rakovinu, ale vím o ní mimo jiné následující:
- Dětské rakovina představuje obrovskou fyzickou i psychickou zátěž pro pacienty i pro jejich blízké
- Léčba dětské rakoviny není spolehlivá
- Pokud se pacient dobře psychicky cítí, je to dobré pro jeho zdraví a zvyšuje to jeho šanci na přežití (třeba jen díky placebo efektu). Tudíž je dobré snažit se o to, aby se pacienti dobře cítili, bez ohledu na to, jakými aktivitami je toho dosaženo
- Starat se o pacienty s dětskou rakovinou není snadné ani laciné
To všechno beru jako fakt už hodně dlouho a film Můj nový život nijak nezměnil mé názory na tuto problematiku a neřekl mi o ní nic nového.

Trailer:

Můj nový život
Pokud existují lidé, pro které je něco z těchto čtyř bodů novinka, pak jim tento film možná pomůže dojít k rozhodnutí, že chtějí na léčbu dětské rakoviny finančně nebo nějak jinak přispět.
Můj nový život
Můj nový život | APK Cinema Service
Protože pro mě nic z těch čtyř bodů novinka nebyla, devadesát minut opakování téhož stále dokola pro mě bylo v kině téměř k nepřežití a byl jsem vděčný za jakoukoliv drobnou odbočku od základního schématu (například když uvidíme kusy školního amatérského filmu o Harry Potterovi, který má s tématem Mého nového života společného jen to, že v něm v malé roličce vystupuje jedna z dětských protagonistek dokumentu).
Mohlo by to možná vypadat, že nějak zlehčuji problémy dětí s rakovinou. Nikoliv. Zlehčuji devadesátiminutový film, který má stejný obsah jako každé slušně sestříhané promo video o boji proti rakovině, jen má místo pěti minut devadesát minut a nedozvěděl jsem se z něj nic nového / zajímavého o dětských pacientech ani o těch, co jim chtějí usnadnit život (aspoň ne nic, co by mi okamžitě nedošlo z traileru).
Kdyby to bylo na mně, tak bych za peníze vynaložené na vznik tohoto filmu raději těm dětem koupil nějaké laptopy / Nintenda...
Hodnocení: 40%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE
P.S: Na slavnostní premiéře filmu přibližně každých 15 políček filmu jedno políčko chybělo, takže sebou obraz občas velmi nechutně trhal (obzvlášť v záběrech, kdy se kamera měla plynule pohybovat). V traileru ale tento problém nevidím, takže přepokládám, že šlo o nějaký problém s promítačkou / videosouborem, a ne o diletantismus tvůrců.