Emancipace v nové pohádce Zdeňka Trošky? Chudá dívka bude vysvobozovat zakletého prince

Emancipace v nové pohádce Zdeňka Trošky? Chudá dívka bude vysvobozovat zakletého prince
Jakub Prachař a Zdeněk Troška během natáčení Čertovin | če
Půjde opět o klasickou pohádku, kterou budeme natáčet v jižních a západních Čechách. Vypráví příběh chudé dívky, která se vydá do světa vysvobodit zakletého prince,“ naznačuje děj nového filmu režisér Zdeněk Troška.
O čem to je: Aninka žije na statku se dvěma nafoukanými sestrami, kterým musí neustále sloužit. Jednoho dne najde pírko, jehož pomocí si přivolá prince Vítka, zakletého do ptačí podoby. Když zlé sestry zjistí, že se Aninka schází s pohledným mladíkem, pírko jí vezmou, zničí a Vítek zmizí. Jedinou možností, jak zlomit jeho prokletí, je, že ho Aninka najde kdesi ve světě. A tak se dívka vydává na cestu za záchranou svého milovaného. Jejím průvodcem se stává vodník, jehož na počátku putování zachrání před zlým sedlákem. Společně prožijí řadu dobrodružství i legrace. A přestože vodnická kouzla dokáží Anince pomoci, jak k uzdravení nemocných, tak na obranu proti loupežníkům, k záchraně Vítka bude potřeba především pravá láska.
Lukáš Pavlásek
Lukáš Pavlásek | Road Movies
„Vodník v této pohádce je v podstatě druhou hlavní postavou, doprovází Aninku na cestách a pomáhá jí v překonání nečekaných překážek. Je to milý, usměvavý, veselý, zelený chlapík, kterému chutnají buchty s mákem, víno a jahody. Spolu s čertem jsou mými nejmilejšími pohádkovými postavičkami,“ představuje oblíbenou českou pohádkovou figurku Zdeněk Troška.
Zakleté pírko je pohádka pojednávající o lásce a dobrém srdci, které pomohou překonat protivenství. A o tom, že být dobrý je jednou z největších hodnot, které v životě máme. „Dobré chování a pomoc bližnímu se z našeho života velice rychle vytrácí. A proto je nutné si to stále připomínat. Není nic hezčího než když zvítězí dobro nad zlem. A tak by tomu mělo být nejenom v pohádkách ,“ přeje si Zdeněk Troška.
Dominick Benedikt, Jakub Prachař, Zdeněk Troška
Zdeněk Troška během natáčení Čertovin | Fénix Film / Vojta Resler
Jako Aninku uvidíme v hlavní roli mladou českou herečku Anastasii Chocholatou (Tátové na tahu, Skvrna). Vodníka si zahraje komik Lukáš Pavlásek, který začínal jako stand up komik (Na stojáka) a občas se objevuje ve výrazných epizodních filmových rolích. Zakletého prince Vítka hraje Petr Urban, v rolích zlých sester Áji a Báji se představí Šárka Vaculíková a Lucie Polišenská. Spolupráci se Zdeňkem Troškou si zopakují Sara Sandeva jako čarodějnice nebo Andrea Hoffmannová v roli hraběnky.
Natáčení Zakletého pírka proběhne v květnu a červnu letošního roku například ve skanzenu v Přerově nad Labem, ve Veltrusích, Manětíně nebo na Helfenburku u Bavorova a dalších místech v Čechách. V předpremiérách ji diváci v kinech uvidí již v předvánočním čase letošního roku, do široké distribuce pak pohádka Zakleté pírko vstoupí 2. ledna 2020.
Sara Sandeva
Andrea Hoffmannová