Zaslouží si Robert Downey Jr. oscarovou nominaci za Avengers: Endgame?

Zaslouží si Robert Downey Jr. oscarovou nominaci za Avengers: Endgame?
Robert Downey Jr. | Marvel Studios

!!!Článek obsahuje spoilery!!!

Dnes platí komiksové filmy za to nejžhavější zboží, přičemž nedostižným králem dlouho bude momentálně uváděné finále Avengers: Endgame - snímek se hraje necelé dva týdny a má na kontě téměř 2 miliardy dolarů.
Avengers: Endgame mají na scéně s pohřbem nečekaného návštěvníka
Filmy5. 5. 2019
Avengers: Endgame mají na scéně s pohřbem nečekaného návštěvníka
Navzdory rostoucí popularitě Marvelu dlouho trvalo, než přesvědčil Oscary, že by si nějaké ty zlaté plešouny zasloužil. Zadařilo se až letos, kdy si v únoru Black Panther došel hned pro tři sošky (výprava, kostýmy, hudba). Pokud budeme mluvit o nejvýraznější herecké osobě celé ságy, která se současně nejvíce zasadila o její popularizaci, je jí bezpochyby Robert Downey Jr. On celou tuhle ohromnou jízdu začal a je jenom logické, že ji symbolicky zakončila smrt Tonyho Starka (ostatně, odchod nikoho jiného by na diváky tak dobře nefungoval). No a fanoušci nyní začali řešit, zda by měl být nominován na Oscara. A ta myšlenka není úplně mimo (což říkám jako někdo, kdo má k MCU neutrální vztah a Endgame vidím "jen" na 80%).
Downeymu je dnes 54 let, má za sebou pestrou kariéru plnou vrcholů i pádů. Za svůj život byl 2x nominován na Oscara (za Chaplina a Tropickou bouři) a během let v roli Tonyho opravdu vyzrál. Svůj díl zásluh na tom samozřejmě mají scenáristé, ale je to Downeyho jedinečná schopnost působit uvědoměle a současně rošťácky, která způsobuje, že i ty nejlacinější fráze v jeho podání fungují. Herecky mu navíc poslední film nabídl silnější paletu emocí k předvedení (především jeho strach v první třetině nabořil to, jak jsme postavu do té doby znali). Nominace herců v blockbusterech je stále spíše vzácná, pokud ale mohl být kdysi nominován Johnny Depp za roli Jacka Sparrowa, nevidím důvod, proč by si to samé Downey nezasloužil za Tonyho Starka.
Za Oscara pro Downeyho se postavili i režiséři Avengers: Endgame: "Jeho pečlivá práce na těch filmech je fascinující. Pokud se podíváte, co udělal jen v posledních čtyřech, je to fenomenální. Pro to, jak motivuje populární kulturu, si ho za posledních 40 let možná zaslouží víc než kdokoli jiný."
Závěrečná otázka je jasná...