5 hodin, 83 mužů a 12letá dívka. Šokující fakta o zneužívání v novém dokumentu

5 hodin, 83 mužů a 12letá dívka. Šokující fakta o zneužívání v novém dokumentu
V síti | Hypermarket Film / Teaser Trailer
Veškeré audiovizuální materiály jsou již pořízeny, ale k finálnímu dokončení filmu tvůrci potřebují další finanční prostředky, které se snaží získat kampaní Hithit.
V síti | Aerofilms
Na podzim roku 2017 oslovila jedna z telefonních společností režiséra Víta Klusáka s nabídkou natočit virální video, které by naléhavým způsobem upozornilo na strmě vzrůstající čísla zneužitých dětí na českém internetu. Vít Klusák k projektu přizval kolegyni Barboru Chalupovou a společně se pustili do rešerše formou pokusu: na několika internetových serverech vytvořili důvěryhodně vypadající falešný profil 12leté dívky Týnušky a čekali, co se bude dít. Dívku oslovilo během pár hodin více než 80 mužů, v drtivé většině s explicitními výzvami ke společné masturbaci pomocí videohovoru. Mnozí z nich bez předchozího upozornění posílali fotografie svých genitálií, případně odkazy na nejrůznější porno videa včetně zoofilních. Čtyři muži se ještě ten večer uspokojovali před webkamerou, aniž by se jim "Týnuška" ukázala.
Vít Klusák
Vít Klusák | VAC
Vít Klusák i Barbora Chalupová se rozhodli, že objevený fenomén zpracují do celovečerního dokumentárního filmu, nikoliv jen do krátkého virálního videa. Důležitost tématu si dle jejich názoru jednoznačně zaslouží adekvátní časový formát. „Jen ze statistik vyplývá, že bezmála třetina českých dětí na vlastní oči zažila, že před nimi někdo masturboval prostřednictvím webkamery. Pokud se nám v kampani podaří vybrat cílovou částku, plánujeme i osvětovou kampaň na českých školách s preventivním programem. V tuto chvíli ale nemáme prostředky ani na postprodukci…,“ upřesňuje Vít Klusák.
Hlavní linka filmu sleduje radikální psychosociální experiment, pomocí kterého je zviditelněno, s čím se v online prostoru potýkají děti ve věku 11–13 let. „Virtuální predátoři se často skrývají za falešným dětským profilem, což jim usnadňuje oslovit vrstevníky . Pomocí sofistikovaných triků si brzy získají důvěru dítěte a snaží se z něj vylákat obnažené selfie. Jakmile se jim to podaří, začnou dítě vydírat tím, že jeho fotky zveřejní například na Facebooku nebo rozšíří na jeho škole,“ dodává Barbora Chalupová.
V síti
V síti | Hypermarket Film
Natáčení probíhalo zejména v M3D Studiu, kde byly vytvořeny dětské pokojíčky pro tři plnoleté herečky, které působí velmi mladým dojmem, a mohly tak přesvědčivě komunikovat prostřednictvím webkamer a sociálních sítí s “predátory.” Filmový plac byl pod dohledem odborníků z oblasti psychologie, sexuologie i práva. Tvůrci také během natáčení několikrát komunikovali s policií. Identity „virtuálních predátorů“ budou dokumentaristé skrývat v postprodukci speciální technikou, která ponechá zaostřené oči a ústa, vše ostatní bude rozmazáno. Mezi natočenými materiály jsou dokonce i pasáže ze setkání dívek s muži na osobních schůzkách, kde je pod dohledem ochranky natáčelo šest skrytých kamer.
Film V síti vzniká v koprodukci s Českou televizí.
V síti
V síti