Protiválečná Apokalypsa oslaví 40 let novým střihem i formátem

Protiválečná Apokalypsa oslaví 40 let novým střihem i formátem
Martin Sheen – Apokalypsa | United Artists
Jedním z nich je zrestaurování filmu v rozlišení 4K a tím druhým zcela nový střih filmu. Výsledkem této práce je verze Apocalypse Now: Final Cut, jejíž stopáž se pohybuje mezi původní verzí Apokalypsy a superdlouhou verzí z roku 2001, která ke stávající délce přidala celých 49 minut! Nová verze Final Cut přidala pouze 20 minut a délka filmu se tak zastavila na 3 hodinách a 2 minutách.
Martin Sheen
Martin Sheen – Apokalypsa | United Artists
Při restaurování používali tvůrci původní filmový negativ. Apokalypsa se v tomto vydání podívá v omezeném množství i do amerických kin. Zda bude vysílána i v jiných zemích a tamních kinech není zatím známo. Jistojistě se ale podívá na DVD a Blu-ray.
K dispozici je i oficiální trailer, který si můžete přehrát níže.
Apokalypsa
Kdybyste náhodou nevěděli, o čem legendární Apokalypsa pojednává, zde nabízíme popis: Kapitán Willard si během služby ve Vietnamu získal pověst vynikajícího vojáka. Je pověřen důležitou misí: musí v džungli najít a zlikvidovat amerického plukovníka Waltera E. Kurtze, který dezertoval a vede v čele oddaných domorodců soukromou válku proti Vietnamcům i proti Američanům. Cestou proti proudu Mekongu na hlídkovém člunu Willard se svými muži poznávají nejpodivnější a nejrůznější aspekty válečného pekla. Willard, obklopený zmarem a zneklidněný zprávami o Kurtzově počínání, má dost času na přemýšlení o sobě i o člověku, v němž válka obnažuje jeho sklon k ničení a zlu. Prožité peklo, objevení Kurtzovy říše zla a rozhovory s šíleným plukovníkem, který před Willardem rozvíjí své filozofické vize lidstva a války - to všechno způsobí, že pro kapitána je rozhodování o Kurtzově zabití něčím víc, než jen prostým vykonáním rozkazu...
Robert Duvall
Apokalypsa
Kultovní dílo Francise Forda Coppoly patří mezi nejlepší filmy o americkém traumatu vietnamské války. Mistrovské, myšlenkově i formálně velmi ambiciózní drama, označované za jedno z klíčových děl americké kinematografie 70. let, vzniklo na motivy povídky Josepha Conrada (1857 - 1924) "Srdce temnoty" (1902). Z osmi nominací na Oscara nakonec tvůrci obdrželi dvě - za kameru a nejlepší zvuk. Film získal Zlatou palmu na 32. Mezinárodním filmovém festivalu v Cannes.