Mělo jít o megahit, ale možná natáčí Robert Downey Jr. největší propadák svojí kariéry

Mělo jít o megahit, ale možná natáčí Robert Downey Jr. největší propadák svojí kariéry
Iron Man | Marvel Studios
To se možná letos změní a paradoxně se tak stane díky "sázce na jistotu" - novému Doktoru Dolittleovi. Doktor mluvící se zvířaty měl již několik tváří, diváci si ho ale většinou spojí s Eddiem Murphym. Downey je pro restart ideální personou, neboť ho milují diváci všech věkových skupin, což je přesně něco, co tenhle druh podívané potřebuje. Možná to ale k úspěchu stačit nebude. Připravovaný film The Voyage of Doctor Dolittle má totiž až absurdně vysoký rozpočet. A jakoby to nestačilo, i velké zákulisní problémy.
V prvé řadě odklepli v Universalu téhle rodinné komedii 175 milionů dolarů. Což je prostě šílené číslo. S něčím takovým si obvykle vystačí i komiksové blockbustery a i když si tím nejsem úplně jistý, vsadil bych se, že už nyní je nový Doktor Dolittle nejdražší komedií všech dob. Ale dobře, náročná animace něco stojí a studio zřejmě chtělo nabídnout podobně vysokou úroveň, jakou vídáme například v posledních hraných disneyovkách. Jenže tady to bohužel nekončí. Nejenže částka nezahrnuje marketing a distribuci, nyní si studio objednalo nákladné přetáčky. Když totiž režisér Stephen Gaghan (Syriana, Zlato) odevzdal svůj první sestřih, producenti okamžitě rozhodli, že je třeba "pacienta zachránit" novými silami. A povolali proto hned dva další režiséry, aby podle všeho nefunkční výsledek nějak vylepšili.
Iron Man ho vynesl na výsluní aneb Nejlepší filmy tohoto Avengera
Téma5. 4. 2019
Iron Man ho vynesl na výsluní aneb Nejlepší filmy tohoto Avengera
Úplně první byl k projektu extra přivolán Chris McKay (LEGO® Batman film), který dodal nějaké svěží nápady a dohlédl na sepsání nových scén. Studio chtělo, aby změny i sám natočil, přičemž dotočení nového materiálu vyžadovalo tři týdny. Na to nicméně neměl McKay čas a tak místo sebe doporučil Jonathana Liebesmana (Hněv titánů, Želvy Ninja), jehož studio vzalo. Nad projektem má údajně stále hlavní dohled Gaghan, ale věřte tomu, když studio ochotně dá udělat přetáčky komukoli jinému, hlavně ne jemu.
Nabízí se otázka, proč v Universalu vůbec odklepli tak vysoký rozpočet projektu, jehož scénář evidentně nebyl v úplně nejlepší formě. Downeymu se díky tomu rýsuje první opravdu velký propadák jeho kariéry. Protože už nyní je jisté, že bude třeba, aby film vydělal s podobným rozpočtem minimálně půl miliardy dolarů, možná ještě mnohem více. A to je meta, na kterou v posledních letech dosáhlo jen Jumanji (které navíc stálo "jen" 90).
Robert Duvall, Robert Downey jr.
Robert Downey jr.