Co si nesmíte nechat ujít v kinech v květnu 2019

Co si nesmíte nechat ujít v kinech v květnu 2019
John Wick 3 (plakát) | Lionsgate
Trhlina
| TV JOJ
Datum premiéry: 9. 5. 2019
Žánr: Horor, mysteriózní, thriller
Režie: Peter Bebjak
Index natěšenosti: 6 z 10
A začneme novinkou od našich východních sousedů. Mysteriózně laděná Trhlina je inspirována slovenským knižním bestsellerem, zasazena je do tamních hor, kde mizí lidé, a těží z poměrně okoukaného found footage žánru. Upoutávka není k zahození, režisér Bebjak se na předchozích projektech též osvědčil (mini-série Spravedlnost získala Českého lva). Snese snímek srovnání minimálně s Ghoulem (2015) Petra Jákla?

Pokémon: Detektiv Pikachu
Pokémon: Detektiv Pikachu | Warner Bros.
Datum premiéry: 9. 5. 2019
Žánr: Animovaný, dobrodružný, komedie
Režie: Rob Letterman
Index natěšenosti: 7 z 10
Pamatujete na Pokémony? Pikachu a spol. bavil v 90. letech díky seriálům a videohrám. Nyní to dotáhl až na filmové plátno a rozhodně není radno se tomuhle "Japonci" posmívat. Děj se točí kolem Pikacha, který řeší detektivní případy a je obklopen starými známými postavičkami. A světe div se, zabaví se děti i dospělí.
Tuzemští recenzenti prozatím dávají solidních 64 procent. Tohle vypadá na parádní oddechovku.
Pokémon: Detektiv Pikachu

Keanu Reeves
John Wick 3 | Lionsgate
Datum premiéry: 16. 5. 2019
Žánr: Akční
Režie: Chad Stahelski
Index natěšenosti: 7.5 z 10
Dál a ještě houšť! Režisér Chad Stahelski a herec Keanu Reeves jsou zpátky v akci s Johnem Wickem. Ze zabijáka se stal psanec a jde po něm celý svět. Díky upoutávkám a plakátům se příznivci akce a stylové filmařiny stále namlsali. Uvidíme, zda tvůrci dostojí očekávání.
John Wick 3

Alex Honnold
Free Solo | Artcam Films
Datum premiéry: 16. 5. 2019
Žánr: Dokumentární
Režie: Jimmy Chin, Elizabeth Chai Vasarhelyi
Index natěšenosti: 7.5 z 10
Když máte charismatického tahouna, vyjde vám z toho prvotřídní filmový zážitek. A nesejde na tom, že v hlavní roli není herec, ale všeho schopný horolezec. Dokumentární film Free Solo je černým koněm květnových premiér. Držitel Oscara se věnuje Alexi Honnoldovi, který bez jištění zdolává yosemitskou horu El Capitan. Všichni okolo trnou, on si to náležitě užívá. Dech beroucí zážitek. Vážně.
Na RottenTomatoes má snímek těžko uvěřitelných 99 procent kladných recenzí!
Free Solo

Mena Massoud, Will Smith
Aladin | Walt Disney Studios
Datum premiéry: 23. 5. 2019
Žánr: Dobrodružný, rodinný
Režie: Guy Ritchie
Index natěšenosti: 6 z 10
Další hraná verze disneyovské animované klasiky zamíří již brzy i do českých kin. Po nemastném neslaném Dumbovi (2019) je tu Aladin od Guye Ritchieho s Willem Smithem v roli džina. Další rychle zapomenutelné dílo na obzoru? Na odpověď si ještě pár týdnů počkejme.

Godzilla II Král monster
Godzilla II Král monster | Warner Bros.
Datum premiéry: 30. 5. 2019
Žánr: Akční, dobrodružný, fantasy, horor, sci-fi
Režie: Michael Dougherty
Index natěšenosti: 7.5 z 10
Druhá obrozená Godzilla šponuje očekávání až na maximum. Proti sobě bude mít tři obávaná a legendární monstra a v zádech celý lidský rod bojující po boku atomového mutanta. Prvotřídní efekty, postapo nálada a lehce úsměvná hra, v níž jde o přežití lidstva. V upoutávkách to bylo vyladěno tak, že to nešlo přes hranu směšnosti. Tak na konci května v kinech.
Godzilla II Král monster

Taron Egerton
Rocketman | Marv Film
Datum premiéry: 30. 5. 2019
Žánr: Drama, hudební, životopisný
Režie: Dexter Fletcher
Index natěšenosti: 8z 10
Můj osobní favorit, celovečerák o "rakeťákovi" Eltonu Johnovi. Pod vznikem snímku pojednávajícím o fenomenálním muzikantovi, zpěvákovi a performerovi je podepsán režisér, který dokončoval Bohemian Rhapsody (2018) a ještě předtím zaujal životopisem skokana na lyžích, snímkem Orel Eddie (2016). Herec Taron Egerton se chopil též role Eltona Johna a vypadá to, že by si na své mohli přijít ti, kteří nebyli z Bohemian Rhapsody "na větvi".
Rocketman
Ve kterých filmech hrála tato monstra?