Recenze: Velké dobrodružství Čtyřlístku - přežije projekci nového filmu ten, kdo miloval komiksovou předlohu?

Recenze: Velké dobrodružství Čtyřlístku - přežije projekci nového filmu ten, kdo miloval komiksovou předlohu?
Velké dobrodružství Čtyřlístku | če
Velké dobrodružství Čtyřlístku
Velké dobrodružství Čtyřlístku je inzerováno jako přímé pokračování Čtyřlístku ve službách krále (2013), ale je to spíš typický reboot. Grafika už není 3D CGI, ale klasická 2D animace (i když samozřejmě digitální), dvě ze čtyř hlavních postav mluví jiní herci a jejich dům (a celé Třeskoprsky) nyní vypadá úplně jinak (a není to jen změnou grafiky). A na všechno to divné, co se událo Ve službách krále, není v novém filmu jediný odkaz.
Film pozůstává z toho, že každý člen Čtyřlístku postupně vypráví jednu jejich historku (ano, vyprávějí si navzájem historky, u kterých všichni čtyři byli). Celý táborák a buřty jsou tudíž jen jednoduchá metoda, jak ze čtyř nesouvisejících patnáctiminutových příběhů vytvořit jeden celovečerní film.
Dobrá zpráva je, že nový film má mnohem blíže k původní poetice Čtyřlístku, než předchozí film. Nemá smysl řešit, jak může fungovat jejich ponorka na čištění jezera, když jsou už o minutu později ve vesmíru a utkávají se zde s vesmírnými piráty (v dřevěné lodi, nikoliv kosmické lodi). Nemá smysl řešit, jak fungují domácí roboti, když o minutu později má celý dům obličej a nohy a lyžuje....
Špatná zpráva je, že 70 minut animovaného Čtyřlístku, který se věrně drží atmosféry původního komiksu, je pro dospělého téměř k nepřežití, a to i pro dospělého, který kdysi miloval komiksovou předlohu.

Trailer:

Velké dobrodružství Čtyřlístku
Animace je na úrovni horšího 40 let starého Večerníčku (na počátku filmu je několik vizuálních nápadů s víceúrovňovým pozadím, ale ty brzy přestanou). Příběhy jsou patřičně dadaistické, ale neobsahují snad ani jeden vtip, kterému by se mohl zasmát dospělý. A myslím, že ani jeden vtip, kterému by se mohlo zasmát dítě starší dvanácti let.
Dalo by se říct, že se filmařům tentokrát podařilo nepošlapat odkaz Čtyřlístku. Zásadní otázka ovšem je, jestli celovečerní film, nepošlapávající odkaz Čtyřlístku, je něco, co může dospělý divák vydržet.
Hodnocení: 50%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE
P.S: Když se antropomorfní Fifinka kamarádí s velkým neantropomorfním psem, mohli by spolu mít děti? Byla by to zoofilie? A chodily by ty děti v šatech a mluvily by? To jsou otázky, které mě zajímaly, a na které jsem nezískal odpověď!