Vítězný film Febiofestu: Neonacisté mu zabili syna a ušli spravedlnosti. Jak si otec poradí s prohnilým systémem?

Vítězný film Febiofestu: Neonacisté mu zabili syna a ušli spravedlnosti. Jak si otec poradí s prohnilým systémem?
Ostrým nožem | Febiofest
Dánský oscarový režisér Bille August si po třídenním pobytu v Praze, prezentaci svého nového filmu Šťastný to muž, rozhovorech a svojí masterclass odnesl ve čtvrtek 28. března z 26. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Praha – Febiofest cenu Kristián za celoživotní přínos kinematografii. Festival udělil toto ocenění také Jiřímu Menzelovi. Na slavnostním ceremoniálu jej převzala režisérova žena Olga Menzelová.
Bille August
Bille August | Febiofest
„Moc si této ceny vážím. Už v mládí jsem se inspiroval dvěma českými režiséry – Jiřím Menzelem a Milošem Formanem, a právě oni byli důvodem, proč jsem začal točit filmy. Měl jsem rád čistotu jejich snímků, hořkosladký humor a nejvíc ze všeho lidskost. Dodnes se občas se na jejich rané filmy podívám. A když jsem navíc získal tuto cenu ve stejný den jako Jiří Menzel, moc to pro mě znamená,“ svěřil se Bille August.
Ostrým nožem
Ostrým nožem | Febiofest
Vítězem soutěžní sekce Nová Evropa se stal slovenský film režiséra Teodora Kuhna Ostrým nožem, jenž převálcoval v hodnocení amatérské poroty v čele s fotografem Janem Saudkem dalších devět snímků nastupujících evropských filmařů. Za emotivní drama o otci, jemuž skupina neonacistů zavraždí syna, a on si musí pro spravedlnost dojít sám, si tvůrci odnesli výhru 5 000 eur. Film bude mít českou premiéru 25. dubna a do kin jej uvádí Bontonfilm.

Náklad: Trailer

Náklad
Předána byla též Amnesty International Febiofest Award, kterou získal snímek Náklad režiséra Ognjena Glavoniće. Jde o režijní debut srbského režiséra, který reflektuje stále aktuální téma nedávné minulosti bývalé Jugoslávie.
Louis Garrel, Lily-Rose Melody Depp
Věrní nevěrní | Canal+
Febiofest přivezl do Prahy mnoho hvězdných tvůrců z celého světa a největší ohlas si vysloužil francouzský herec a režisér Louis Garrel. Ten přijel představit svůj autorský film Věrní nevěrní, který měl u diváků velký úspěch. Po festivalu vstupuje Garrelův snímek, ve kterém hraje také hlavní roli, do českých kin 4. dubna. Distributorem je společnost Film Europe.
Steve Coogan, John C. Reilly
Stan & Ollie | Sony
Zakončovacím filmem letošního ročníku festivalu bylo životopisné drama o komediální dvojici Stan Laurel a Oliver Hardy režiséra Jon S. Bairda Stan a Ollie. V pátek, poslední den festivalu, bude mít na Febiofestu slavnostní premiéru televizní minisérie Vodník režiséra Viktora Tauše v hlavních rolích s Klárou Melíškovou, Václavem Neužilem, Miroslavem Krobotem, Zuzanou Stivínovou, Lenkou Krobotovou a dalšími. Ta bude vysílána na České televizi od 31. března.
febiofest-2019
Po pražské části festivalu Febiofest pokračuje od 1. do 18. dubna 2019 v dalších městech České republiky.