Premiéry v kinech: Pohřbil Tim Burton slavného Dumba? A Jordan Peele chytrý horor?

Premiéry v kinech: Pohřbil Tim Burton slavného Dumba? A Jordan Peele chytrý horor?
Dumbo (2019) | Disney
DUMBO (režie: Tim Burton)
Dumbo
Disney pokračuje v převádění slavných animovaných filmů do hraně-digitální podoby. Tentokrát došlo na slavné létající slůně s obříma ušima, jehož příběh režíroval vyznavač temných stínů Tim Burton. K dispozici měl plejádu slavných herců (Danny DeVito, Colin Farrell, Michael Keaton, Eva Green) a prvotřídní postprodukci, první ohlasy na jeho Dumba jsou nicméně dost rozpačité. Proč?
Příběh osamělého slůněte a jeho zvířecích přátel ustoupil do pozadí a jeho místo převzali dosti bizarní lidé a jejich charaktery. Na děti tahle moderní pohádka zřejmě fungovat bude, recenzenti nicméně prozatím dávají jen lehce nadprůměrných 54 procent. A Tim Burton se ne a ne vrátit tam, odkud vzešel, do hájemství svérázného a originálního světa plného imaginace, prazvláštních hrdinů a kreativity.

MY (režie: Jordan Peele)
My
Před lety způsobil režisér Jordan Peele spolu s uvedením komediálně laděného hororu Uteč senzaci; snímek uspěl u diváků a vysloužil si Oscara za původní scénář. Autor důmyslných filmových kliček a zvratů se vrací s novinkou My. Podařilo se mu napodobit prvotní úspěch? Tady už je to složitější než v případě resuscitovaného Dumba. Peele přináší hororově laděný snímek, v němž jedna rodina podléhá strachu sama ze sebe. Opět je to originální, inspirovalo se to komunitou Afroameričanů, herci jsou přesvědčiví.
Ale jak se zdá, Peele se rozhodl rozjet příliš mnoho témat, linek a podobenství, až je z toho kočkopes, při jehož sledování se budete bát i za břicho popadat. Tuzemští recenzenti jsou k filmu My nicméně o dost kritičtější, než v zahraničí, když dávají prozatímních 62 procent. Na zahraničním webu RottenTomatoes má však snímek známky o dost vyšší, 7.92 z 10, přičemž hned 95 procent ze všech recenzí je pochvalných. Že by nám chyběla znalost prostředí, kterému se Peele ve snímku věnuje?

ARCTIC: LEDOVÉ PEKLO (režie: Joe Penna)
Arctic: Ledové peklo
I filmy o přežití táhnou. Nejnovějším přírůstkem je drama s Madsem Mikkelsenem (Hon), který se snaží přežít po ztroskotání letadla uprostřed ledové pustiny. Tvůrcům se dle prvních ohlasů podařilo velmi solidně zachytit myšlenkové pochody zoufalého muže aniž by si museli pomoct řadou žánrových klišé.
Dobrodružné drama Arctic: Ledové peklo si od českých kritiků vysloužilo 78 procent.

ZRANĚNÁ SRDCE (režie: James Kent)
Zraněná srdce
Keira Knightley se v poválečném Hamburku (natáčel se v Praze) bude muset postavit tváří v tvář démonům války a pohlednému německému vdovci. Zraněná srdce jsou emocionálním dramatem, v němž nechybí bolest (ztráta syna), samota (filmový manžel nemá na Keiru Knightley čas) a vášeň, respektive zrada. Jenže když tohle všechno víte už z textu distributora a recenzenti píší, že snímek je nemastný, neslaný (dávají mu 58 procent), má vůbec smysl chodit na něj do kina?

WESTWOOD: PUNK, ICON, ACTIVIST (režie: Lorna Tucker)
Westwood: Punk, Icon, Activist
Máte rádi módu a punkovou hudbu? Potom je jediný dokument v našem výčtu určen právě vám. Portrét Vivienne Westwood představí 77letou rebelující "babičku", která pařila se Sex Pistols, stala se klasickou návrhářkou, dostala řád od britské královny a vyrazila mezi aktivisty. Velká sympaťačka!

Seznam všech březnových premiér najdete ZDE.
Seznam všech filmů v kinech podle % hodnocení uživatelů Kinobox.cz najdete ZDE.