Měl smrt malého dítěte na svědomí Vodník? Představuje se kriminálka s Klárou Melíškovou

Měl smrt malého dítěte na svědomí Vodník? Představuje se kriminálka s Klárou Melíškovou
Vodník | Yan Renelt / Česká televize
K té došlo na olomoucké periferii před 25 lety a Marii Výrovou (Klára Melíšková) přiměje k prošetřešní případu znepokojující svědectví aktérky dávného neštěstí a motivace očistit nespravedlivě odsouzeného viníka.
Příběh Vodníka, který se v televizi prvně objeví tuto neděli večer a sestávat se bude ze tří částí, se odehrává ve dvou časových rovinách: v časech těsně před revolucí na sklonku komunistické éry na konci osmdesátých let a v současnosti. V první rovině se případem zabývá kriminálka komunistického Československa pod velením majora Voženila. V současnosti Marie odhaluje povážlivé nedostatky ve vyšetřování tehdejší policie a odhaluje důvody, které k nim vedly.
Klára Melíšková
Klára Melíšková | Pavla Černá / Česká televize
Vodník vychází jednak z klasické britské detektivní školy, kdy osamělý detektiv konfrontuje svědky a aktéry zločinu, skládá si postupně obraz událostí na základě více či méně spolehlivých svědectví zaujatých aktérů. Žánrově přesahuje do hororu a psychologického rodinného dramatu. Ukazuje destrukci vztahů jedné rodiny poznamenané dávným, nepochopitelně krutým zločinem. Vodník se tak stává i zamyšlením nad spravedlností a smyslem jejího naplnění i po mnoha letech.
Mini-sérii režíruje Viktor Tauš (Modré stíny, Klauni) podle scénáře Petra Jarchovského a Michala Sýkory (Případ pro exorcistu, Modré stíny, Pět mrtvých psů).
Václav Neužil (II)
Miroslav Krobot, Klára Melíšková