Captain Marvel vzdala hold Stanu Leemu

Captain Marvel vzdala hold Stanu Leemu
Stan Lee | Marvel Studios
Jeho náhlá smrt minulý rok zasáhla celý svět. Otec našich filmových hrdinů odešel a zanechal za sebou neuvěřitelný odkaz, ze kterého budou čerpat další a další generace čtenářů a filmových diváků. Ještě před svou smrtí ale stihl Stan Lee natočit několik scén, které se v nadcházejících filmech objeví. Jeho hlas zazněl ve filmu Spider-Man: Paralelní světy a nyní se na plátně objevil i v Captain Marvel.
Stan Lee ve snímku Thor: Ragnarok
Stan Lee ve snímku Thor: Ragnarok | Marvel Studios
A právě jeho "štěk" v Captain Marvel je krásným rozloučením s ikonou komiksového světa. Pokud jste na filmu ještě nebyli a chcete si scénu vychutnat bez toho, aniž by vám ji někdo ničil, přestaňte číst.
Pokud jste stále tady, pojďme se na scénu podívat podrobněji. Stan Lee se objeví ve vlaku, kde po příletu na Zemi hledá Carol Danversová mezi jeho pasažéry měňavce Skrulla. Všimne si muže, který upřeně civí do scénáře jménem Mallrats a stále si dokola opakuje větu: “Trust me, True Believer!” Opatrně mu scénář odebere a odloží ho stranou, aby zjistila, že ten muž je Stan Lee. Oba se na sebe usmějí a Carol odchází.
Je vidět, že tvůrci filmu si dali velmi záležet, protože Stana Leeho zachytili nejen v roli sebe sama, ale v situaci, jak trénuje na svou úplně první filmovou roličku ve filmu Mallrats (u nás uvedeném pod názvem Flákači) z roku 1995.
captain-marvel-vzdala-hold-stanu-lee
Stan Lee ve snímku Flákači | Gramercy Pictures
A není to jediný hold, který filmaři Stanovi složili. Už v úvodních titulcích je vše jinak. Logo Marvelu vždy zdobí obrázky z jeho komiksů, ale tentokrát nikoli, místo komiksových hrdinů se v logu postupně objevují všechny filmové roličky Stana Leeho z filmů studia. Nakonec se objeví jednoduchá věta: Děkujeme Stane. Víc asi není co dodávat.
Zda se Stan Lee objeví i Avengers: Endgame a Spider-Manovi: Daleko od domova se přesvědčíme později. Doufejme, že ano.
Jen pro znalce marvelovek! Máte na to?