Mistr důmyslného hororu je zpátky. Budeme se bát sami sebe?

Mistr důmyslného hororu je zpátky. Budeme se bát sami sebe?
My | detail plakátu
Oficiální text distributora: Přišel, natočil, zvítězil. Před dvěma lety šokoval Jordan Peele celý svět provokativním a chytrým hororem Uteč, za jehož scénář dostal Oscara. Jeho další film, který se jmenuje jednoduše – My – se slavnému „sourozenci“ v mnohém podobá. Peeleovi se znovu podařilo natočit film, který zároveň šokuje a baví a pod hororovou nálepkou ukrývá chytrou a rafinovanou satiru na chování současného světa.
My
My | Universal Pictures
Adelaide Wilsonová (Lupita Nyong´o) přijíždí s manželem a dvěma dětmi na prázdninový pobyt na chatu na kalifornském pobřeží, kde jako malá trávila léto. Na první pohled vyrovnaná a spokojená žena v sobě skrývá velké trauma z dětství a hned po příjezdu v ní řetězec zdánlivě nevinných událostí vyvolává silnou paranoiu a pocit, že rodinná idyla brzy skončí. Předtucha se promění v realitu, když se uprostřed noci na příjezdové cestě k domu objeví čtveřice podivínů, kteří na rodinu záhy zaútočí. Děsivá noční můra je o to strašlivější, že ti útočníci vypadají úplně stejně jako Wilsonovi. Jen mají v rukou zbraně. A neváhají je použít.
Recenze: Uteč - nečekaně povedená komedie s hororovými prvky
Recenze23. 4. 2017
Recenze: Uteč - nečekaně povedená komedie s hororovými prvky
Peeleův snímek Uteč (2017) získal kromě Oscara též nebývale pozitivní kritické ohlasy (98 procent kladných recenzí na RottenTomatoes!) a při nákladech 4.5 milionů dolarů utržil 255 mega. Přitom šlo o film s eRkovým ratingem (v USA na něj mohou jít lidé do 17 let pouze v doprovodu dospělé osoby). Při propagaci mu jistě prospělo, že hlavními hrdiny byli příslušníci afroamerické komunity. Jenže pak přišel během projekce šok, neboť s protagonisty bylo nakládáno poněkud jinak, než jak by mnozí čekali.
My
My
Dočkáme se podobného příštupu i v chystané novince My? eRkový rating je hotovou věcí. Tvůrci aktuálně představují sérii širokoúhlých plakátů, která má přitáhnout pozornost k návštěvě kina. I tentokrát to bude děsivé, ale docela jiným způsobem, než jak je u hororů běžné. Snad se dočkáme i dalších nečekaných zvratů a přístupů. Ten prvotní totiž prozradil už trailer a filmová synopse.
My