Premiéry v kinech: Když "multikulti" není po chuti některým Francouzům

Premiéry v kinech: Když "multikulti" není po chuti některým Francouzům
Co jsme komu zase udělali? | CinemArt
VŠECHNO NEJHORŠÍ 2 (režie: Christopher B. Landon)
Všechno nejhorší 2
Tree se vrací a bude znovu prožívat časové hrátky doprovázené hororovými událostmi. Tentokrát to ovšem bude složitější, protože na konci každého dne nebude umírání, ale něco o poznání horšího. Druhý film postavený na důmyslném nápadu míří do kin, ale dle dostupných recenzí je plný nelogičností a žádným novým momentem překvapení.
Tuzemští kritici prozatím snímku dávají 45 procent, uvidíme, jak si o víkendu povede u diváků.

CO JSME KOMU ZASE UDĚLALI? (režie: Philippe de Chauveron)
Co jsme komu zase udělali?
Vlna francouzských komedií neustává a podobně jako v případě Všechno nejhorší 2 vrhá do kin pokračování solidně přijaté jedničky. Verneuilovi budou po provdání dcer do náručí exotickým manželům řešit další lapálie, dcerunky hodlají odcestovat do zahraničí. A na rodičích zůstává, aby potomkům a jejich manželům vysvětlili, že Francie je nejlepší místo k žití.
Multikulti oddechovka s poctivými hereckými výkony asi dvakrát nepřekvapí, ale ani neurazí. Tuzemští recenzenti jí prozatím dávají 70 procent.

COLETTE: PŘÍBĚH VÁŠNĚ (režie: Wash Westmoreland)
Colette: Příběh vášně
Po ceněném psychologickém dramatu Pořád jsem to já (2014) přichází režisér Westmoreland s životopisným příběhem významné francouzské spisovatelky, která žila ve stínu vlastního muže, přestože oplývala talentem a svérázností. Sidonii-Gabriellu Colette, miláčka francouzské smetánky a talentovanou autorku píšící pod pseudonymem vlastního manžela, si zahrála Keira Knightley a dle zahraničních ohlasů odvádí spolu s tvůrci velmi dobrou práci (87 procent kladných recenzí na RottenTomatoes).
Feminismus, sexualita na roztodivné způsoby a další dílky do skládanky ženské emancipace.

"JE MI JEDNO, ŽE SE ZAPÍŠEME DO DĚJIN JAKO BARBAŘI" (režie: Radu Jude)
"Je mi jedno, že se zapíšeme do dějin jako barbaři"
Loni vyhrál karlovarský festival a nyní míří do široké kinodistribuce. Rumunské komediální drama s pořádně dlouhým názvem se věnuje úloze a významu dějin, vlivu obyčejného člověka na běh významných událostí, etnickým čistkám z roku 1941 a dalším filosofickým tématům. Experimentální pojetí a hloubavé otázky do kin rozhodně nepřitáhnou mainstreamového diváka. Pro fanoušky artu, filosofie a dějin nicméně rozhodně půjde o podnětné dílo.
Tuzemští recenzenti filmu prozatím dávají 65 procent.

YOMEDDINE (režie: Abu Bakr Shawky)
Yomeddine
Na závěr ještě dvě artovky. Yomeddine pojednává o koptské kolonii pro leprotiky, kde žije Bešaj. Má manželku a práci, která spočívá ve vybírání skládek. Po smrti manželky stárnoucí pán sice cítí obrovský smutek a prázdno, nehodlá se však vzdát a cítí, že je třeba uskutečnit jednu důležitou cestu, navštívit svého otce, který ho v kolonii pro leprotiky zanechal.

JIŽNÍ VÍTR (režie: Milos Avramovic)
Jižní vítr
Nový krimi thriller Jižní vítr vane ze Srbska a přináší příběh sympatického mladíka pracujícího v gangu zlodějů aut. Mafián na odchodu, auto napěchované heroinem a jedna zpackaná akce zamotá životy všech zúčastněných.

Seznam všech únorových premiér najdete ZDE.
Seznam všech filmů v kinech podle % hodnocení uživatelů Kinobox.cz najdete ZDE.