Sex, punk a slavná módní mola. Rebelka, která by mohla být vaší "babičkou", míří do kin

Sex, punk a slavná módní mola. Rebelka, která by mohla být vaší "babičkou", míří do kin
Westwood: Punk, Icon, Activist | Artcam Films
Westwood: Punk, Icon, Activist
O čem to je: Od doby, kdy společně se svým bývalým partnerem a manažerem skupiny Sex Pistols Malcolmem McLarenem stála u zrodu punkového hnutí, redefinuje Vivienne Westwood už 40 let britskou módu a stojí za celou řadou těch nejvýraznějších modelů naší doby. Film Westwood: Punk, Icon, Activist mísí archivní záběry, překrásně rekonstruované sekvence a všeodhalující rozhovory s fascinující sítí spolupracovníků Vivienne Westwood. Provede nás tak jejím životem od doby, kdy vyrůstala v poválečném Derbyshiru, až na přehlídková mola v Paříži a Miláně. Tato důvěrná a pronikavá pocta jedné z největších ikon naší doby sleduje Westwood a boj o záchranu integrity její značky, jejích zásad a jejího odkazu v byznysu poháněném konzumem, ziskem a globální expanzí.
Westwood: Punk, Icon, Activist
Osobnost Vivienne Westwood se vzpouzí veškerým škatulkám a zjednodušujícím charakteristickám. Začínala v 70. letech spolu s budoucím manažerem punkové skupiny Sex Pistols Malcolmem McLarenem, s nímž provozovala extravagantní butik s přiléhavým názvem Sex. Zprvu tahle rebelka působila šokujícím dojmem podobně jako punková hudba a kultura.
Vivienne Westwood
Westwood: Punk, Icon, Activist | Artcam Films
Po dekádách se z Westwood stala ikonická osoba ovlivňující svět módy. Westwood je na svůj věk nebývale aktivní (kromě módy se věnuje ekologickému aktivismu), je držitelkou celé řady módních cen, od britské královny, které nemohli punkeři přijít na jméno (především ve skladbě God Save the Queen), převzala Řád britského impéria a v opozici vůči punkovému étosu navrhovala například pro konzervativní političku Margaret Thatcher. Byla to právě tato žena, kvůli které vyrazili mladí nespokojení lidé do ulic rebelovat proti politice škrtů a privatizaci řady průmyslových odvětví.
V roce 2006 se Vivienne Westwood v plné parádě představila tuzemskému publiku ve Španělském sále Pražského hradu, když zde osobně uvedla svou retrospektivní módní přehlídku. Jestlipak o tom bude zmínka ve zmiňovaném dokumentu?
Vivienne Westwood
Vivienne Westwood