Trailer: Alternativní hudební vesmír. Co kdyby nikdo kromě jediného člověka na planetě neznal Beatles?

Trailer: Alternativní hudební vesmír. Co kdyby nikdo kromě jediného člověka na planetě neznal Beatles?
Yesterday | Universal Pictures
O čem to je: Průměrný muzikant Jack (Himesh Patel) by hrozně rád prorazil v hudebním byznysu, jenže není ničím výjimečný. Po karambolu na kole se však probudí do světa, kde nemá nikdo ani páru o skvělé hudbě skupiny The Beatles. Prostě jako kdyby nikdy neexistovala. Jack se dvakrát nerozmýšlí a vydává slavné opusy za vlastní skladby a brzy se dočká úspěchu.

Trailer:

Yesterday | Universal Pictures,
Vedle Himeshe Patela se ve snímku Yesterday představí například Lily James (Panství Downtown) nebo úspěšný muzikant a příležitostný herec Ed Sheeran (Dítě Bridget Jonesové). Film dle první uvolněné upoutávky působí nenásilným dojmem tepajícím v duchu britské estetiky a humoru (natáčení skladby "Hey Jude", která je v rámci poslechovosti a trendů 21. století přejmenována na "Hey Jude", hovoří za vše).
Tvůrci se nicméně dočkali rozčarované reakce australského spisovatele a novináře Johna Milligana, jemuž děj filmu a uvolněný trailer nápadně připomíná jeho vlastní fantasy knihu Enormity. Jeho román pojednává o astronautovi, který havaruje na cizí planetě obývané lidmi. Vše se až příliš podobá Zemi, až na jeden malý detail; místní obyvatelé nemají ani tušení o fenoménu populárníc kapel. A astronaut jmenující se shodou okolností (?) také Jack toho náležitě využije. Milligan se v interview pro ABC Radio Brisbane vyslovil v tom duchu, že mu existence filmu vyrazila dech. On prý nebude mít šanci poskytnout někdy v budoucnu práva na zfilmování svého románu. Na druhou stranu ale připouští, že je možné, že došlo k velikánské náhodě a nikoho z plagiátorství neobviňuje.
Yesterday
Danny Boyle