Českou republiku si oblíbil Spider-Man, falešný Hitler a templáři. Kolik u nás světoví filmaři utratili peněz?

Českou republiku si oblíbil Spider-Man, falešný Hitler a templáři. Kolik u nás světoví filmaři utratili peněz?
Spider-Man: Daleko od domova | Marvel Studios
Jejich útrata se vyšplhala k cifře 5 miliard korun.
Po bohatých seriálových letech 2016 a 2017 ani loni nechyběla zahraniční seriálová produkce. Na počátku roku se dotáčely seriály Ponorka (Sky) a Carnival Row (Amazon). V průběhu roku pak vznikla druhá sezóna historické série Soumrak templářů (History Channel) a nový seriál BBC World on Fire zasazený do období 2. světové války.

Haunted: Trailer

Haunted (2018): Trailer
Mimoto Česká republika hostila hororově-supernaturální Lore (Amazon) a Haunted (Netflix). U posledně jmenovaného proběhlo natáčení téměř výhradně a doslova v české režii. Režisérem byl Jan Pavlacký a rovněž celý další kreativní štáb byl postaven z domácích filmařů.
Loni padly první klapky i dvěma seriálům, jejichž natáčení překročilo přelom roku. Americký akční seriál Whisky Cavalier začne již 27. února vysílat stanice ABC. Až do června se bude točit dobový seriál Atlantic Crossing v norsko-německé koprodukci.
Česká republika mezi absolutní světovou špičkou filmařských destinací?
Téma7. 10. 2018
Česká republika mezi absolutní světovou špičkou filmařských destinací?
„Ve většině případů se jedná o několikaměsíční natáčení celých sezón o šesti a více dílech, což je známkou toho, že si producenti naši zemi nevybírají jen pro její lokace, ale pro kompletní nabídku služeb, které Česká republika v oblasti audiovizuální výroby poskytuje. Potvrzuje to i skutečnost, že se sem následně vracejí,“ uvedla Helena Bezděk Fraňková, ředitelka Státního fondu kinematografie.
„Produkce zahraničních seriálů u nás v roce 2018 během téměř 500 natáčecích dnů utratily bezmála 3,2 miliardy korun. Na celkovém objemu zahraniční produkce v roce 2018 měla výroba seriálů podíl kolem 65 %,“ doplnila vedoucí Czech Film Commission Pavlína Žipková.
Taika Waititi
Králíček Jojo | Fox Searchlight
V České republice se loni točily i zajímavé filmové projekty. Snímek Jojo Rabbit u nás realizoval úspěšný novozélandský režisér Taika Waititi od května do července 2018 a hvězdnému hereckému ansámblu vévodila Scarlett Johansson. Film v německo-americké koprodukci pod křídly společnosti Fox Searchlight Pictures se u nás točil 40 natáčecích dnů. Štáb pracoval v barrandovských ateliérech, ale také například ve Středočeském a Ústeckém kraji na lokacích v Žatci, Úštěku, Dolních Beřkovicích nebo v bývalém cukrovaru Lenešice.
Své dosud největší a nejnáročnější natáčení má za sebou Liberec. Proběhlo v druhé polovině září a produkce blockbusteru Spider-Man: Daleko od domova při něm zabrala téměř na týden celé náměstí před radnicí. Místní filmová kancelář fungovala jako centrální koordinační bod v komunikaci mezi radnicí, jejími odbory, městskými institucemi a produkční společností.

Spider-Man: Daleko od domova: Teaser Trailer

Spider-Man: Daleko od domova
Velké natáčení zažila také Plzeň, a to hned zkraje roku 2018. Jednalo se o francouzský životopisný film Edmond pojednávající o dramatikovi Edmondu Rostandovi a ústřední plzeňskou lokací bylo tamní divadlo. V rámci skandinávské kinematografie k nám zavítali například tvůrci norského životopisu o slavném cestovali Amundsenovi.
Česká republika již dávno není jen destinací pro levné natáčení. „Čím dál častěji angažují zahraniční producenti naše filmaře do rozhodujících a vedoucích pozic v kreativních i technických profesích. Příkladem je již zmíněný seriál Haunted pro americký Netflix, kde byla režisérská role svěřena Čechovi Janu Pavlackému, což lze považovat za skvělý úspěch,“ řekla Pavlína Žipková.
Vůbec první český režisér prorazil mezi seriálovou elitu. Na Dušičky bude "veselo"
Seriály12. 10. 2018
Vůbec první český režisér prorazil mezi seriálovou elitu. Na Dušičky bude "veselo"
Vynikající jméno mají tradičně i čeští filmoví architekti. Mezinárodního uznání v podobě filmových cen se v minulosti dočkali Ondřej Nekvasil a Martin Kurel. Nekvasil stál v posledních letech například za production designem seriálu Soumrak templářů nebo filmu Underworld: Krvavé války. Kurel byl v loňském roce mimo jiné art directorem norského filmu Amundsen, který měl také českou kostýmní výtvarnici Michaelu Horáčkovou Hořejší. „Jsme za tuto spolupráci rádi, Česká republika je mezi filmovými profesionály celosvětově známá jako místo s kvalifikovanými filmovými řemeslníky, ale my na tomto projektu využíváme i klíčové umělecké profese,“ uvedl norský producent snímku Amundsen Espen Horn. Uznání své činnosti se dočkal také architekt Ondřej Lipenský, který jako art director pracoval na natáčení filmu Jojo Rabbit a seriálu Carnival Row.
Stále více se tak potvrzuje, jak důležitým aspektem pro výběr destinace natáčení jsou produkční pobídky. I díky nim k nám neustále proudí zahraniční filmové produkce a čeští filmaři se mají možnost kontinuálně vzdělávat a držet krok s nejnovějšími trendy v jakémkoli oboru audiovizuální výroby.
Praha jaksepatří. Tihle světoví filmaři neupřeli naší metropoli slavný původ
Téma23. 8. 2020
Praha jaksepatří. Tihle světoví filmaři neupřeli naší metropoli slavný původ
Bez ohledu na skutečnost, že výsledky existence filmových pobídek v České republice mají stále pozitivní výsledky, a to jak ve smyslu přílivu zahraničních investic, tak stále většího zapojení kreativních složek českého filmového průmyslu, může v blízkém horizontu tento rozvoj rychle klesat, nebude-li výše % filmové pobídky v brzké době zvýšena v kontextu trendu okolních států. Se svou pouze 20% pobídkou je totiž Česká republika na jedné z posledních pozic v Evropě.
Autor: Státní fond kinematografie