TOP kina USA: Alita bojuje, jméno Jamese Camerona ji ale nejspíš nespasí

TOP kina USA: Alita bojuje, jméno Jamese Camerona ji ale nejspíš nespasí
Alita: Bojový Anděl | 20th Century Fox
Drahých sci-fi, které ošklivě nepochodily, jsme v posledních letech viděli (nebo spíš neviděli, když vezmeme v potaz mizerné tržby) hned několik - Země zítřka, Jupiter vychází, Smrtelné stroje, Ghost in the Shell, V pasti času, Valerian. Jeden by řekl, že se studia poučí. V případě Ality by nejspíš dávno došlo ke zrušení, ale to by nad projektem nesměl držet ochranou ruku James Cameron. Původně film chtěl sám natočit, jenže podcenil, kolik času mu vezme Avatar. Nakonec tak produkci za 170 milionů dotlačil do kin (pod Cameronovou supervizí) Robert Rodriguez, režisér Sin City a Spy Kids...
Recenze #2: Alita: Bojový Anděl - nejlepší film všech dob pro současné teenagery?
Recenze13. 2. 2019
Recenze #2: Alita: Bojový Anděl - nejlepší film všech dob pro současné teenagery?
... a neodvedl nejhorší práci! Přirozeně to není Cameron, ale podle všeho nelehlý úkol ustál a i když se úplně nepovedlo vytěžit potenciál předlohy, diváci odchází ze sálů spokojení. Alita nakonec otevřela za 28,2 milionů, respektive za 36 (byl prodloužený víkend). Aby mohlo být studio v klidu, potřebovalo by i tak výrazně lepší začátek. Přesto - pokud zafunguje šeptanda - by si mohla Alita jen na domácí půdě dojít pro sto milionů, což se ještě před pár týdny zdálo nemožné. I celosvětové tržby 137 milionů nejsou úplně marné. Jen ten rozpočet. Alita stála 170 a bude proto potřebovat minimálně půl miliardy celkem, aby se dostala z červených čísel. A je otázkou, jestli zafunguje jako vábnička Cameronovo jméno, na které studio nejvíc láká.
Za překvapení lze označit umístění komedie Isn't It Romantic na třetím místě za 14, respektive 20 milionů. Zápletka filmu je originální - hrdinka je cynik, který už na žádné nalezení štěstí nevěří, pak se ale praští do hlavy a najednou začne žít život coby postava v romantické komedii (mládeži přístupné, jak sama otráveně podotkne). Práva na film si zajistil Netflix, kam film dorazí 28. Původní studio možná nemělo tak s prodejem spěchat, protože se film líbí a kdyby měl čas, mohla by se z něj stát v kinech trvalka (takhle vytěžil valentýnský víkend a za pár dní si ho každý pustí doma).
Největším zklamáním víkendu je nakonec nečekaně pokračování hitu Všechno nejhorší. Sequel má recenze srovnatelné s prvním dílem, ale zatímco ten otevřel za 26 mega, dvojka má na pětce směšných 9. Pravda, tu samou sumu stála a celosvětově je na 25, takže se nejen zaplatí, ale i vydělá. Bude to ale výrazně méně, než kolik dal její předchůdce.
Jak si vedly ostatní filmy, to zjistíte v našem kompletním žebříčku US tržeb.
Všechno nejhorší 2
Isn't It Romantic