Penélope Cruz: "Laura je nejsložitější postava, jakou jsem kdy musela zahrát"

Penélope Cruz: "Laura je nejsložitější postava, jakou jsem kdy musela zahrát"
Penélope Cruz | Filmax
Jak jste se s Asgharem Farhadim potkali?
Moc se mi líbí Asgharovy filmy, především Rozchod Nadera a Simin, to je podle mě skutečně mistrovské dílo. Zavolal mi, že chce natáčet film ve Španělsku a že by mě do něj chtěl obsadit. Tenhle telefonát patří k nejlepším okamžikům celé mé kariéry. Hrozně ho obdivuji, je jedním z nejlepších. Je to dobrý člověk, hodně svůj a neuvěřitelně citlivý.
Co jste si myslela o scénáři, když jste ho četla?
Poprvé mi Asghar ten příběh vyprávěl už asi před pěti lety. Je fakt, že za tu dlouhou dobu se mu v hlavě hodně vyvíjel, a protože jsme mu na něj s Javierem kývli, průběžně ho s námi sdílel. Zaujalo nás, co tím příběhem chtěl sdělit.
Javier Bardem, Penélope Cruz
Všichni to vědí | Memento films
Tato rodina je svým způsobem metaforou toho, co se děje kolem nás. Jako v básni od Jalāla ad-Dīn Rūmīho, na niž jsem narazila díky jinému íránskému kamarádovi pár týdnů před natáčením. Říká se v ní, že když trpí jeden člen rodiny, trpí i celý její zbytek. Podstatu tohoto filmu pro mě vyjadřuje právě tato báseň. Když jsem o tom povídala Asgharovi, řekl mi, že pro něj tato báseň také hodně znamená a že na ni den předtím zrovna myslel. Podobné věci se nám děly během celého natáčení.
Kdo je Laura?
Laura je velmi zvláštní žena, která toho má hodně za sebou. Musela v životě udělat pár těžkých rozhodnutí, která se dotkla i jiných lidí. A to ji tíží. Všichni si neseme břímě svých zkušeností a traumata, někdo to má těžší, někdo méně. Laura je žena s tajemstvím, která najednou čelí krizi. Okolnosti ji přinutí to tajemství vyjevit a tím spustí řadu věcí, které se celou dobu snažila udržet pod pokličkou. Proto to byla nejsložitější postava, jakou jsem kdy musela zahrát.
Identifikovala jste se někdy s Laurou?
O tom jsem nikdy neuvažovala. Nemusím s ní souhlasit, mít ji ráda jako člověka, mít ráda její povahu a co dělá nebo nedělá. Nemusím si pro sebe ospravedlňovat její činy, jen jí potřebuji stoprocentně rozumět. A to se mi myslím podařilo díky tomu, jak skvěle je ta role napsaná. Všechny postavy jsou komplexní, detailně propracované a plastické. Nedělí se na dobré a zlé, stejně jako ve skutečném životě nejsou věci nikdy tak jednoznačné, jak se zdají.
Penélope Cruz, Ricardo Darín
Všichni to vědí | Memento films
Jaké bylo natáčení s Asgharem Farhadim?
Šlo to opravdu dobře. Natáčení trvalo skoro čtyři měsíce. A během té doby se toho strašně moc událo. Asghar je hodně náročný, ale zároveň vám všechno skvěle vysvětlí. Hodně toho od vás vyžaduje, ale dělá to s taktem. Ve výsledku pak ze sebe sami chcete vydat to nejlepší. Je velmi inspirativní. Dovede vás tam, kam chce, s lehkostí a elegancí, protože je skutečným umělcem. Je svým způsobem génius, z jiné planety, obdařený neuvěřitelnou citlivostí. Lidé jako on jsou vzácní. Aspoň já jsem za svou kariéru moc takových nepotkala, ale když už se vám to přihodí, cítíte, že je výjimečný. Tím, jak vypráví své příběhy, co se jimi snaží sdělit, dokáže lidi hluboce zasáhnout. A dělá to s takovou pokorou. Netváří se jako nějaký prorok, pro mě je mnohem víc než obyčejný režisér.