Will Smith vysvětlil, proč odmítl roli Nea v Matrixu

Will Smith vysvětlil, proč odmítl roli Nea v Matrixu
Will Smith v Matrixu | Warner Bros.
Jakoby samotný první neúspěch nestačil, byl posílený tím, že dal Smith přednost natáčení Wild Wild West před Matrixem, kde mu nabízeli roli Nea.
Tohle nicméně není nová zpráva. Nové je, že se Smith konečně k celé věci sám vyjádřil na svém YT kanále (který mimochodem stojí za to sledovat):
Pro ty z vás, kdo úplně nevládnou angličtinou - když za ním v roce 1998 přišli (tehdy ještě bratři) Wachowští s nabídkou na roli Nea, byli v nevýhodě, protože popisovali v zásadě něco nepopsatelného (respektive něco, co si člověk, který danou věc nevymyslel, těžko představoval): řeč je o slavném "zamrzlém" výskoku, kolem kterého se postupně otáčí kamery. Smith úplně nevěděl, co čekat, do toho měl před sebou lidi, kteří coby režiséři natočili jediný film (Past) a nejspíš ani nepomohlo to, že Smith nechtěl být "alien movie guy" a tohle by byla jeho (po Dni nezávislosti a Mužích v černém) třetí sci-fi v řadě. Takže dal nakonec přednost blbnutí na Divokém západě...
Smith přirozeně nejednou zpytoval svědomí, současně ale správně podotkl, že jeho obsazení by současně vyšachovalo fantastického Laurence Fishburnea (roli Morphea by bezpochyby získal nějaký bílý herec) a tím by se všechno změnilo (a možná k horšímu). Smith každopádně litovat nemusí, kariéru měl následně i tak skvělou a Keanu Reeves je jako Neo dokonalý.
will-smith-vysvetlil-proc-odmitl-roli-nea-v-matrixu
Kevin Kline, Will Smith
Poznáte nejlepší sci-fi za celou dobu existence kinematografie?