Co všechno herci obětují kvůli roli?

Co všechno herci obětují kvůli roli?
Jared Leto ve filmu Sebevražedný oddíl (2016) | Warner Bros.

Zuřící býk přinesl Robertu De Nirovi Oscara a deprese

Robert De Niro
Zuřící býk | United Artists
Snímek Zuřící býk (1980) pojednává o životní cestě boxera Jakea LaMotty, která nebyla zrovna jednoduchá, tudíž film dokumentuje i jeho pád. De Niro se rozhodl k roli přistoupit svědomitě, a proto začal se samotným LaMottou tvrdě trénovat. Stálo ho to spoustu krve a pár vyražených zubů, ale přineslo to ovoce. LaMotta se nechal později slyšet, že by herec v té době mohl klidně patřit ke dvaceti nejlepším boxerům střední váhy.
Robert De Niro
Zuřící býk | United Artists
Tréninky a zdravou stravu potom De Niro vyměnil za pořádné množství jídla, protože potřeboval ztloustnout, aby mohl věrohodně ztvárnit boxerův konec kariéry, kdy vedl nezřízený život. Dobrý herec se samozřejmě snaží do postavy co nejlépe vcítit. V tomhle případě se to opravdu povedlo, LaMotta nebyl na výsluní dlouho, v životě trpěl úzkostmi a depresemi, takže se jeho slavný herecký představitel ještě dlouho po natáčení nemohl zbavit depresí. Navíc několik měsíců bojoval s nadváhou, která úzkostné stavy může prodlužovat. Útěchou mu mohl být cenný Oscar, ovšem jestli to stálo za to, je otázka.

Matt Damon si tréninkem získal pozornost režiséra i lékařů

Matt Damon
Matt Damon ve filmu Odvaha pod palbou (1996)
Kvůli malé roli vojáka závislého na heroinu ve válečném dramatu Odvaha pod palbou (1996) zhubl Matt Damon 18 kilogramů. To v porovnání s jinými kolegy není zas takový výkon, jenže způsob, jaký herec zvolil, nebyl šťastný. Damon držel přísnou dietu, kouřil a do toho dvakrát denně uběhl 10 kilometrů. Takovou zátěž jeho tělo špatně snášelo, proto musel být pod lékařským dohledem. Trvalo mu skoro dva roky, než se zotavil. Pozitivní bylo, že tím přitáhl pozornost režiséra Francise Forda Coppoly, který mu ve svém dalším filmu Vyvolávač deště (1997) svěřil hlavní roli. Vypadá to, že se Mattu Damonovi tehdy hazard se zdravím vyplatil.

Role sadistického Jokera pohltila Jacka Nicolsona, Heatha Ledgera i Jareda Leta

Heath Ledger
Heath Ledger | Warner Bros.
Osud, který potkal Heatha Ledgera po ztvárnění Jokera ve filmu Temný rytíř (2008), je známá historie. Říká se, že Joker hodně přispěl k hercovým psychickým potížím. Před natáčením se na měsíc zavřel v hotelovém pokoji a odmítal veškerou komunikaci s okolím. Čas trávil čtením komiksů a studováním Jokerova charakteru, dokonce si začal vymýšlet jeho deník. Zapisoval si slova, která by mu mohla připadat zábavná (jedním z nich bylo AIDS), kreslil depresivní obrázky a vytvářel různé čmáranice. Přes celou poslední stranu deníku napsal „Bye Bye“. Děsivé.
Jack Nicholson
Batman | 1989 Warner Brothers
Christiane Bale (Batman) jednou prozradil, že Ledger chtěl, aby ho při bojových scénách skutečně udeřil. Joker byl předposlední rolí 28letého herce, který zemřel kvůli špatné kombinaci antidepresiv a prášků na spaní. Podle lékaře se nejednalo o sebevraždu. Nicméně, kolem jeho záhadné smrti se neustále vedou různé spekulace. Když se později novináři na tragickou událost ptali Jacka Nicholsona, představitele Jokera z Burtonovy verze filmu, údajně odpověděl: " Varoval jsem ho ." I on si zřejmě uvědomoval sílu této postavy.
Margot Robbie, Jared Leto
Sebevražedný oddíl (2016) | Warner Bros.
Také Jared Leto, Joker ze Sebevražedného oddílu (2016),se s rolí extrémně sžil. Sledoval záběry násilných kriminálních činů (vraždy nebo přepadení). Studoval agresivní chování a sadistické výlevy lidí. Nechal se také na několik nocí zavřít do vězení. Svými „dárky“ šokoval kolegy i štáb. Třeba Margot Robbie (Harley Quinn) poslal milostný dopis v černé krabici a jako bonus živou krysu. Will Smith (Shotgun) obdržel balíček s náboji a výhružkami smrtí. Herci i režisér se nechali slyšet, že vlastně nikdy nepoznali Jareda Leta, pouze Jokera.

Tloustnou a pak zase extrémně hubnou, co by herci pro své role neudělali

Jared Leto
Jared Leto ve filmu Zavraždění Johna Lennona (2007) | Peace Arch Entertainment
Zůstaneme ještě chvíli u Jareda Leta, který kvůli roli Marka Chapmana (vrah Johna Lennona) ve snímku Zavraždění Johna Lennona (2007) přibral skoro 31 kilogramů, což ho upoutalo i na invalidní vozík. Váha mu vadila i při koncertování s kapelou Thirty Seconds To Mars. Vůbec se prý nemohl hýbat.
Klub poslední naděje
Jared Leto – Klub poslední naděje | Focus Features
Druhým extrémem si prošel při přípravách na roli transsexuálního pacienta s AIDS v oscarovém dramatu Klub poslední naděje (2013). Leto během tří týdnů zhubl 13 kilogramů na výslednou váhu 53 kilo. Navíc si několikrát nechal depilovat celé tělo, včetně obočí a intimních partií. Stejně jako při ztvárnění Jokera, ani v případě natáčení Klubu poslední naděje Leto ze svého charakteru o přestávkách mezi natáčením nevystupoval. A po zásluze si šel pro sošku Oscara za nejlepší výkon herce ve vedlejší roli.
Mechanik
Christian Bale – Mechanik | Paramount Network
Christian Bale shodil kvůli filmu Mechanik (2004) 30 kilogramů váhy. Ke své anorektické postavě dospěl tím, že se nějaký čas živil jen jablky a tuňákem. Špatně proto zvládal náročnější scény, například běh mu dělal veliké problémy. Režisér Brad Anderson měl strach o jeho zdraví a nedovolil mu už dále shazovat. O šest měsíců později se Bale převtělil do Batmana (Temný rytíř) a podařilo se mu změnit číslo na váze z 55 na 100. Samozřejmě nebyl tlustý, ale svalnatý, trávil totiž hodiny v posilovně.

I herečky přinášejí oběti, Natalie Portman se stala labutí

Natalie Portman
Černá labuť | Fox Searchlight Pictures
Na roli primabaleríny Niny v dramatu Černá labuť (2010) se Portman připravovala rok. Balet se učila každý den osm hodin, každodenní trénink zahrnoval cvičení prstů, posílení svalů a uplavání 1,5 kilometru v bazénu. Dieta se skládala jen z mrkve a mandlí. Film vyžadoval 139 tanečních čísel, z nichž 111 zvládla herečka sama. Natalie Portman si během natáčení navíc zlomila žebro, ale nemohla být hned ošetřena. Důvod? Kvůli nízkému rozpočtu nebyl mezi přítomnými žádný doktor. Přesto (nebo možná právě proto) si Portman odnesla za roli v Černé labuti hlavního hereckého Oscara.