Zlínský filmový festival oslaví stoleté putování Miroslava Zikmunda

Zlínský filmový festival oslaví stoleté putování Miroslava Zikmunda
Cestovatel Miroslav Zikmund (ze snímku Století Miroslava Zikmunda) | Bioscop
Miroslav Zikmund
Miroslav Zikmund se narodil před sto lety, 14. února roku 1919! | Fotografie: Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně, autor: Jiří Hanzelka, Miroslav Zikmund
Měsíc únor nemá v naší historii zrovna světlé místo, ale zrovna čtrnáctý mezi ně naštěstí nepatří. Právě v ten den, před sto lety, začala životní pouť muže, jehož vášeň k cestování v padesátých letech nakazila celé Československo a inspirovala spoustu dalších dobrodruhů. Se svým parťákem Jiřím Hanzelkou přenocoval Miroslav Zikmund v Egyptě na vrcholku Cheopsovy pyramidy, v Tanganice vystoupali na Kilimandžáro, v konžském pralese se setkali s Pygmeji, z Kapského města se přeplavili lodí do Buenos Aires.
Z těchto cest natočili přes 700 rozhlasových reportáží a nashromáždili obrovské množství fotografického i filmového materiálu.Tři pásma již digitalizovaného materiálu mohou diváci v rámci festivalu zhlédnout. Na jejich programu a obsahu spolupracovali organizátoři s Muzeem jihovýchodní Moravy ve Zlíně a Klubem Hanzelky a Zikmunda.
Miroslav Zikmund, Jiří Hanzelka
Jiří Hanzelka a Miroslav Zikmund na dobové fotografii | Fotografie: Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně, autor: Jiří Hanzelka, Miroslav Zikmund
Festivalové téma cestování se promítá i do výběru hostů, se kterými se návštěvníci mohou potkat na besedách. Nebude chybět například etnolog a spisovatel Mnislav Atapa Zelený, dobrodruh se žlutým trabantem Dan Přibáň, cestovatelka známá zejména z projektu 5 holek v Tuktuku Lucie Radová nebo režisér filmu Století Miroslava Zikmunda Petr Horký.
Režisér Petr Horký vzpomíná na Miroslava Zikmunda: „Jeho deníky by vydaly na cyklus filmů delší, než je Harry Potter.“
Rozhovory2. 12. 2021
Režisér Petr Horký vzpomíná na Miroslava Zikmunda: „Jeho deníky by vydaly na cyklus filmů delší, než je Harry Potter.“
V rámci zvoleného cestovatelského motivu OBJEVUJ A POZNÁVEJ se na festivalu promítne více jak 40 filmů a dokumentů, rozdělených do tří sekcí. Sekce věnovaná Přírodě představí přírodopisné dokumenty, zdůrazňující respekt k ekologii a ochraně životního prostředí. Druhá sekce Lidé poukáže na neobyčejný život původních obyvatel naší planety (od Inuitů k Indiánům, přes Maury k Australanům a řadě dalších). Závěrečná sekce Země uvede 15 celovečerních hraných filmů balkánské kinematografie. Diváci poznají pestrobarevnou atmosféru zemí bývalé Jugoslávie, Albánie a Bulharska.
Pro děti bude na festivalu kromě promítání filmů připraven i bohatý doprovodný program. Organizátoři dále slibují koncerty kapel Mandrage, Mirai nebo Ine Café, výstavy, kinematovlak, půlmaraton a dražbu klapek.