Restituce ve filmu: Potomek šlechticů se chystá na „velký návrat“ do Čech. V jakém stavu najde Kostku?

Restituce ve filmu: Potomek šlechticů se chystá na „velký návrat“ do Čech. V jakém stavu najde Kostku?
Poslední aristokratka | če
Scénář k Poslední aristokratce na motivy knih Poslední aristokratka a Aristokratka ve Varu spisovatele Evžena Bočka napsal Jiří Vejdělek, který už má za sebou jednu scenáristickou a režijní adaptaci. Komedii Účastníci zájezdu (2006), kterou se režisér uvedl do tuzemské kinematografie, vidělo v kinech přes 800 tisíc lidí.
Vojtěch Kotek, Hynek Čermák, Tatiana Dyková, Yvona Stolařová
Poslední aristokratka | če
O čem to je: Poslední aristokratka začíná na sklonku roku 1996 ve chvíli, kdy rodilý Newyorčan Frank (Hynek Čermák) získá díky svým šlechtickým předkům v restituci zpět dávné rodové sídlo – zámek Kostka. Hrabě František Antonín Kostka z Kostky, potomek emigrantů, se tak po více než čtyřiceti letech chystá s dcerou Marií (Yvona Stolařová) a temperamentní ženou Vivien (Tatiana Vilhelmová) na velký návrat do Čech. Mimochodem - křestní jméno Marie je v rodě Kostků prokleté, protože žádná z jejích jmenovkyň se nedožila více než dvaceti let. Čerství aristokraté jsou neznalí místních poměrů a nepolíbení českou realitou, někdejší vlast znají jen z vyprávění svých předků, záležitosti spojené s restitucí zámku pro ně řeší právní zástupce Benda (Vojtěch Kotek).
Hynek Čermák, Yvona Stolařová
Poslední aristokratka | če
Po příjezdu rodina zjišťuje, že se zámek nachází ve stavu pozvolného rozkladu, stranou veškerého společenského dění. Jedinými stálými obyvateli Kostky jsou kastelán Josef (Martin Pechlát), bodrá hospodyně paní Tichá (Eliška Balzerová) a hypochondrický údržbář a zahradník pan Krása (Pavel Liška). Nejblíže v okolí, na sousedním zámku Hvězda, bydlí mladý šlechtic Max (Zdeněk Piškula) z početného rodu Launů. Zatímco osazenstvo Kostky pozvolna procitá z mátožného spánku porevolučních let, samotní Kostkovi stojí před těžkou volbou, zda generacemi vybudované sídlo prodat a vrátit se do Ameriky, nebo se pokusit Kostku zachránit.
Poslední aristokratka
Režisér Jiří Vejdělek s kameramanem Vladimírem Smutným během natáčení filmu Poslední aristokratka. | če
Filmaři natáčejí na širokoúhlý formát cinemaskopu, za kamerou stojí Vladimír Smutný (Nabarvené ptáče, Zlatý podraz, Tobruk). Hlavní prostředí příběhu není rozhodně všední, protože být zámeckým pánem se nepoštěstí každému. O to reálněji musí ovšem filmová Kostka vypadat. Žádný ateliér, točit budeme ve skutečných historických objektech,“ říká režisér Jiří Vejdělek. Kostýmní výtvarnicí filmu je Katarína Hollá (Hořící keř) a architektem Martin Kurel ( 3 sezóny v pekle, Postel).
Snímek Poslední aristokratka, za jehož vznikem stojí producenti Ondřej Zima a Silvie Michajlova (Učitelka, Kobry a Užovky) spolu s Českou televizí, innogy a společností PubRes, bude mít v českých kinech premiéru 24. října 2019 pod hlavičkou distribuční společnosti Falcon.
Martin Pechlát
Martin Pechlát | če