Recenze: Marie, královna skotská čelí intrikám výjimečně ošklivé Margot Robbie

Recenze: Marie, královna skotská čelí intrikám výjimečně ošklivé Margot Robbie
Marie, královna skotská | Focus Features
Margot Robbie
Marie, královna skotská | Focus Features
Musím přiznat, že mi tato kapitola historie (Britské ostrovy v 16. století) není příliš blízká, takže jsem doufal, že se skvělou filmovou formou a prostřednictvím vynikajících hereckých výkonů dozvím něco jiného. A něco jsem se skutečně dozvěděl, ale zdaleka ne tolik, kolik jsem se těšil...
Základní konflikt spočívá v tom, že si obě hrdinky (respektive jejich budoucí děti) mohou dělat právoplatný nárok na anglický trůn, a navzájem se jim to nelíbí. Snaží se to řešit různými kličkami, ovšem Marii jde i o vlastní pravou lásku a dobro poddaných, zatímco Alžběta je především vychcaná (chce mimochodem Marii provdat za vlastního milence). Film se věnuje především Marii a její snaze nějak férově skloubit osobní život se státní politikou, což se jí nedaří, protože všichni kolem ní kují pikle.

Trailer:

Marie, královna skotská
Detaily oněch piklí jsou občas dost zmatené. Myslel jsem, že je to mým historickým ignorantstvím, ale po přečtení Wikipedie musím konstatovat, že film s dějinami nakládá velmi volně a většina podivností tudíž musela vzniknout následkem špatného scénáře nebo necitlivého střihu. Měl jsem intenzivní dojem, že film musel být původně mnohem delší a mnoho z něj bylo vystřiženo, neboť děj občas skáče skutečně divoce.
Margot Robbie
Marie, královna skotská | Focus Features
Základní kontrast filmu tkví v tom, že Skotsko je pochmurné, bahnité, ale "skutečné" a plné skutečných emocí, zatímco Anglie je prosluněná, barevná a plná přetvářek. Asi. Vedlejší poselství pak spočívají v tom, že "katolíci jsou zlí" a "homosexuálové umějí dělat dobrý orál ženám". Bohužel, nic o moc hlubšího jsem si z filmu neodnesl.

Bylo hezké koukat na úžasné kostýmy. Bylo příjemné sledovat kvalitní herecké výkony (kromě dvou protagonistek ve filmu hrají také David Tennant nebo Guy Pearce, ale je možné, že je pod vousy ani nepoznáte). Margot Robbieová má body za to, jak hnusná její postava ve filmu je (má neštovice a ošklivý umělý nos).
David Tennant
Marie, královna skotská | Focus Features
Bohužel, nezkušená režisérka má značné problémy dát dvouhodinovému filmu nějaký trochu hlubší smysl a souvislosti. Výsledkem je pouze směs různých epizodek, některých kvalitních, některých nudných, které divákovi moc nepomohou udělat si obrázek o tom, co se to tehdy vlastně mezi těmi dvěma ženami (a jejich zeměmi) dělo. Což je docela velký problém, vzhledem k tomu, že se film dějin drží jen velmi volně a mohla si s dějem dělat téměř cokoliv.
Nakonec je z toho tedy jen relativně výpravná podívaná s krásnými kostýmy a občas zajímavou kamerou, ve které se potácejí dvě kvalitní herečky. Sice se ctí, ale bez šance vytvořit něco nezapomenutelného...
Hodnocení: 50%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE