Christian Bale: Vyšinutý mechanik, mistr iluzí a trojnásobný Batman

Christian Bale: Vyšinutý mechanik, mistr iluzí a trojnásobný Batman
Mechanik (2004) | Paramount Network

1. Trevor Reznik - Mechanik

Mechanik
Bale v tomto filmu ztvárnil roli osamělého tichého podivína s nezdravě vypadajícím vzhledem. Trevor vůbec nespí, má psychické problémy a je kuřák. Christianův Reznik je navíc extremně vyzáblý, takže na něj skutečně není příjemný pohled. Bale kvůli filmu dobrovolně ztratil téměř 29 kilogramů a začal dokonce kouřit, aby zahnal hlad. Film má neskutečně tísnivou atmosféru a pohled na Trevora Reznika dokáže vyvolat znechucení a strach. Vynikající herecké zpracování politováníhodné postavy jen podtrhuje vše výše uvedené.

2. Bruce Wayne - trilogie o Batmanovi

Liam Neeson, Michael Caine, Christian Bale
Christian Bale se nebojí jít z extrému do extrému. Rok po Mechanikovi tak přichází do kin jako Batman. Bale po skončení natáčení Mechanika vážil pouhých 55 kg. Musel proto začít pořádně jíst a cvičit, aby odpovídal roli amerického superhrdiny. Nejenom příprava, ale i samotné natáčení rozhodně nebylo pro Christiana procházkou růžovým sadem. Ale výsledek stojí za to. Christian Bale v roli Batmana představuje skutečného amerického hrdinu a je asi nejvýraznějším představitelem této komiksové postavy.

3. Patrick Bateman - Americké psycho

Americké psycho
Ten mrtvolný zlověstný pohled finančníka Particka Batemana z filmu Americké psycho nelze zapomenout. Ddvák ví, že se dívá do očí čirému zlu. Zlu, které není hloupé, naopak je chytré, atraktivní a dokáže vždy dostat to, po čem touží. Americké psycho sice není žádný převratný film, pro Christiana to byla ale právě tato role (zvrácený zbohatlík s dokonalým tělem), díky které se stal miláčkem tisíců žen po celém světě.

4. John Preston - Equilibrium

Equilibrium
Herecký chameleon tentokrát v roli drsného agenta Johna Prestona. Ten se vydává do nebezpečného boje proti totalitnímu režimu, kterému sám dlouhou dobu sloužil. Zajímavostí je, že Christian Bale ohledně přijetí role dlouho váhal a ujal se jí, až když režisér začal vybírat jiného herce.

5. Alfred Borden - Dokonalý trik

Dokonalý trik
Bale v tomto filmu hraje kouzelníka Alfreda Bordena, který se snaží předčit svého kouzelnického rivala Roberta Angiera (Hugh Jackman). Christian Bale kvůli natáčení absolvoval výcvik od profesionálnich iluzionistů. Sešel se také s americkým iluzionistou Davidem Copperfieldem. Celý film je vlastně taková dokonalá iluzionistická show, ve které se realita a fikce prolínají. Na Dokonalý trik je skutečně radost koukat, a to i díky vynikající herecké interakci mezi kouzelnickými rivaly Balem a Jackmanam.