Filmová avantgarda přišla o svého "otce". Zemřel Jonas Mekas, přítel Jacqueline Kennedyové a Johna Lennona

Filmová avantgarda přišla o svého "otce". Zemřel Jonas Mekas, přítel Jacqueline Kennedyové a Johna Lennona
Jonas Mekas | Wei Gao / dafilms.cz
Jonas Mekas se narodil 24. prosince roku 1922 v Litvě. Jako mladík pocítil na vlastní kůži rozpínavost totalitního Ruska i nacistickou despocii. S bratrem přežil pobyt v nacistickém pracovním táboře, načež se nakonec usídlil v New Yorku a stal se veledůležitou personou na poli avantgardní filmové tvorby.
V kosmopolitním New Yorku navázal kontakty s řadou významných osobností ze světa politiky, kultury a společenského života. Jacqueline Kennedyová ho například nechala zdokumentovat její soukromý život (This Side of Paradise), Mekas se znal s Johnem Lennonem ze skupiny Beatles nebo Andy Warholem, uměleckým impresáriem severoamerické metropole. Warholovi, který zanechal popkulturní stopu, kde se objevil, pomohl Mekas natočit osmihodinový film Empire (1964) sestávající ze statického pohledu na slavný mrakodrap Empire State Building.
K významným Mekasovým rolím patřilo též zaznamenávání každodenních kulturních událostí, které dnes patří ke klasikám žánru; zaznamenal například vůbec první vystoupení legendární skupiny Velvet Underground a podobně. Jak ve "zlatých" 60. letech podobné obrazové a zvukové triky s materiálem vytvářel? To patří k autorovu tajemství a trademarku, který udivuje dodnes.
Kromě poezie, filosofie a filmařiny se Jonas Mekas věnoval též provozování kulturních institucí; spoluzaložil například Anthology Film Archives, časopis Film Culture nebo organizaci The Film-Makers´ Cooperative. Mekas byl aktivní do svých posledních dnů a za zdroj výrazné inspirace ho označili světoví režiséři jako Martin Scorsese (Taxikář, Zuřící býk, Vlk z Wall Street) nebo významný představitel americké nezávislé tvorby Jim Jarmusch (Mrtvý muž, Ghost Dog - Cesta samuraje).
Storky nejen o filmech
Filmy8. 9. 2011
Storky nejen o filmech