Vyhaslé hvězdy: Charlie Sheen - jak se z komediální hvězdy stal vyvrhel bez práce?

Vyhaslé hvězdy: Charlie Sheen - jak se z komediální hvězdy stal vyvrhel bez práce?
Žhavé výstřely 2 | 20th Century Fox
Charlie byl vždycky veliký bouřlivák, který si uměl nahlas užívat života, nebál se kontroverze a vůbec dělal věci, na jaké většina z nás nemá ani fantazii. Jeho kariéra odstartovala v osmdesátých letech, kdy se Sheen po vzoru svého otce (Martin Sheen) prosazoval hlavně v dramatických rolích (Četa /1986, Wall Street / 1987). Současně se snažil držet krok se svým tehdy populárnějším bratrem Emiliem Estevezem (skutečného Charlieho jméno je Carlos Estevez, Martinovo Ramon Estevez), s nímž si zahrál ve filmech Mladé pušky (1988) a Muži v práci (1990). Vzhledem k tomu, že šel z hitu do hitu, brzy platil Charlie za největší hvězdu rodiny. A také počátkem devadesátých let, v pouhých 25 letech, poprvé putoval na odvykačku.
Muži v práci
Emilio Estevez a Charlie Sheen v Muži v práci | MGM
Poté se Sheenova kariéra nečekaně proměnila. Zřejmě za to mohla jeho role sympatického průšviháře v kultovní První lize (1989), že se najednou první polovina devadesátek nesla hlavně v komediální rovině (hlavně oba díly Žhavých výstřelů slavily obrovský úspěch). Jenže poté se znovu ozvala závislost, nějaké ty soudní tahanice (za napadení přítelkyně herci hrozilo vězení) a Charlie přestal dostávat dobré role. Sem tam se objevil v něčem lepším (Invaze / 1996, Řeč peněz / 1997), ale vesměs přitahoval laciné projekty, akční (Temné spiknutí / 19987) i dramatické (Bestie / 1998).
Tehdy v podstatě Charlieho kariéra končila. K jeho štěstí si ale někdo vzpomněl, že má komediální talent. A je nepsaným pravidlem, že když vás odepíšou u filmu, v televizi je vždycky místo. V roce 2000 tak vystřídal Michaela J. Foxe (kvůli jeho zdravotnímu stavu) v úspěšném sitcomu Všichni starostovi muži. Vydržel sice jen dvě sezóny, ale Charliemu přinesl za jeho výkon Zlatý globus a status znovu zrozené hvězdy. O pouhý rok později přišla celosvětově mega úspěšná show Dva a půl chlapa, která z Charlieho udělal nejlépe placenou televizní hvězdu. A aby toho komediálního zlata nebylo málo, válel Charlie i v kinech v oblíbené parodické sérii Scary Movie.
vyhasle-hvezdy-charlie-sheen-jak-se-z-komedialni-hvezdy-stal-vyvrhel-bez-prace-1
Scary Movie 3 | Dimension Films
Jenže když ztratíte kontrolu nad svým pařícím já a nejste schopni se naučit dialogy, brzy to povede k pádu, ať už jste sebevětší komediální frajer. A Charlie byl díky úspěchu Dva a půl chlapa sakra vysoko. Drogové a alkoholové excesy už ani neskrýval a když v rádiu několikrát urazil tvůrce seriálu Chucka Lorreho (přičemž narážel i na jeho židovský původ), byla to konečná. Po vyhazovu z Dva a půl chlapa se sice Charlie prakticky ihned upíchl v sitcomu Anger Management, který se dočkal 100 epizod, ale žádná velká sláva z toho nebyla. A pak přišlo odhalení - herec v Today show v televizi NBC přiznal, že je HIV pozitivní. Stalo se tak v listopadu roku 2015.
Od té doby se nad Charliem zavřely vody a ukázalo se, kde to je ona pomyslná čára, přes kterou už v Hollywoodu nejdou. Není to mlácení manželky (to zvládl několikrát), mumlání šílených vět do étery ("mám tygří krev"), pravidelné odvykačky ani placení si profesionálních pornohvězd (také má splněno). Je to HIV. Od chvíle, co Charlie svůj stav přiznal, s ním nikdo nechce nic mít. Stal se toxický a vyjma otřesné televizní komedie Mad Families a slabého dramatu 9/11 (obojí rok 2017) nikde ani pořádně nehrál.
Známý hollywoodský divoch tak, zdá se, opravdu skončil. Pokud mu tedy někdo nenabídne prostor k pořádnému comebacku. Ale se Sheenovou problematickou minulostí a komplikovanou současností je velikou otázkou, jestli bude ještě někdy někdo k téhle myšlence aspoň trochu... pozitivní.
9/11
9/11 | Little Canada Production Studios