Zemřela legenda, bez níž bychom nikdy neměli Ramba a hodného Terminátora

Zemřela legenda, bez níž bychom nikdy neměli Ramba a hodného Terminátora
Andrew G. Vajna | Cinergi Pictures
Andrew G. Vajna se narodil v roce 1944 v Budapešti v Maďarsku. Jeho cesta mezi hollywoodskou elitu byla složitá a měla řadu odboček (jednu dobu byl například velmi úspěšným majitelem velké firmy na výrobu paruk!). Zlomový byl pro Vajnu rok 1976, kdy založil s kolegou Mariem Kassarem nezávislou filmovou společnost Carolco. Jejich prvním úspěchem byl legendární Rambo, který celosvětově vydělal 120 milionů dolarů. Následovala řada kultovních hitů, na které filmoví fanoušci nedají dopustit (namátkou Rudé horko, Total Recall, Angel Heart, Terminátor 2: Den zúčtování, Tombstone, Smrtonosná past 3, Univerzální voják, Hvězdná brána nebo Základní instinkt).
Carolco bohužel v roce 1995 zkrachovalo kvůli nechvalně proslulým propadákům Ostrov hrdlořezů a Showgirls. Tím nicméně Vajnova producentská dráha neskončila a později produkoval například trojku a čtyrku Terminátora. V posledních letech se vrátil do rodného Maďarska, kde vlastnil televizní stanici a dostal na starost maďarský filmový průmysl, pro který získal větší peníze (pomohl tím například financování hitu Saulův syn).
Jméno Andrew G. Vajna možná nemá u diváků takový zvuk, jde ale bezesporu o jednu z nejvýznamnějších osobností Hollywoodu osmdesátých a devadesátých let. Čest jeho památce. Dal nám toho opravdu hodně.
Arnold Schwarzenegger
Sylvester Stallone