Premiéry v kinech: Slavní chovanci "blázince" potkávají mladíky, kteří zápolí s realitou mimo "děcák"

Premiéry v kinech: Slavní chovanci "blázince" potkávají mladíky, kteří zápolí s realitou mimo "děcák"
Pasažéři | Česká radost v českých kinech
SKLENĚNÝ (režie: M. Night Shyamalan)
Skleněný
M. Night Shyamalan, autor pozoruhodných mysteriózních thrillerů Šestý smysl (199) a Vyvolený (2002), představuje dlouho očekávaný závěrečný film netradiční superhrdinské trilogie - Vyvolený, Rozpolcený, Skleněný. Na scénu se vrací David Dunn (Bruce Willis), pan Skleněný (Samuel L. Jackson) a Horda (James McAvoy), aby se utkali v netradičních prostorách psychiatrické kliniky. Obeznámenost s předchozími filmy série nutností.
Samuel L. Jackson, Bruce Willis, James McAvoy
Skleněný | če
Shyamalan proslul jako mistr šokujících zvratů, ale dle dostupných recenzí je děj Skleněného poměrně očekávatelný, dlouhou dobu se tu připravuje půda pro "velké" finále, které v myslích mnohých vyvolá salvy smíchu a údivu. První tuzemské recenze dávají filmu podprůměrnou známku 40 procent. Na webu RottenTomatoes má Skleněný pouhých 34 procent kladných recenzí.

KURSK (režie: Thomas Vinterberg)
Kursk
V srpnu 2000 se v Barentsově moři potopila ruská jaderná ponorka Kursk K-141. Katastrofu nikdo nepřežil a ve světovém tisku se spekulovalo o tom, že ruská strana otálela přijmout nabídky pomoci, což vedlo ke smrti 118 osob. Rekonstrukce události se chopil dánský režisér Vinterberg (Hon, Komuna) a pro diváky si připravil klaustrofobické drama, v němž se bojuje s časem, zastaralou technikou, zoufalstvím a politikou, která v Rusku vždycky hrála důležitou roli.
Kursk
Kursk | Bioscop
Režisér Vinterberg během své kariéry natočil lepší díla. Kursk dle všeho zapadne a zapíše se do dějin evropské kinematografie jako další pokus vyrovnat se hollywoodským katastrofickým akčňákům. Tuzemští recenzenti snímku dávají 66 procent.

HUSÍ KŮŽE 2: UKRADENÝ HALLOWEEN (režie: Ari Sandel)
Husí kůže 2: Ukradený Halloween
Bez hvězdného Jacka Blacka a s novým režisérem na palubě vstupuje do tuzemských kin komediální "strašárna" Husí kůže 2. Budou se oživovat strašidelná monstra usilující o to ovládnout svět. Trojice teenagerům se jim to pokusí zatrhnout. Ani tentokrát snímek neurazí, ovšem ani nenadchne. Na webu RottenTomatoes má prozatím Husí kůže 2 lehce podprůměrné známky.

LEDOVÁ SEZÓNA: MEDVĚDI JSOU ZPĚT (režie: Richard Finn, Tim Maltby)
Ledová sezóna: Medvědi jsou zpět
Animovaní medvědi jsou zpátky a na nejmenší diváky v kinech čeká nové dobrodružství. Lední medvěd Norm bude dávat dohromady hokejový tým, aby zachránil drahocenný led a chladný domov. "Sob do brány, lumíci do obrany, tuleňové na křídla a medvěd do útoku. Zvířata severu začínají trénovat na zápas s dosud neporaženými šampiony." Bude to stát za investici do lístku do kina? Trailer výše snad napoví.

ZJEVENÍ (režie: Xavier Giannoli)
Zjevení
Koprodukční drama Zjevení pojednává o novináři Jacquesovi (Vincent Lindon), který se dostane do hledáčku Vatikánu kvůli své píli a nestrannosti. Na starost dostane případ "zjevení", když ve francouzské vesničce potká zbožnou dívku tvrdící, že na vlastní oči viděla Pannu Marii. "Na vyšetřování zjevení Panny Marie se vedle Jacquese podílí duchovní a skeptici s názory, s nimiž je konfrontován. Jacques postupně odhaluje, jak na ně tlačí samotná církev, jejíž základy se nyní otřásají v základech."
Vincent Lindon
Zjevení | Curiosa Films
Snímek Zjevení režíroval Xavier Giannoli, autor komediálního dramatu Marguerite (2015), který se věnoval příběhu zámožné dámy toužící zpívat, ačkoliv pro to neměla naprostý talent. Bude se mu dařit i v o poznání vážnějším žánru?

AMATÉŘI (režie: Gabriela Pichler)
Amatéři
Skandinávská kinematografie servíruje další kousek, švédskou komedii pojednávající o nezaměstnanosti, superřetězci, zalíbení se a odporu. Když se na odpor proti výstavbě německého diskontu ve švédském maloměstě postaví dvě dospívající dívky z imigrantských rodin, jsou už na tom seveřané vážně špatně. Duo tuzemských dokumentaristů Klusák, Remunda by mělo radost.

PASAŽÉŘI (režie: Jana Boršková)
Pasažéři
Do vybraných kin vstoupil již včera časosběrný dokument Pasažéři pojednávající o mladících, kteří opustili dětský domov a pokoušejí se začlenit do společnosti. Kromě každodenních problémů se setkávají v divadelním souboru Pasažéři a připravují kus inspirovaný životními zkušenostmi.

CESTA VEDE DO TIBETU (režie: Vladimír Sís)
Cesta vede do Tibetu
A závěrem jedna obnovená premiéra. Pozoruhodný dokument nás vrací v čase do asijského Tibetu do doby, kdy byla tato země okupována Čínou a mniši krvavě potlačeni. Unikátní svědectví režiséra Vladimíra Síse doprovází ideologický komentář namluvený Karlem Högerem. Kvůli jedinečným záběrům nicméně snímek za návštěvu kina stojí. Do vybraných sálů se Cesta vede do Tibetu prvně podívá tuto sobotu.

Seznam všech lednových premiér najdete ZDE.
Seznam všech filmů v kinech podle % hodnocení uživatelů Kinobox.cz najdete ZDE.